Annons

Per, 40, föder upp kronhjortar: ”Det mäktigaste viltet”

Att vara hjortuppfödare är mer en hobby än en inkomst, menar Per Muhr, delägare i Lommarps Hjort.
Men det är en hobby som genomsyrar hans liv i det nybyggda huset ute på landet.
– Att leva så här nära naturen är fantastiskt.
Lommarp • Publicerad 19 april 2024 • Uppdaterad 19 april 2024
Per Muhr föder upp hjortar i Lommarp utanför Vinslöv.
Per Muhr föder upp hjortar i Lommarp utanför Vinslöv.Foto: Mikael Persson

Den som passerat Lommarp till eller ifrån Hässleholm på väg 21, har nog sett dem. Hjorden av kronhjortar som ibland låter sig skymtas på den stora ängen. De har ett rätt stort område att vistas i, med skog, å och ängar.

– De sköter sig själva, vi hanterar dem så lite vi kan, för hjorten är ett vilt djur och ska så vara, tycker Per Muhr som driver hägnet ihop med sin bror.

Annons

Så det är egentligen bara en gång om året som de hanterar de mäktiga djuren, väger och märker de nya kalvarna och ser till att alla mår bra. Även om deras huvudsyfte är avel, så får djuren sköta den biten på egen hand. Och det verkar fungera.

Även om Per är jägare och gillar hjortkött, så är det inte i slakteribranschen han är.

– Nä, även om det förekommer viss slakt på enstaka djur så säljer vi främst till andra hägn. Vi föredrar att sälja levande djur, det är roligare.

De maffiga hornen kommer från en kronhjort som tappade dem i fjol.
De maffiga hornen kommer från en kronhjort som tappade dem i fjol.Foto: Mikael Persson

Han är uppvuxen i Vinslöv, men föräldrarna tog över en gård när han var åtta och Lillaskog där Per nu bor har varit en stor del i hans uppväxt.

– Så när jag och min fru letade efter ett eget ställe fick vi chansen att köpa 30 hektar med betesmark och skog i Lillaskog. Det var perfekt för oss.

Efter att ha bott i det äldre hus som stod på marken beslöt de för att riva det och bygga helt nytt. Nu tronar det nya huset, i nygammal stil och med högt i tak, mellan hagar och skogar. Per älskar det.

– Jag är ingen yrkesman, men jag har ett starkt natur- och jaktintresse.

Han jagar främst klövvilt och säger sig aldrig tröttna på att vara ensam ute i skogen. Han talar varmt om naturupplevelsen, stillheten och själsvilan, men också om själva jaktmomentet då sinnena skärps.

– På senare tid har vår son som är åtta visat stort intresse för att följa med mig ut. Det är fantastiskt att kunna dela ett sådant intresse och se hur han utvecklas.

Kronhjorten vars horn Per har utanför dörren.
Kronhjorten vars horn Per har utanför dörren.Foto: Josefin Truedsson

Yrkesmässigt blev Per mätingenjör. Han jobbar på entreprenadföretaget Fasab och bygger där främst modeller till olika maskiner, mest grävmaskiner. Yrket har blivit allt mer digitalt under hans karriär. Från att till 90 procent ha varit ute på plats, till nästan lika mycket tid framför datorn. Men han trivs.

Annons

– Jag älskar entreprenadbranschen, vi jobbar med kul och intressanta projekt. Jag har stor variation i jobbet och blir ofta utmanad. Vi har bra kompetens och bra stämning, så det är utvecklande.

Men han har alltså ytterligare ett ben att stå på. Hobbybenet med hjortarna.

– Ja, det är faktiskt mer av en hobby, det ger inte så stora pengar in.

Jägaren Per Muhrs troféer syns lite överallt på den nybyggda gården.
Jägaren Per Muhrs troféer syns lite överallt på den nybyggda gården.Foto: Mikael Persson

Intresset började när föräldrarna skaffade kronhjorthägn. Det var lillebrors initiativ och Per hakade på. Varför?

– Det var intressant, kul och en meningsfull hobby.

Det var 2005 och bröderna drev det tillsammans. 2013 fick de chansen att ta över det större hägnet i Lommarp. Då satte de in dovhjort på föräldragården istället, och tog kronhjortarna till Lommarp där de nu har ett 70-tal djur.

– Det är roligt att göra en sån sak med sin bror, vi umgås genom det och får en bra gemenskap. Vi har samma syn på det, vi vill ha stora och friska hindar och fina troféer.

Han är stolt över verksamheten, som är ett av få ställen i landet man kan köpa levande kronhjortar ifrån. Hägnen runt om i landet är beroende av att få in nytt blod.

Hornen kommer från en udda sextontaggare, en av de största älgarna som skjutits i Skåne.
Hornen kommer från en udda sextontaggare, en av de största älgarna som skjutits i Skåne.Foto: Mikael Persson

De är lätta djur att hålla, de sköter sig själva, behöver mest lite ensilage under vintern. I teorin skulle de kunna släppas helt utan tillsyn från tidig vår till november.

– Kronhjorten är det häftigaste viltet överhuvudtaget, tycker jag. De är oerhört vackra, mäktiga djur. Vi hör rätt ofta om att folk stannar och tittar på dem, det är sällan man får se dem så nära annars.

Annons

I hemmet syns troféer överallt, från när hjortarna fäller sina horn. Där finns också ett rejält älghorn från 2010, en udda sextontaggare som fortfarande är en av de största som skjutits i Skåne.

Per Muhr fyller 40 och kommer att fira med familjen på annan ort.
Per Muhr fyller 40 och kommer att fira med familjen på annan ort.Foto: Mikael Persson

Per har att göra när han är ledig med andra ord. Framöver ska trädgården kring det nybyggda huset dessutom bli klar och en gammal lada rivas. Han ser fram emot att få en riktig gårdsplan.

Annars är det en period i livet med mycket hämtningar och lämningar och godnattsagor som ska läsas, med en son på åtta och dotter på fem.

– Det är som det ska vara. Det är kul med livet på landet och kunna få ge dem det från början.

Om

Per Muhr

Bor: I Lillaskog utanför Vinslöv.

Ålder: Fyller 40 den 19 april. Firar med familjeresa till Prag.

Familj: Fru, två barn, Gunnar, 8 och Inga, 5.

Yrke: Mätingenjör på Fasab.

Äger också: Lommarps Hjort ihop med sin bror, där de avlar och säljer hjortar till andra häng.

Fritid: Har ett stort jaktintresse. Tränar.

Favoritvilt i grytan: Älg och sedan kronhjort. ”Jag gör den gärna som rostbiff, det behöver inte krånglas till i onödan.”

Här saknas innehåll

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons