Annons

Yllefabriken går under klubban

Nu byter Kristianstad sin Yllefabrik mot ett slakteri. Efter en tids köpslående är prislappen klar men affären har en rad frågetecken kvar.
Kristianstad • Publicerad 14 februari 2013
I utbyte får kommunen Kronfågels före detta slakteri.
I utbyte får kommunen Kronfågels före detta slakteri.Foto: Bosse Nilsson
Kristianstadsbornas gemensamt ägda gamla yllefabrik i Kristianstad går nu under klubban.
Kristianstadsbornas gemensamt ägda gamla yllefabrik i Kristianstad går nu under klubban.Foto: Lasse Ottosson

Sedan 1959 har Kristianstadsborna ägt Yllefabriken gemensamt. Men snart är det slut med det.

Den gamla fabriken har genom åren åkt in och ut från kommunens försäljningslista. I höstas började den senaste budgivningen och nu är det klart med en köpare som är villig att ta över.

Annons

– Vi tror att det är bra att det kommer in en stark ägare i Yllan som kan fortsätta driva det. Lantmännen är en stor aktör på fastighetsmarknaden och de vill fortsätta utveckla den med inriktningen som är i dag, säger Pierre Månsson (FP), som är ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Tidigare var flera spekulanter inblandade i affären. Men på onsdagen klubbade Pierre Månsson överenskommelsen med Lantmännen.

– De betalade bäst men valet föll på Lantmännen också för att vi har gjort bedömningen att det är en stark aktör. Vi har haft ett underskott på Yllan varje år och vi tror att de är duktigare än vi på att driva fastigheten, säger han.

Gör bytesaffär

Priset för Yllefabriken är 36 miljoner kronor. Samtidigt säljer Lantmännen före detta Kronfågels slakteri, på andra sidan Helgå å, till kommunen. I affären ingår också två fastigheter vid Vattentornsvägen där Tullen ligger och priset är 23 miljoner kronor. Lantmännen betalar alltså 13 miljoner kronor i mellanskillnad.

På det gamla slakteriets mark ska det byggas nya skyddsvallar eftersom platsen är en svag punkt i Kristianstads beredskap mot översvämningar. Kommunen vill också på sikt bygga lägenheter på tomten. Även marken vid vattentornet är planerad för bostäder.

Synar sömmarna

Överenskommelsen mellan kommunen och Lantmännen är en så kallad avsiktsförklaring. Nu ska de båda parterna syna varandras objekt för att se om affären har några falluckor.

Eftersom det handlar om gamla industrier finns det farhågor om att marken är förgiftad. Om det visar sig att det ligger en tickande bomb av miljöförstöring under byggnaderna kan det betyda stora kostnader som påverkar affären.

Företrädare för Lantmännen betonar att uppgörelsen ännu inte är i hamn men berättar varför företaget vill köpa och sälja mark och byggnader i Kristianstad.

Annons

–  Kristianstad är en bra marknad att vara i. Därför vill vi fortsätta att ha ett fastighetsbestånd där. Skåne är generellt en marknad som vi tycker är intressant och där vi är stora fastighetsägare, säger Mikael Nicander, som är vd på Lantmännen Fastigheter.

Han berättar också vad företaget ska göra med Yllan.

– Vår ambition är inte att använda den till något annat än vad den används till i dag och vi har inte tänkt göra något radikalt annorlunda. Yllefabriken är en förvaltningsfastighet i våra ögon och det betyder att man ska göra det bästa möjliga av det man har, säger Mikael Nicander.

Maria Sällberg
Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons