Annons

Christer Nylander: Christer Nylander: Äkthet behövs i en tid av förändring

I rofylld sommartid kan partistrateger behöva några råd.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 28 juli 2024
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Strateger i alla svenska partier behöver ta till sig några råd när de ligger i hängmattan.
Strateger i alla svenska partier behöver ta till sig några råd när de ligger i hängmattan.Foto: Christine Olsson/TT

Det är ganska tyst i svensk politik denna sommar. Kanske behövs semestern mer än någonsin efter några tuffa år med pandemi, krig, inflation och Nato-process. Men jag antar att det är allt annat än tyst i hjärnorna. Det är två år till valet och partierna har en del att fundera kring.

Miljöpartiet funderar kring hur de ska surfa vidare på framgången i EU-valet och hur klimatfrågan kan bli hetare i nationell politik. Sverigedemokraterna funderar kring om det var ett misstag att i EU-valrörelsen lufta gamla konspirationsteorier om pågående folkutbyte.

Annons

Moderaterna vill återta positionen som näst största parti. Men är vägen dit att ta väljare från Sverigedemokraterna och då förlora liberalt sinnade väljare, eller ska man tänka tvärtom? Kristdemokraterna som valt att profilera sig mellan SD och M är helt beroende av vad de andra båda gör. Om SD fortsätter högerut och Moderaterna går mot mitten blir utrymmet stort, men det kan också bli minimalt om de andra partierna väljer motsatt strategi.

Socialdemokraterna har under lång tid signalerat att man tar ett större grepp kring sin politikutveckling. Hittills har inte mycket nytt kommit. Kanske lite mer problematiserande kring segregationen, men engagemanget bland gräsrötterna verkar snarare peka mot att man prioriterar arbetsmarknad, sjukvård och kortare arbetstid. Vänsterpartiet hoppas att Socialdemokraternas vägval inte ska innebära att deras utrymme på vänsterkanten krymper.

”Politiken är i stort behov av tydlighet och värderingar.”

De båda liberala partierna har hittills valt olika strategier. I en ny politisk värld där höger och vänster fått ny betydelse har Centern och Liberalerna särskilda problem. Liberaler vill öka individens frihet på många olika sätt. Måste man nu välja mellan två paket där det ena innebär marknadslösningar men Sverigedemokratisk intolerans och det andra paketet innebär det motsatta?

Det är inte enkelt att vara partistrateg, men här är två råd i all ödmjukhet.

1. Använd eventuell återstående semester åt att läsa George Eliots Middlemarch. Dels för att det är en fantastisk upplevelse i sig, dels för att den är fylld av kloka betraktelser och allmänmänskliga erfarenheter. Romanen är skriven på 1870-talet, men utspelar sig under ett 1830-tal då stora samhällsförändringar tog fart. Många ser hot mot sin egen position, andra ser möjligheter. Men för de flesta är vardagen fylld av det som ligger dem närmast. Hur ska man få ekonomin att gå ihop och hur ska man hitta en lämplig partner? Vi lever också nu i en tid av stora förändringar. Vilket svar vill politikerna ge dem som är oroliga? Erbjuder man trygghet i förändring, eller trygghet i ett falskt löfte om att allt kan förbli som det varit?

2. Var det ni verkligen vill vara. Jag tror att politiken är i stort behov av tydlighet och värderingar. Det behövs politiska ledare som verkligen tror på det de säger och säger det de tror på. Det skapar den trovärdighet, tydlighet och äkthet som behövs i en tid som präglas av förändring och informationsöverflöd. Att vara den man vill vara och säga det man verkligen tror på, är dessutom det enda rimliga strategiska rådet. Alla strategier kommer alltid att krocka med verkligheten eftersom man inte kan väga in alla möjliga framtida händelser. Om en strategi ska lyckas eller inte beror på så oerhört många omvärldsfaktorer (alltifrån pandemier och krig till andra partiers vägval) som man inte kan kontrollera. Därför är det bättre att göra det man tror på. Det är ju dessutom en skönare känsla, oavsett om man lyckas eller misslyckas, att ha gjort något som känns rätt och riktigt.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons