Annons

SAS: Upp till 10 000 personer permitteras

SAS pausar en stor del av flygverksamheten. Upp emot 10 000 personer permitteras.
– Efterfrågan på flygbiljetter har mer eller mindre försvunnit, säger SAS vd Rickard Gustafson.
Publicerad 15 mars 2020
SAS vd Rickard Gustafson.
SAS vd Rickard Gustafson.Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi (TT)

SAS åtgärder innebär att flighterna stoppas i stor utsträckning, och nio av tio anställda riskerar att permitteras. En åtgärd som kan beröra upp emot 10 000 personer.

Annons

– Efterfrågan på flygbiljetter har mer eller mindre försvunnit och från och med i morgon måndag kommer vi göra tillfällig paus i en stor del av vår verksamhet. Vi kommer kraftigt tvingas reducera antalet avgångar, säger Rickard Gustafson.

SAS vill ändå hjälpa till att få hem folk, och kommer att stå till myndigheternas förfogande för att på deras uppdrag ta hem strandsatta medborgare eller upprätthålla samhällskritisk infrastruktur, så långt det är möjligt.

– I närtid kommer fokus vara på att flyga till destinationer där vi har många passagerare som har stort behov av att komma hem.

Han säger att permitteringarna är tillfälliga och att man hoppas slippa några uppsägningar av personal.

– SAS har varit en viktig och integrerad del av den skandinaviska infrastrukturen i mer än 70 år.

Han betecknar det som sker nu som en samhällskris.

– Flyget står i första ledet för att få ta en rejäl smäll. Jag tror politikerna är medvetna om vikten av att fortsätta upprätthålla goda förbindelser. Jag hoppas och tror att det arbetas intensivt med möjligheter att stötta flyget. Jag hoppas se konkreta förslag inom väldigt kort tid och hur vi kan använda det för att navigera under en väldigt svår period, säger Gustafson.

– Jag tror det är en väldigt unik situation, jag tror få levande människor upplevt något liknande. Gränserna har aldrig varit så stängda och UD har aldrig avrått från att resa till alla världens länder, säger Rickard Gustafson.

Från och med måndag kommer de allra flesta planen att bli kvar på marken.

– Vi kommer inte flyga med helt tomma flyg om det inte finns efterfrågan. En klar majoritet av alla våra flyg kommer inte att lyfta under veckan som kommer.

Annons

Han rekommenderar nu alla att följa myndigheternas rekommendationer.

– Vi försöker upprätthålla en viss närvaro för att säkerställa viktig infrastruktur och jag hoppas att även det kan fortsätta. Vi kommer göra allt vi kan men självklart kommer vi inte flyga med tomma flyg.

Nu minskar efterfrågan på flygresor ännu mer och SAS väntas varsla i både Sverige och Danmark. Arkivbild.
Nu minskar efterfrågan på flygresor ännu mer och SAS väntas varsla i både Sverige och Danmark. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallar varslet från SAS en dramatisk situation.

– Vi diskuterar med SAS, men också med de andra ägarna vilka åtgärder vi behöver göra för att se till att den här verksamheten finns kvar och också utvecklas i en tid när det här vänder.

Baylan vill dock inte gå in på vilka åtgärder som kan bli aktuella, utan hänvisar till att besked om åtgärder kommer i "närtid".

Många andra flygbolag har redan vidtagit lika drastiska åtgärder som SAS nu står inför.

– Det är full panik, säger Jan Ohlson, fristående flyganalytiker.

Han berättar att många flygbolag har slutat flyga helt.

– Polska Lot och Air Baltic har slutat flyga helt, de har stoppat all trafik. Lufthansa har stoppat 50 procent av all trafik.

Inrikesflyget har också drabbats. Flygbolaget BRA, som flyger inrikes i Sverige, har aviserat neddragningar, liksom Norwegian. Men även för dem kan det vara aktuellt med ytterligare neddragningar, tror han.

Annons

SAS vd Rickard Gustafson och andra representanter från flygbranschen träffade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på fredagen, innan både Norge och Danmark stängde gränserna, och innan reseavrådan från svenska UD kom.

I Norge har regeringen presenterat ett krispaket med åtgärder som berör både Norwegian och SAS, bland annat tillfälligt slopade flygplatsavgifter.

Fakta

Permittering eller uppsägning?

En permittering innebär att en anställd under en period befrias från arbete, antingen med eller utan lön. Personen behåller dock sin anställning, till skillnad från om det är frågan om en uppsägning.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons