Annons

Johnny byggde sitt första hus i Yngsjö som tonåring: ”Helt olagligt”

Johnny Andersson växte upp på stranden i Yngsjö i ett sexkantigt hus som hans pappa Jan-Åke Andersson ritat.
Idag är han själv arkitekt sedan 30 år. I nordöstra Skåne har han bland annat ritat ett sommarhus i Yngsjö och en gård som växer fram i Hammarslund.
På sin egen gård Osprey farm odlar han grönsaker och testar nya idéer.
– Jag vill utveckla hur det är att bo på landsbygden.
Kristianstad • Publicerad 17 april 2024
Utanför Strängnäs bor Johnny och Ina på Osprey farm. ”Vi har tio hektar där vi odlar ekologiska grönsaker. Samtidigt använder vi farmen som testbädd för Jordens arkitekter”, säger Johnny.
Utanför Strängnäs bor Johnny och Ina på Osprey farm. ”Vi har tio hektar där vi odlar ekologiska grönsaker. Samtidigt använder vi farmen som testbädd för Jordens arkitekter”, säger Johnny.Foto: Andy Liffner

För 25 år sedan var Johnny Andersson en av de som grundade Jordens arkitekter. Fortfarande är jorden i högsta grad närvarande i hans arbete, eller ja, i hans liv.

När han och hustrun Ina byggde Osprey farm, ett hållbart jordbruk utanför Strängnäs, fick de också tio hektar mark. När de började odla grönsaker upptäckte Johnny hur mycket han lärt sig under somrarna hos sin farmor och farfar som var bönder i Tunby på Österlen.

Annons

De erfarenheterna lyfter han in i sitt arbete som arkitekt, där hållbarhet och ekologi är viktiga teman.

– Jag vill utveckla hur det är att bo på landsbygden och återskapa en nära relation mellan hantverk, mat och arkitektur.

Under möbelmässan i februari byggde Jordens arkitekter en 300 kvadratmeter stor utställningspaviljong av hampablock, ”Farming Architects”, där de bland annat visade kopplingen mellan hur vi bor och vad vi äter.

– Många har tappat kontakten med hur maten produceras. Det är ovärderligt att få en koppling till hur grönsaker odlas. Man påminns om barndomen. Det är spännande att bygga in det i arkitekturen, säger Johnny.

”Gör man genomtänkt arkitektur är det i sig hållbart”, säger Johnny, här på Osprey farm.
”Gör man genomtänkt arkitektur är det i sig hållbart”, säger Johnny, här på Osprey farm.Foto: Andy Liffner

Han och Ina tillbringar fortfarande alla somrar i Yngsjö. Något eget sommarhus har de inte byggt än utan hälsar oftast på hos hans pappa och övriga släktingar istället.

– Yngsjö är mitt hjärta. En sommar utan Yngsjö är en förlorad sommar. Där är så många minnen. Yngsjö har behållit sin småskaliga karaktär.

Han växte upp vid stranden i ett hexagonhus som också gick att snurra efter solen.

– Arkitektur är en del av mitt dna och jag är uppvuxen i en tillåtande och skapande miljö. Men navet var nog ändå mina kompisar med Yngsjö IF som själva universum.

De skapade sin egen fritidsgård. Han kallar den sitt första uppdrag som byggande arkitekt när han var 15 år.

– Ett helt olagligt hus där vi kunde hålla till, vid Änga gård, säger han och ler lite över videoskärmen.

Fakta

Johnny Andersson

Född: 1965 i Simrishamn.

Uppväxt: På stranden i Yngsjö i ett sexkantigt hus som gick att snurra efter solen och som var ritat av hans pappa.

Bor: På hållbara jordbruket Osprey farm utanför Strängnäs.

Familj: Hustrun Ina som är keramiker, konstnär och bildpedagog, och kommer från Tollarp.

Yrke: Arkitekt i 30 år. En av grundarna till Jordens arkitekter som funnits i 25 år. Utsedd till årets arkitekt 2020 av tidskriften Residence. Var med i SVT:s ”Hemma hos arkitekten” 2022.

Idag samarbetar arkitekter tidigt med ekologer, byggnadsingenjörer, landskaps- och inredningsarkitekter. ”Superspännande. Då blir man mer en dirigent som försöker hålla ihop projekten”, säger Johnny.
Idag samarbetar arkitekter tidigt med ekologer, byggnadsingenjörer, landskaps- och inredningsarkitekter. ”Superspännande. Då blir man mer en dirigent som försöker hålla ihop projekten”, säger Johnny.Foto: Charlie Drevstam
Bostadshuset på Osprey farm är byggt av korslimmat trä i gran.
Bostadshuset på Osprey farm är byggt av korslimmat trä i gran.Foto: Andy Liffner
Annons

Han och Ina, som kommer från Tollarp, träffades när de var 17 år. I 20-årsåldern flyttade de tillsammans till Stockholm. Idag är Ina keramiker, konstnär och bildpedagog.

Hennes föräldrar hade lantbruk i Tollarp. När de valde att flytta från gården till ett boende i Kristianstad märkte Johnny och Ina att framför allt hennes far saknade ett naturligt sammanhang med sin omgivning.

– Det är synd att vi inte har seniorboende på landsbygden så att det inte finns behov av att flytta därifrån. Vi försöker hitta finansiering för det.

”Yngsjö är mitt hjärta. En sommar utan Yngsjö är en förlorad sommar. Där är så många minnen. Yngsjö har behållit sin småskaliga karaktär.”
Johnny Andersson, Jordens arkitekter

Det födde idén till ett drömprojekt: seniorboende i anslutning till gårdar som fortfarande har exempelvis odling, djurhållning eller uthyrning av festlokaler. Då kan de äldre också delta i aktiviteterna så mycket de vill och orkar.

– Det kan vara ett sätt för boende att vara mer närvarande på gården. Syftet är att få in det i sin vardag. Man kommer i rörelse istället för att gå på gym.

Nu har han ansökt om att få bygga ett sådant seniorboende utanför Strängnäs.

Genom att bara använda tre till fyra material – betonggolv, trästomme, träpanel och papptak – har Johnny hållit ihop helheten på sommarboendet i Yngsjö.
Genom att bara använda tre till fyra material – betonggolv, trästomme, träpanel och papptak – har Johnny hållit ihop helheten på sommarboendet i Yngsjö.Foto: Åke E:son Lindman
Husen har åldrats fint och har blivit sammanvävda med omgivningen, tycker Johnny.
Husen har åldrats fint och har blivit sammanvävda med omgivningen, tycker Johnny.Foto: Åke E:son Lindman

I Kristianstadstrakten finns ett par exempel på hans arkitektur. I Yngsjö har han ritat ett sommarboende uppdelat i långa smala längor för att klara maxgränsen på 70 kvadratmeter för fritidshus.

Sommarboendet är nu närmare tio år gammalt. Johnny brukar hälsa på ägaren när han är i Yngsjö.

– Då kan man se att husen åldras fint och sammanvävs med omgivningen. Vi har använt max tre till fyra material för att hålla helheten. Är de väl valda blir det finare patina med tiden.

Ljusa färger och endast tre till fyra material har Johnny använt i husen i Yngsjö. Klicka på bilden för att se hela.
Ljusa färger och endast tre till fyra material har Johnny använt i husen i Yngsjö. Klicka på bilden för att se hela.Foto: Åke E:son Lindman

I Hammarslund håller Maria Svensson och Johan Trulsson på att bygga egen studio och bostadshus efter Johnnys ritningar. Även där två längor som bildar en gård där de ska odla en del själva.

Annons

– De bygger in sin själ i detta och tar inga genvägar. De har kapat alla mellanhänder och får ett hus till vettiga pengar, säger Johnny.

Så här är gården i Hammarslund tänkt att se ut.
Så här är gården i Hammarslund tänkt att se ut.Foto: Jordens arkitekter

Faktum är att han i ett tidigare skede också ritat ett förslag till hur en ny högskola kunde se ut på Tivolibadstomten. Överspelat nu när Högskolan Kristianstad kommer att byggas vid Galleria Boulevard.

– Viktigast är att högskolan blir i centrum. Men läget vi ritade på är mycket finare. Kristianstad är så förknippat med vatten. Det hade varit en magisk ny plats, säger Johnny.

Så här såg Jordens arkitekters förslag till ny högskola på Tivolibadstomten ut.
Så här såg Jordens arkitekters förslag till ny högskola på Tivolibadstomten ut.Foto: Jordens arkitekter
Så här tänkte sig Johnny att den nya högskolan kunde se ut från insidan, om den hade byggts på Tivolibadstomten.
Så här tänkte sig Johnny att den nya högskolan kunde se ut från insidan, om den hade byggts på Tivolibadstomten.Foto: Jordens arkitekter

Här saknas innehåll

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons