Annons

Katarina Erlingson: Illa skött upphandling drabbar skattebetalarna

Billiga böter när Konkurrensverket kritiserar Region Skånes upphandling.
Katarina ErlingsonSkicka e-post
Ledare • Publicerad idag 15:21
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Konkurrensverket kräver Region Skåne på 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverket kräver Region Skåne på 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Det finns inte mycket som myndigheter kan sätta emot när kommuner inte följer lagen. Men nu skickar Konkurrensverket en faktura till Region Skåne för att regionen gjort otillåtna upphandlingar. 2,5 miljoner kronor lyder bötesbeloppet på. Upphandlingen handlade om sjukvårdsmaterial för 82,4 miljoner. Böter på 3 procent låter billigt.

”Böter på 3 procent låter billigt.”

För är det något som kommuner och regioner ska vara noga med så är det att upphandlingar sköts korrekt. Det finns få saker som kan kosta regionen så mycket som en dålig upphandling. Det finns regler av en anledning, allt ska gå rätt till och konkurrensen ska vara rättvis.

Annons

Inte nog med att regionen kan förlora pengar på om upphandlingen har skötts dåligt, det kan också innebära att väljarna och skattebetalarna tappar förtroendet för verksamheterna. Vid minsta misstanke om att det kan finnas mutor och korruption i samband med upphandlingar är redan mycket förlorat.

Även om Region Skåne gör en oerhörd mängd upphandlingar där det mesta förhoppningsvis går rätt till finns det ändå plumpar i protokollet. Härvan för ett par år sedan kring IT-projektet Vårdexpressen är den mest omtalade, med bland annat en mutbrottsanklagad regiondirektör. Regiondirektören Alf Jönsson fick lämna sin post även om åklagaren lade ner ärendet mot honom. Att låta sig bli bjuden på en middag kan tyckas vara oskyldigt, men är man anställd i det offentliga ska man tänka sig för både en och två gånger.

Det aktuella ärendet som Konkurrensverket slår ner på handlar om ett ramavtal för leverans av sjukvårdsartiklar. Avtalet ingicks 2016 för två år, men det fanns möjlighet att förlänga avtalet till 2020. Därefter förlängdes avtalet ytterligare flera gånger och regionen skyller detta på pandemin.

Det kan man möjligen ha en viss förståelse för, även om administrativa göromål i det offentlige knappast var ett huvudproblem under pandemin. Att man däremot har förlängt ytterligare en gång 2023 ser Konkurrensverket allvarligt på. Det var dessutom ingen regelrätt förlängning för avtalet omfattar nya produkter, har en annan löptid och andra priser än det ursprungliga avtalet.

”Verket tycker att regionen helt enkelt har haft en dålig planering.”

Regionen skyller också på att det är komplext att handla upp sjukvårdsmaterial, att man har behövt lägga tid på att jobba ikapp vårdskulden som uppstod under pandemin och att Ryssland har invaderat Ukraina. Inflationen och ökade kostnader har också varit oförutsedda händelser.

Det låter onekligen som att man famlar efter den ena konstiga förklaringen efter den andra och det märker Konkurrensverket. Verket tycker att regionen helt enkelt har haft en dålig planering. Det är lätt att hålla med.

Att regionen dessutom har dömts fyra gånger tidigare för otillåtna upphandlingar gör att Konkurrensverket inte vill se mellan fingrarna nu. Det är uppenbart att Region Skåne behöver se över sina upphandlingsrutiner. Annars finns en uppenbar risk att oegentligheter kan gå under radarn, det är lätt till om en dålig kultur sitter i väggarna.

Upphandlingsfrågorna fick lägre politisk prioritet när upphandlingsstrategiutskottet försvann för några år sedan. Det är dags att återinföra det, för det duger inte att regionen slarvar med upphandlingar. Risken är stor att förtroendet för både politiker och tjänstemän minskar.

Annons
Annons
Annons
Annons