Annons

Lena Ekman Frisk: ”Efter första live-övningen sedan mars var jag full av energi!”

Kulturlivet har drabbats hårt under coronapandemin, och under de senaste veckorna har allt fler ifrågasatt de gällande restriktionerna. Vi har frågat fyra kulturaktörer hur de hittills har påverkats, och hur de ser på hösten. Först att sjunga ut är körledaren Lena Ekman Frisk.
Kultur • Publicerad 21 augusti 2020
Dirigenten Lena Ekman Frisk leder Christianstads Motettkör sedan 2003. Här ses hon under en repetition inför körens stora jubileumskonsert 2013. Då fyllde kören imponerande 150 år.
Dirigenten Lena Ekman Frisk leder Christianstads Motettkör sedan 2003. Här ses hon under en repetition inför körens stora jubileumskonsert 2013. Då fyllde kören imponerande 150 år.Foto: Tommy Svensson

– Hela Körsverige har drabbats hårt. När beskeden om pandemin kom i mars månad ställde vi i Christianstads Motettkör in all vår verksamhet. Och trodde att allt skulle återgå till det vanliga efter påsk. Så fel vi hade. Det blev ju istället bara värre. Då tog jag kontakt med flera körkollegor runt om i landet, och alltfler av oss började arbeta på Zoom eller andra digitala mötesplatser. Min plan för Motettkören blev att ha övningar som vi brukar, varje tisdagskväll, fast där kören delades upp i fyra grupper med varsin stämma åt gången. Så satt jag hemma och repeterade ihop med varje stämma en halvtimme var. Och givetvis satt också alla sångare hemma hos sig. Det fungerade bra, fast problemet var ljudet som inte synkade med var och en. För att lösa detta gjorde vi så att jag först fick sjunga, visa och berätta för dem och därefter sjöng de utan att jag kunde höra dem. Efteråt kunde vi sedan gemensamt diskutera hur det gått och hur vi går vidare.

Lena Ekman Frisk och Christianstads Motettkör har bland annat belönats med Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris.
Lena Ekman Frisk och Christianstads Motettkör har bland annat belönats med Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris.Foto: Tommy Svensson

– Vi genomförde trots allt våra konserter på valborg och nationaldagen. Då uppträdde vi utomhus vid några äldreboenden. Det var kul. Och nu efter sommaren har vi bestämt oss för att börja arbeta efter en ny plan, så i tisdags kväll hade vi vår första live-övning sedan mars månad. Hur det var? Jättehärligt att höra och se alla! Hela den kvällen var jag full av energi. För det är vad vi körsångare ger varandra – massor av energi! Och gemenskap.

”Fast repetitionen var inte som de brukar vara, utan vi har delat kören i två grupper men med alla stämmor representerade. Och vi håller till i en större lokal än tidigare, så att vi kan hålla avstånd mellan sångarna.”
Lena Ekman Frisk
Annons

– Fast repetitionen var inte som de brukar vara, utan vi har delat kören i två grupper men med alla stämmor representerade. Och vi håller till i en betydligt större lokal än tidigare, så att vi kan hålla avstånd mellan sångarna. Den andra halvan av kören följer övningen hemifrån. Nästa vecka skiftar vi grupper. Det betyder att vi är ungefär 20 personer varje gång.

– I höst fortsätter vi med våra tisdagsövningar, och i början av december ska vi ge en konsert i kulturhuset i Hässleholm med texter av bland andra Shakespeare. Om det blir inför publik, och isåfall hur stor, det vet vi inte än. Inte heller vet jag om vi kan ha hela kören på scen samtidigt. Om inte är tanken att låta de båda grupperna som nu övar ihop få sjunga varsin del av konserten. Vi får se. Fast bestämt är att konserten i Trefaldighetskyrkan, ihop med symfonikerna i Kristianstad, som flyttades från våren till september nu har flyttats igen. Det är dock oklart när den kan bli av.

– När det gäller restriktionerna om max antal personer i publiken hoppas jag på någon förändring i höst. Åtminstone borde antalet personer anpassas efter vilken lokal det handlar om. Det är ju en väldig skillnad om konserten äger rum på ett café eller i ett konserthus.

Övning med Motettkören.
Övning med Motettkören.Foto: Bosse Nilsson
Fakta

Om serien

I några artiklar frågar vi kulturpersoner med koppling till nordöstra Skåne hur de har påverkats av coronapandemin och de gällande restriktionerna. Start idag.

Del 1: Lena Ekman Frisk, körledare för Christianstads Motettkör

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons