Annons

Pauline Olsson Ghoreishi låter det mänskliga tilltalet vara i fokus

Det handlar om utanförskapet och orten, men Pauline Olsson Ghoreishi låter inte det hyperaktuella ämnet sätta sig över det mänskliga, personliga tilltalet. Rebecka Åhlund läser en väl genomförd debutroman.
Recension • Publicerad 16 april 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Alejandro

Författare: Pauline Olsson Ghoreishi

Förlag: Albert Bonniers

”Alejandro” är Pauline Olsson Ghoreishis debut.
”Alejandro” är Pauline Olsson Ghoreishis debut.Foto: Daniel Wester

Det tar en halv sida att komma in i berättarens huvud, en halv sida att förstå att här kommer det inte sättas några kommatecken, och sedan är jag fast i hans språk och tilltal. Berättelsen om Alejandro, den döde vännen, rullas ut med ett driv och en närvaro som är som att vara en annan människa – en ung kille i Malmö som försöker få ihop livet och pengarna och relationerna och känslorna. Samtidigt som han håller rent och snyggt i sin bil.

Samtidsromaner brakar lätt ihop under tyngden av själva samtiden, de vill ”säga något viktigt” eller erbjuda förklaringar, i värsta fall lösningar. Olsson Ghoreishi undviker detta genom att vara helt lojal med sin berättare rakt igenom. Han får vara dum, trött, naiv, inkonsekvent, ärlig, klok och … ja, sann. En riktig människa, lika komplicerad och dubbel och enkel som vi ofta är.

”Det är sådant här böcker är till för.”
Annons

Det är druglords och tracksuits, klasskillnader och katastrofer, ansiktstatueringar och frånvarande fäder. Men det är också kärlek och broderskap, en otrolig spelning med Mac Miller på Malmöfestivalen, mammor och överlevnadskraft. Och faktiskt även en sorts utmattad, lakonisk humor. Jag har inte läst en ”viktig skildring av utanförskapet i svenska förorter”, jag har läst en berättelse om en människa.

Bra litteratur kan berätta mer om verkligheten än vilken upprörd krönika om svensk gangsterrap eller vilket ”inträngande” reportage om gängkriminaliteten som helst. Det är sådant här böcker är till för.

”Alejandro” av Pauline Olsson Ghoreishi
”Alejandro” av Pauline Olsson Ghoreishi
Rebecka ÅhlundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons