Annons

Sikab kritisk till kommunens badhuskalkyl

Bara timmar innan den efterfrågade kostnadskalkylen för det nya badhuset skulle presenteras för politikerna i onsdags fick Sikab uppdraget att banta kostnaderna med 30 miljoner.
Kristianstad • Publicerad 16 december 2017
Här ska det nya badhuset ligga på Näsby, bredvid högskolan och Krinova.
Här ska det nya badhuset ligga på Näsby, bredvid högskolan och Krinova.Foto: Kristianstads kommun

De beräknade kostnaderna för det nya badhuset på Näsby har vuxit från 340 miljoner år 2015 till 498 miljoner. Till viss del handlar det om indexuppräkning för år 2021, men det beror också på ett hårt tryck på byggmarknaden och att det har lagts till innehåll som exempelvis en separat hoppbassäng.

Badhuset har dessutom vuxit till ytan, från 10 556 kvadratmeter i den första förstudien 2015, som kommunfullmäktige grundade sitt beslut på, till 13 300 kvadratmeter i de första skisserna som presenterades i onsdags för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Annons

De 3 000 kvadratmeter som har tillkommit hävdar kommunens badhusgrupp beror på en felräkning av badhuskonsulten Predevo som har tagit fram samtliga förstudier och kostnadsberäkningar sedan badhusprojektet påbörjades 2014. Kommunalrådet Pierre Månsson(L) uttryckte i fredagens tidning att ”det inte är klokt att konsulten hade bommat 3 000 kvadratmeter i ett teknikutrymme”. Felräkningen ska motsvara en kostnadsökning på 61 miljoner.

Men hur kan det bli så fel och stämmer den förklaringen? Kristianstadsbladet ställde frågan till det kommunägda bolaget Sikab som har skött upphandlingen och ska äga och förvalta badhuset.

– Vi anser inte att man kan lägga allt ansvar på konsulten för en feldimensionering på 3 000 kvadratmeter i ett projekt så komplext som badhuset, säger Karl-Henrik Persson, bygg- och inköpschef på ABK och Sikab.

Det kan delvis ha förekommit felberäkningar, förklarar han.

– Man ska dock beakta att det är först nu som det har funnits ett skissunderlag för badhuset som konsulten har kunnat utgå från, vilket innebär att en mer exakt beräkning har kunnat genomföras.

När det gäller den beräknade kostnaden år 2021 hävdar badhusgruppen att man kan spara 30 miljoner (sju procent) på samordningseffekter (till exempel mer fördelaktiga inköp än man räknat med) och därmed landa på 468 miljoner i stället för 498. Samtidigt som man från badhusgruppens sida påpekar vikten av att alla siffror kring kostnadsberäkningarna enbart är kalkyler och inte kan tas för en slutgiltig siffra, är man väldigt specifik med hur mycket man kan spara.

I mejlväxling som Kristianstadsbladet har begärt ut framgår det att Sikab, bara timmar innan den senaste kostnadskalkylen skulle presenteras för politikerna i onsdags, får uppdraget från badhusgruppen att banta kostnaden med 30 miljoner. Svaret från Sikab är att det är ett uppdrag som är ”riskfyllt”.

Hur ser ni på den bedömning som görs om att spara 30 miljoner?

– Vi har sedan tidigare meddelat att det är riskfyllt med en sådan kalkylpost i rådande konjunktursläge. Predevos kalkyl har en felmarginal på plus/minus 20 procent, vilket gör det olämpligt att tillgodoräkna sig ytterligare en besparing på sju procent, säger Karl-Henrik Persson.

– Givetvis finns det möjligheter till samordningsvinster. Vilka dessa är och i vilken utsträckning de kan förverkligas är dock för tidigt att uttala sig om.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons