Annons

Klartecken för ny stadsdel

En ny detaljplan för Tempotorget är klar. Därmed är man ett stort steg närmare bygget av en ny stadsdel i centrum.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2018
Skiss på hur det skulle kunna se ut på det som i dag kallas Tempotorget, med bland annat gröna miljöer på taken.
Skiss på hur det skulle kunna se ut på det som i dag kallas Tempotorget, med bland annat gröna miljöer på taken.Foto: Uulas Arkitekter

Med målet att bygga mellan 500 och 600 nya bostäder per år i Kristianstad kommer förtätning av centrum att bli allt viktigare. Planerna för det så kallade Tempotorget (kvarteret Bajonetten) är därför av stort intresse för kommunen. Det har varit en lång process och med ägarbyten under tiden, men på onsdagen sa byggnadsnämnden ja till den nya detaljplanen för området.

Planen, som ska vidare till kommunfullmäktige i mars, innebär att det nu blir möjligt att bygga bland annat bostäder, butiker, skola, förskola och vårdboende.

Annons

Detaljplanen ger plats för 164 lägenheter, men det kan utökas. I den södra delen, tidigare Andys Lekland, vill kommunen se en förskola med åtta avdelningar. Hur stor den blir avgörs dock av hur mycket plats det finns för utemiljö.

Den  nya stadsdelen omfattar kvarteret Bajonetten där det så kallade Tempotorget ingår.
Den nya stadsdelen omfattar kvarteret Bajonetten där det så kallade Tempotorget ingår.Foto: Kristianstadsbladet

Men det finns en oro för planerna bland de närboende, främst boende på Utanverken. Det handlar bland annat om pålningen som kommer att krävas i samband med nybyggnationerna. Man är orolig för sättningar i husen och vill att fastigheterna inspekteras först och att försäkringsskydd upprättas.

– Vi har också fått synpunkter från boende på Utanverken om att det blir för hög exploatering, för många boende och risk för ökade stölder, säger Sonny Modig (L), ordförande i byggnadsnämnden.

Dessa fastighetsägare är inte sakägare i ärendet, men man har ändå lyssnat på synpunkterna och bemött dem, förklarar Modig. Han ser utbyggnaden som helt rimlig för att vara i centrala Kristianstad.

– Det finns alltid en risk för sprickbildning, men det är byggherren och entreprenörens ansvar att ta hänsyn till. Det är inget man tar upp i en detaljplan. Det kommer att göras sprickbesiktningar och vibrationsmätare kommer att sättas upp.

Risk för att grannfastigheter skuggas och höjden på de nya husen är andra synpunkter som har kommit in. Skuggstudier har gjorts och de planerade husen har flyttats något. Sedan tidigare har även de högsta husen sänkts från tio till åtta våningar.

Skiss på hur bostäderna kan komma att se ut längs Kanalgatan.
Skiss på hur bostäderna kan komma att se ut längs Kanalgatan.Foto: Uulas Arkitekter

I detaljplanen lyfter man fram att gestaltningen utmed Kanalgatan är viktig eftersom det kan ses som en entrégata in till staden. Kommunen vill se en omsorgsfull utformning av byggnaderna, med hög detaljeringsnivå, ”goda materialval” och maximal höjd på 23 meter. Byggnaderna längs Åldermannagatan söderut får bli högst 12 till 14 meter.

Backahill äger det som tidigare inrymde lekland och Försäkringskassan, butikslängan ut mot Tempotorget och parkeringsytan. Här kommer bostäder att byggas ut mot Kanalgatan med innergårdar och butikslokaler i bottenplan. Bakom planeras två punkthus. I före detta leklandet hoppas man kunna bygga ”Kristianstads häftigaste förskola”, säger Stina Trimark, projektledare på Backahill.

– Det är en kompakt byggnad, men där man kan göra hål i mitten och göra en utemiljö som är omsluten av förskolan. Det är även möjligt att skapa grön utemiljö på taket. Dte har många fördelar. Vi kan till exempel använda den befintliga stommen och slippa påla, säger Trimark

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons