Annons
Ronneby

Stort sällskap tog springnota

Ett sällskap på 30 personer smörjde i söndags kråset på en av stadens restauranger. Men när det började dra ihop sig för att betala gjorde de efter högljudda diskussioner hastig sorti och lämnade krögaren kvar utan att ha betalat en krona.
Ronneby • Publicerad 29 oktober 2018 • Uppdaterad 30 oktober 2018
Efter att ha ätit och druckit lämnade sällskapet på cirka 30 personer helt sonika restaurangen utan att betala. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och på annan plats än hos den drabbade restaurangen.
Efter att ha ätit och druckit lämnade sällskapet på cirka 30 personer helt sonika restaurangen utan att betala. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och på annan plats än hos den drabbade restaurangen.Foto: Bo Åkesson

BLT når krögaren på telefon sent måndag eftermiddag. Han är fortfarande påverkad av händelsen, men säger att han lagt den bakom sig.

– Sällskapet gästade restaurangen i ungefär en timma, bedömer han. De var högljudda och jag fick säga till dem att dämpa sig för att inte störa andra gäster.

Annons

Han har valt att inte polisanmäla händelsen, då han upplever att det skulle ta för mycket tid i anspråk. Han är också av uppfattningen att en anmälan inte skulle leda någonstans.

– Jag är inte ensam om att ha drabbats, säger han till BLT. Jag vet flera krögare som liksom jag åkt på den här blåsningen. Det var första gången jag själv drabbades och jag har varnat mina kompisar i Blekinge och Skåne för detta gäng.

Han uppskattar att notan landade på 4 000-5 000 kronor för sällskapet. Pengar som nu helt uteblev. Krögaren själv uppfattade aldrig situationen som hotfull, men uppger att han bara kunde se på när sällskapet promenerade ut utan att ha betalat för sig.

En av de som bevittnade springnotan var Lena Israelsson. Hon är själv krögare i stan och beskriver situationen:

– När vi kommer in på restaurangen sitter där ett sällskap på runt 15 vuxna och lika många barn där och äter.

Från den punkt då Lena Israelsson och hennes sällskap kommer in i restaurangen dröjer det inte länge innan de bevittnar när det andra sällskapet plötsligt börjar protestera mot servitören och krögaren över den stundande notan.

– En av dem tjafsade något om att han fått vänta på sin pommes frites och att de inte fått in maten samtidigt. Men kommer det ett sällskap på 30 personer och det är en kock i köket så är det ju självklart att alla inte kan få sin mat samtidigt.

Hon är övertygad om att allt bara var ett väl inövat spel för att slippa betala notan.

– Plötsligt reser sig en man i sällskapet upp och säger: Jag för talan för det här sällskapet. Därefter gör han tecken åt alla i sitt sällskap att resa sig upp och att de ska gå ut.

Allting går mycket fort och trots krögarens protester lyder sällskapet sin uttalade ledares order, går ut och sätter sig i de tre engelskregistrerade bilar som står parkerade precis utanför. Kvar står krögaren utan att ha fått en krona i betalning.

Annons

– Det här var inövat, menar Lena Israelsson. Chefen i gruppen var otroligt provocerande och krögaren hade inte en chans när de bara lämnade restaurangen.

Samtidigt uppehåller sig ett större sällskap utan tillåtelse på Ronneby golfklubbs husbilsparkering. Det bekräftas av klubbchef Johan Bjerngren som säger att det även här rör sig om engelskregistrerade fordon.

– De har betalat föregående vecka, fram till fredag, men har stannat över helgen också, bekräftar han. Vi försöker nu avhysa dem med hjälp av åtgärder via kommunen. Vi har bland annat stängt av vatten och el till det berörda sällskapet.

Han upplever inte situationen som hotfull, men säger att de aktuella gästerna i viss omfattning har stökat ned området. När BLT under måndag förmiddag når honom på telefon så är de fortfarande kvar, tillsynes utan intention att lämna området.

Från polisens sida känner man till det engelska sällskapet, men det är oklart om några åtgärder kommer att vidtas.

– Vi har konstaterat att de finns där och har så här långt övervakat så att de inte begår några miljöbrott eller skapar oordning, säger polisinspektör Tomas Pärlklo till BLT. Jag känner i detta nu inte till några operativa insatser mot dem.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons