Annons

C: Rädda den psykiatriska akutsjukvården i Kristianstad

De patienter som söker vård på psykiatriakuten i Kristianstad möts av en stängd dörr. Sedan september månad står hela östra Skåne utan psykiatrisk akutsjukvård på kvällar och helger. Samtidigt har psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen vidtagit allt för få åtgärder.
Psykakuten • Publicerad 4 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patrik Holmberg (C), ordförande i Kristianstads sjukhusstyrelse, Charlotte Bossen (C), gruppledare samt 1:e vice ordförande i psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelsnämnden, Birte Sandberg (C), gruppledare samt ordförande i primärvårdsnämnden.
Patrik Holmberg (C), ordförande i Kristianstads sjukhusstyrelse, Charlotte Bossen (C), gruppledare samt 1:e vice ordförande i psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelsnämnden, Birte Sandberg (C), gruppledare samt ordförande i primärvårdsnämnden.Foto: Pressbild

Den psykiska ohälsan ökar. I en rapport från Folkhälsomyndigheten uppger drygt 17 procent av befolkningen mellan 16–84 år att de har ett nedsatt psykiskt välbefinnande.

Samtidigt dör omkring 1 200 personer av suicid i Sverige. De senaste åren har remisserna ökat både till vuxen samt barn och ungdomspsykiatri. Den skånska psykiatrin står inför stora utmaningar. De kommande fem åren väntas drygt 290 av 2 300 medarbetare gå i pension.

Annons

Samtidigt kan vi se att allt fler väljer att lämna på grund av en bristande arbetsmiljö.

Centerpartiet var redan under den första stängningen av psykiatriakuten kritiska. Det är inte rimligt att hela östra Skåne står utan psykiatrisk akutsjukvård under kvällar och helger. Istället för att stänga mottagningen helt borde förvaltningen överväga andra åtgärder. Men när Centerpartiet kommit med förslag på sådana har de inte fått gehör.

”Ett annat alternativ hade varit att låta personal från andra delar av Skåne resa till Kristianstad på betald arbetstid för att bemanna mottagningen.”

Centerpartiet har bland mycket annat föreslagit ett ökat samarbete med den somatiska akutsjukvården. Samtidigt hade psykiatriambulansen som idag bara kör dagtid kunnat ges ett utökat uppdrag att köra på kvällar och helger. Ett annat alternativ hade varit att låta personal från andra delar av Skåne resa till Kristianstad på betald arbetstid för att bemanna mottagningen.

Vidare behöver arbetsmiljön stärkas så att personal vill stanna, får utvecklas och får fler kollegor. En nyckelfaktor är bemanningen. Förvaltningen bör därför överväga att bryta det stopp som idag finns för externa bemanningsläkare. Region Skåne behöver i stort se över möjligheten till nivådifferentiering av löner. Utbildning och erfarenhet ska självfallet visa sig även i lönekuvertet. Det behöver också finnas bättre förutsättningar för de medarbetare som väljer att specialistutbilda sig, där deras kompetens tillvaratas efter fullgjord utbildning.

När skåningars liv och hälsa står på spel måste ideologiska övertygelser ge vika. Centerpartiet kommer att fortsätta kämpa för varje skåning. Vi kan inte acceptera en verklighet där hela östra Skåne negligeras.

Charlotte Bossen (C), gruppledare samt 1:e vice ordförande i psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Patrik Holmberg (C), ordförande i Kristianstads sjukhusstyrelse

Birte Sandberg (C), gruppledare samt ordförande i primärvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons