Annons

Petter Birgersson: Socialdemokraterna borde stoppa sitt eget lotteri

Socialdemokraterna protesterar mot förslaget att belägga partilotterier med skatt och menar att det hotar demokratin. Under tiden fortsätter Kombilotteriet med mycket aggressiva försäljningsmetoder.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad torsdag 15:34 • Uppdaterad torsdag 15:54
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kombilotteriet drar in pengar till Socialdemokraterna via aggressiva försäljningsmetoder.
Kombilotteriet drar in pengar till Socialdemokraterna via aggressiva försäljningsmetoder.

Dagens Nyheter har i ett reportage avslöjat att Socialdemokraternas Kombilotteriet fortsätter med aggressiva försäljningsmetoder. Tidningen har varit i kontakt med unga säljare vi det bolag, Effective communications, som Kombilotteriet anlitar för telefonförsäljning.

Bolaget har verksamhet i Barcelona dit unga säljare rekryteras. En tidigare säljare säger till DN att hon först på plats fick veta att det var lotter som skulle säljas. Och instruktionerna var tydliga: ”Vi får inte lägga på, utan du ska pusha, pusha, pusha tills kunden köper eller klickar dig.” Målgruppen var lika klar den: ”Det var 98 procent gamlingar man sålde till. Det sågs som lättare eftersom de inte är med i 'gejmet'.”

”Socialdemokraternas Kombilotteriet fortsätter med aggressiva försäljningsmetoder.”
Annons

Enligt DN har sex av sju tidigare medarbetare tidningen talat med berättat att de sålt lotter till personer som sannolikt inte förstod köpvillkoren.

Kombispels VD bekräftar att företaget ger instruktioner till Effective communications om målgrupper och kampanjer, med listor på vilka som ska ringas upp. En anställd säger till DN: ”Jag tänkte på min egen mormor och morfar. Jag hade ju inte velat att någon skulle lura dem på det här sättet, och så skulle man vara en sådan själv.”

För Socialdemokraterna är lotteriet viktigt. Regeringspartierna och SD har inte varit lika förtjusta. De partierna har inte heller lyckats lika väl med att sälja lotter som Socialdemokraterna. Det har förstås varit en drivande kraft bakom att ta fram begränsningar för partiers rätt att sälja lotterier.

En utredning tillsattes 2023, och då sade Magdalena Andersson ”Det här är en del i ett mönster där man försöker tysta och skrämma kritiker och motståndare precis på det sätt som auktoritära rörelser som Sverigedemokraterna agerar i andra länder”. (SvD 28/4 2023)

Regeringens utredare, den tidigare konsumentombudsmannen Gunnar Larsson, kom i april i år fram till att det vore att gå för långt att förbjuda partier att sälja lotter. Däremot menade utredaren att partier inte skulle undantas från spelskatt, eftersom partier samtidigt tar emot statsstöd – skattebetalarna står för en stor del av partiernas verksamhet. Utredaren ville också se en tydlig markering av vilka som står bakom lotteriet och att försäljning på kredit inte ska vara möjligt för partilotterier. Det gäller exempelvis köp av lotterier mot faktura.

Det där förslaget gillade inte Socialdemokraterna, skatt är tydligen något andra ska betala. I sitt remissvar på utredningen menar Socialdemokraterna att regleringen skulle ”strida mot kärnan i den svenska demokratin.”

Kombilotteriet har tidigare varit uppmärksammat för sina försäljningsmetoder. 2017 kunde DN konstatera att lotteriet sålde till redan skuldsatta personer och på tre år hade Kombilotteriet och A-lotteriet drivit ärenden för 8 000 personer till kronofogden (DN 4/9 2017). Det fick bred kritik från andra partier, även Vänsterpartiet reagerade på metoderna. Dåvarande vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt sa till Expressen (4/9 2017): ”Jag tycker det här är så cyniskt. Att sälja på kredit till människor som har skulder är verkligen inte att ta ansvar för hur människor har det.” Även Folkhälsomyndigheten reagerade negativt.

Kritiken mot att Tidöpartierna riktar in sig just mot en verksamhet som gynnar Socialdemokraterna har absolut fog för sig. Men det är alltså inte enbart Tidöpartierna som har haft synpunkter på det sätt A-lotteriet och Kombilotteriet har sålt sina lotter. Och det DN nu har avslöjat visar att försäljningsmetoderna även fortsättningsvis ligger långt utanför det som man förknippar med folkrörelse.

Hot mot demokratin eller inte, men ett lotteri som med aggressiv försäljning som riktar in sig mot äldre människor är inget som går att försvara. Socialdemokraterna borde själva pausa verksamheten – något som Lena Hallengren, gruppledare i riksdagen enligt Expressen på torsdagseftermiddagen lovade gällande telefonförsäljningen – och be om ursäkt och betala tillbaka pengarna till dem som känner sig lurade. Det innan partiet överväger att sälja lotter igen.

Annons
Annons
Annons
Annons