Annons

Christer Nylander: Pröva att ändra åsikt flera gånger om dagen

Vår tid kanske behöver ledare som tvekar och tvivlar.
Christer Nylander
Gästkrönika • Publicerad idag 06:15
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Petrarca.
Petrarca.Foto: PRESSENS BILD

Det här är min sista krönika i Kb/NSk för framöver väntar andra uppdrag. Innan jag satte mig ner för att skriva den frågade jag ChatGPT vad mina krönikor brukar handla om. Svaret därifrån var:

”Nylanders krönikor i Kristianstadsbladet brukar handla om politik, kultur och samhällsfrågor. Han har tidigare varit politiskt aktiv som riksdagsledamot för Liberalerna, vilket ofta återspeglas i hans texter. Hans krönikor kan innehålla analyser av den politiska utvecklingen, reflektioner kring demokratins tillstånd, och diskussioner om aktuella frågor som rör utbildning, kulturpolitik och det offentliga samtalet. Han har ett liberalt perspektiv och hans texter har ofta en nyanserad och reflekterande ton.”

Annons

Det var ungefär vad jag hoppades.

Jag tycker att det är svårare att ha bestämda och onyanserade åsikter i olika detaljfrågor nu än när jag var aktiv partipolitiker. Min kompass är tydlig. Jag vet vad jag vill på lång sikt, men när det gäller konkreta saker är det ofta svårare nu än tidigare. När jag satt i riksdagen orkade jag inte alltid riktigt ifrågasätta mina egna åsikter. Kanske är det likadant för de som är aktiva i dag. Man går liksom på autopilot och försvarar det egna partiets linje. Det mediala klimatet, inte minst på sociala medier, gör det väldigt jobbigt att avvika.

Petrarca var en poet och tänkande människa i Italien under 1300-talet. Han är en sorts brygga mellan medeltiden och den humanistiska renässansen. Petrarca är en av världshistoriens riktigt visa människor. Kanske var det därför han orkade konstatera att han själv kunde ha en åsikt på morgonen, en helt annan vid lunchtid och ytterligare en på kvällen.

”Vilken ledande politiker skulle i dag konstatera att hen tänkte fel?”

Det där är oerhört olikt dagens offentliga debatt där det gäller att ha en tydlig åsikt och hålla fast vid den. Samtidigt måste motståndarens åsikt beskrivas som orimlig, om inte galen. Petrarcas inställning är omänskligt svår. För vi människor behöver ha en sammanhållen bild av verkligheten, vi vill gärna ha den bekräftad och det är svårt att erkänna egna brister. Vilken ledande politiker skulle i dag konstatera att hen tänkte fel?

Samtidigt är det kanske så att världen av i dag är så komplicerad att enkla, tydliga åsikter tenderar vara alldeles för enkla. Vår tid kanske behöver ledare som tvekar och tvivlar.

Vi lever i en tid av fundamental förändring. Jag har skrivit det i krönikor förut, men jag har själv svårt att sätta mig in i hur stor denna förändring är. Och jag har svårt att se hur stor roll mina egna värderingar spelar för hur jag ser på vår tids utmaningar.

Tills jag är övertygad om motsatsen väljer jag dock att hålla fast vid att individuell frihet, pluralism och bildning är en bättre väg framåt än nationalism, populism och rasism.

Jag tycker också att mänsklighetens historiska utveckling tyder på att öppenhet, nyfikenhet och frihet är bra för mänskligheten. Ännu har ingen bevisat motsatsen.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons