Annons

”Jag ska vara nära patienter direkt när jag kommer hem”

I Australien har han varit i karantän och grannen fick 10 000 i böter när hon körde sin man till jobbet. Men när Mats Olsson kommer tillbaka hem ska han direkt börja jobba på CSK, vilket han inte förstår.
Kristianstad- Sydney • Publicerad 1 april 2020
Medarbetare som varit utomlands kan återvända direkt till CSK och börja jobba. Region Skåne följer Folkhälsomyndighetens rekommendation. Där ingår inte ”frivillig karantän” för återvändare.Foto: Mikael Persson

I Australien är stora delar av landet nedstängt på grund av coronapandemin. Det var inget Mats Olsson och hans sambo kunde mardrömma om när de för över sex veckor sedan inledde sin långa semesterresa i landet ”down under”. Den senaste veckan har de varit fast i landet, inte kunnat lämna delstaten Queensland och knappt kunnat vara ute.

– De har stängt ner hela landet, man får inte gå närmare varandra än 1,5 meter, och man får inte åka hur man vill till utlandet. Hade det inte varit för att jag är van resenär och varit här tidigare och skaffat goda vänner, hade vi haft svårt att komma hem, berättar han över telefonen.

Annons

– Hela Queensland sattes i karantän i 14 dagar. Det är som om man skulle stänga gränsen mellan Götaland och Svealand.

Här saknas innehåll

Trots allt räknar han nu med att kunna komma hem inom någon dag. Vilket glädjer hans chef på CSK, som talade om för honom att han ska börja jobba direkt, dagen efter han kommit hem. Som transportör på regionservice, där han bland annat ska köra runt patienter.

– Jag förstår inte hur man tänker här. I flera andra länder är det karantän om man varit ute och rört på sig. När jag kommer hem till Skåne tänker jag inte besöka min far eller andra äldre, just för att undvika något ifall jag har blivit smittad. Men jag ska åka direkt till CSK, och vara nära patienter. Det blir en konstig känsla, vad ska jag lita på?

– Om jag sitter på ett plan med 500 andra passagerare och några hostar, så vet jag inte förrän efter några dagar om jag har fått några symtom. Det blir en konstig känsla av att man lever efter vissa regler i utlandet, och så är det så slappt i Sverige.

Kristianstadsbladet har sökt HR-ansvarig, som hänvisar till presstjänsten i Region Skåne. Därifrån kommer svaret: ”Region Skåne följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i detta och de ser, som du antagligen känner till, ut så här: Folkhälsomyndighetens hemsida.”

Där framgår det bara att man ska stanna hemma om man känner sig sjuk. I övrigt ska de som känner sig friska arbeta. Någon karantän efter att ha varit utomlands eller ens i högriskområden rekommenderas inte, även om flera företag och organisationer frivilligt har infört det.

Här saknas innehåll

Det finns även vissa verksamheter inom Region Skåne som har infört 14 dagars karantän för de medarbetare som varit ute och rest. Dock inte vården.

Rekommendationerna har fått kritik av bland andra överläkaren Anders Jansson i Läkartidningen, där han anser att Folkhälsomyndighetens råd kan vara direkt livsfarliga.

”Även om det nya coronaviruset (mot förmodan) inte är smittsamt förrän individen får symtom verkar Folkhälsomyndigheten och vården tro att symtom på covid-19 på något mirakulöst sätt alltid debuterar utanför arbetstid och att de smittade därmed har möjlighet att i hemmet bestämma sig för att inte åka till jobbet” skriver han.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons