Annons

Nu jagas vargen i Halland

Den varg som angripit får i norra Skåne jagas nu i Halland.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2020
Vargen har setts i flera län under oktober. Det är dock inte den specifika vargen på bilden.
Vargen har setts i flera län under oktober. Det är dock inte den specifika vargen på bilden.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I september skedde flera vargattacker mot får i nordöstra Skåne, både mellan Osby och Visseltofta, utanför Arkelstorp och vid Näsum. För första gången sedan 2014 beslutade länsstyrelsen i Skåne om skyddsjakt.

Efter förlängning varade skyddsjakten till den 6 oktober. Därefter har länsstyrelsen inte fått in något misstänkt angrepp på tamdjur i Skåne.

Annons

– Vi har fått in spridda observationer och tips som är svårbedömda för oss. Ofta kommer de in utan foto och film och då kan vi inte säga om det är en varg. För att bekräfta måste vi ha dna-prov från spillning exempelvis, säger Mikael Bengtsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Den döda dovhjorten som hittades vid Mjönäs uddeväg i torsdags.
Den döda dovhjorten som hittades vid Mjönäs uddeväg i torsdags.Foto: privat

I torsdags skickade en privatperson in bilder på en död dovhjort som låg vid sidan om Mjönäs uddeväg.

– Den låg i vägkanten och var biten över munnen. Något djur har också ätit därbak, säger privatpersonen.

Länsstyrelsen har bara skyldighet att åka ut och inspektera tamdjur vid en misstänkt attack, då det kan bli tal om ersättning till djurägaren.

Vilda djur som blivit dödade av andra vilda djur inspekteras endast om vilthandläggarna har tid eller bedömer det som särskilt intressant.

– I det här fallet hade vi inte möjlighet att åka ut och vi kan inte säga säkert vad djuret dött av om vi inte har besiktigat. Ibland kan det vara så att den redan är död och sedan äter räv, korpar och rovfåglar på den, säger Mikael Bengtsson.

Dovhjorten hade blivit biten både över munnen och i baken.
Dovhjorten hade blivit biten både över munnen och i baken.Foto: Privat

Dessutom verkar vargen, som gjorde de tidigare angreppen, ha lämnat Skåne. I början av oktober dödades får av en varg vid Hestra i Jönköpings län. Då hade länet inte haft något vargangrepp på sex veckor.

Eftersom länsstyrelsen i Jönköping misstänkte att samma varg som gjorde angrepp i somras kommit tillbaka tog den upp skyddsjakten igen. Men den 12 oktober upptäcktes ett vargangrepp i Halland som följdes av ytterligare fyra angrepp på fårbesättningar i Varbergs och Falkenbergs kommuner fram till den 20 oktober.

”Man kan ta dna-prov på färsk spillning. I samband med angrepp topsar vi också i ullen på fåren där vi tror att angreppet har skett.”
Mikael Bengtsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne

Dna-prov visar att det handlar om samma vargtik som angripit får i Skåne. Det senaste bekräftade dna-provet är från den 18 oktober. Dna-provet från angreppet den 20 oktober är ännu inte färdiganalyserat.

– Man kan ta dna-prov på färsk spillning. I samband med angrepp topsar vi också i ullen på fåren där vi tror att angreppet har skett, säger Mikael Bengtsson.

Annons

Nu gäller skyddsjakt på varg i Falkenbergs och Varbergs kommuner fram till den 6 november

Fakta

Vargen som gjort angrepp

Vargtiken blev känd genom spillningsprov hösten 2019 och kallas G200-19.

I mars 2020 lämnade hon sitt födelserevir och vandrade söderut mot Sandviken.

I maj gav hon sig till känna vid Tivedens nationalpark i Laxå.

Genom ytterligare dna-fynd vet man att hon under sommar och höst har fortsatt sin vandring genom södra Sverige via Alingsås, Gnosjö, Osby, Kristianstad och Gislaved i nämnd ordning. Från Gislaved gick hon till Falkenberg och Varberg.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Här saknas innehåll

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons