Annons

Skolsköterskor kan få hoppa in i äldreomsorgen

Skolsköterskor kan behöva hoppa in i äldreomsorgen där personalbristen börjar bli kritisk. Förhandlingar pågår med facket. I skola och förskola uppges sjukfrånvaron bland personalen än så länge vara hanterbar.
Kristianstad • Publicerad 24 mars 2020
Skolsköterskor kan få hoppa in i äldreomsorgen när sjukfrånvaron ökar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När sjukfrånvaron bland personalen inom omsorgen nu ökar, till följd av corona-spridningen, pågår planering att kunna omplacera anställda inom kommunkoncernen. I dagsläget pågår MBL-förhandlingar med Vårdförbundet om att skolsköterskor ska kunna gå in och täcka upp i äldreomsorgen. Det gäller främst skolsköterskor på gymnasieskolorna där eleverna nu studerar hemifrån.

– När man har så stort tryck i en del av koncernen måste man hjälpas åt. Omsorgen är hårt ansatt av stor personalfrånvaro, då behöver vi ha koncernperspektiv, säger Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

Även inom skolan och barnomsorgen syns en tydlig ökning av frånvaron både bland personal och barn, främst i förskolan. På en del förskolor och skolor är frånvaron mycket hög, men generellt är det än så länge hanterbart, enligt Kenth Olsson.

– I morgon (läs tisdag) kommer vi att ta ut uppgifter om frånvaron och jämföra med förra veckan, men vi har ingen kris i dagsläget. Frånvaron har balanserat sig mellan barn och personal så vi har just nu inget ökat tryck på vår egen bemanningsenhet som bistår oss med vikarier.

Förra veckan gick gymnasieskolorna över till distansutbildning och hittills verkar det fungera.

– Det fungerar bra generellt. Det finns naturligtvis ställen där det fungerar mindre bra, det kan bero på ovana och att man har behövt tid för att sätta sig in i det. Det ser olika ut när det gäller kompetens och inkörningstider för detta.

Hur går det för eleverna? Närvarar de i den digitala undervisningen?

– De signaler jag har fått från lärare är att man är imponerad av disciplinen, men det här är ju nytt också och utmaningen blir större ju längre tiden går. Sen finns det oro för betygen, men vårt mål i dag är att läsåret tar slut som planerat 12 juni och att det ska vara skattjakt och student som vanligt, säger Kenth Olsson.

På yrkesprogrammen får man i och med distansutbildningen nu fokusera på de teoretiska ämnena. Utmaningen blir de praktiska ämnena ju längre tiden går.

– Detta tittar Skolverket på och där har vi inget svar i dag. Idrott blir en annan sådan utmaning på sikt.

Från och med måndagen stängdes kommunens tre öppna förskolor och praon för årskurs åtta som skulle ha börjat den här veckan ställs in.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons