Annons

Beslut om bostadstillägg kan dröja ett halvår

Handläggningstiden för beslut om bostadstillägg till pensionärer med låg pension sträcker sig numera upp till sex månader, skriver .
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2019
En ökning av ansökningar om bostadstillägg för pensionärer har lett till längre handläggningstider hos Pensionsmyndigheten. Arkivbild.
En ökning av ansökningar om bostadstillägg för pensionärer har lett till längre handläggningstider hos Pensionsmyndigheten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Pensionsmyndigheten förklarar de långa handläggningstiderna med en omfattande ökning av ansökningarna, som i sin tur följer på en informationskampanj för att få fler att bli medvetna om att de har rätt till bidraget. Personer med pension under 15 000 kronor i månaden kan söka stödet.

– Det blev ett jätteinflöde under våren 2018 och vi fick in över 20 000 fler ärenden att hantera än vi hade prognos på, säger Sabina Masic, enhetschef på Pensionsmyndigheten, till DN.

Annons

Sedan dess har handläggningstiden blivit längre och längre eftersom myndigheten inte hade kapacitet att ta hand om alla ansökningar.

Pengarna betalas ut retroaktivt när ett beslut väl har fattats, men Pensionsmyndigheten betalar inte ut ett tillfälligt stöd i väntan på beslut, skriver DN.

Pensionsmyndigheten vill att regeringen skjuter till pengar för att kunna anställa fler handläggare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons