Annons

I bibeln och kristendomen finns sanningen att hämta

Jag har med intresse följt debatten om religion, som initierades den 10/9 av Mikael Ljunggren. Ljunggren söker logiken i religion med granskande blick och finner bara elände.
Bibeln och kristendomen • Publicerad idag 00:00
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Helt fel att religionen bara skapar elände, framför skribenten. Bilden en korsvandring av S:ta Klara Kyrkoförsamling Stockholm.
Helt fel att religionen bara skapar elände, framför skribenten. Bilden en korsvandring av S:ta Klara Kyrkoförsamling Stockholm.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Beträffande islam är det berättigat det har Ingemar Arvidsson visat i sin artikel den 19/9. Men beträffande Bibeln och kristendomen är det sanningen vi har att göra med.

Det är honom som säger: Jag är vägen, sanningen och livet. Fariséerna sökte med snärjande frågor utröna hans bakgrund. De fick motfrågor och svar, som gjorde dem svarslösa. Men ett talande exempel är Jesu berättelse om farisén och publikanen, som båda gick till templet för att be.

Annons

Farisén ställde sig längst fram i templet och tackade Gud för sina förtjänster och för att inte var så sjunken i synd som publikanen. Medan publikanen stod längst ned och utbrast: Gud misskunda dig över mig syndare. Den senare kom med en rätt inställning och självkännedom inför Gud. Han fick det omdömet av Jesus, att han blev rättfärdigad mer än den andre.

Det vill säga, publikanen fick sina synders förlåtelse. Det innebär trygghet och frid i hjärtat, som Ingrid Hill skriver om i sin insändare den 21/9. Att nalkas Gud i ödmjukhet är rätt väg att få ut något av kristendomen och Bibeln, som är Guds ord.

Mikael Ljunggren har rätt i att Sverige är ett av världens mes sekulariserade länder. Detta på grund av ett partis långa regeringsinnehav kombinerat med socialistisk och marxistisk ideologi. Det har inte lett till att det blivit bättre, som Ingrid Hill noterar. Ungdomspsykvården går på knä. Självmordsfrekvensen ligger på en hög nivå.

Ungdomsbrottsligheten har rättsväsendet svårt att få bukt med, tydligen orsakad av den normlöshet som uppstått genom att den kristna etiken övergetts, som tidigare var bärande i samhället. Alltså har flera samhällsproblem uppstått som en följd av sekulariseringen, det vill säga på grund av att den kristna värdegrunden övergetts. Kvar är en tomhet som materialismen inte kan fylla.

Jan Lindh (23/9) frågar sig varför inte muslimer, judar och kristna kan enas om Gamla testamentet som en gemensam urkund. Men GT har ett starkt samband med NT och är dess förlaga. De har båda samma huvudperson Kristus. Han förutsägs eller förebildas i alla GT:s 39 böcker.

Moseböckerna handlar också om lagens utgivande. Där Gud skrev de Tio budorden på stentavlorna, som Mose medförde upp på Sinai berg. De var av Skaparen avpassade för människors samlevnad. Om de inte övergetts hade vi levt i en bättre värld. Men buden är ingen frälsningsväg, eftersom vi inte kan uppfylla dem. Det har Paulus förklarat bland annat i Rom. 3:e kapitel.

Muslimerna tror inte på Bibelns Messias. De tror över huvud taget inte att Gud hade någon son. Och ”rättrogna” judar tror inte att Jesus var den i GT utlovade Messias. Häxprocesserna hade inget som helst med kristendomen eller Bibeln att göra. De var ren vidskepelse. Korstågen var en motreaktion mot muslimernas omfattande erövringskrig som Arvidsson har skrivit om.

Assar Björkvald

”Beträffande Bibeln och kristendomen är det sanningen vi har att göra med.”
Annons
Annons
Annons
Annons