Annons

Regeringens pengar till kommunerna: ”Tyvärr inget som förändrar vår ekonomiska situation”

Kristianstad får 29 miljoner kronor från de extra välfärdsmiljarder som regeringen flaggar för i sitt budgetförslag. Men det är inget som förbättrar läget för kommunen eftersom pengarna redan fanns med i beräkningarna, menar Pierre Månsson (L).
Kristianstad • Publicerad 19 september 2019
I Kristianstad är man i styret besviken över att det inte blev mer pengar till kommunerna i regeringens budget.
I Kristianstad är man i styret besviken över att det inte blev mer pengar till kommunerna i regeringens budget.Foto: Johan Nilsson/TT

Rösterna har höjts allt mer från kommuner och regioner om att staten måste bidra mer för att man ska klara av att behålla kvaliteten i välfärden med allt fler barn och äldre.

In i det sista fanns ett visst hopp hos många kommuner att det skulle delas ut extra pengar. På onsdagen gick regeringen ut med att man satsar fem extra välfärdsmiljarder, av dem beräknas 29 miljoner gå till Kristianstads kommun. Kristianstad kan också räkna med drygt tio miljoner för arbete mot segregation, de så kallade Delmos-pengarna. Men det var ingen utdelning som väckte något jubel hos Kristianstads Alliansstyre.

Annons

– Det är nya pengar, men de fanns med redan våren 2018. Det är tyvärr inget som förändrar vår ekonomiska situation, konstaterar kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Tomas Eneroth presenterade i veckan regeringens budget för 2020 i Kristianstad.
Tomas Eneroth presenterade i veckan regeringens budget för 2020 i Kristianstad.Foto: Clifford Johansen

Enligt de planeringsförutsättningar inför budget 2020 som kommunstyrelsen tog beslut om i somras behöver verksamheterna spara närmare 300 miljoner de närmaste två åren. Det innebär omfattande besparingsåtgärder inom framför allt skola, barn- och äldreomsorg. De 29 miljoner som kommunen nu får fanns redan med i de beräkningarna och innebär därmed inget tillskott i det budgetförslag som Kristianstads styre kommer att lägg fram i höst.

– De finns aviserade sedan tidigare och SKL hade redan räknat med dem i det underlag som vi utgår från, förklarar ekonomidirektör Oscar Nilsson.

Delmos-pengarna är ett tillskott, men det är samma summa som man fått i år och som från början var tänkta att delas ut även nästa år. Det var dock osäkra pengar ett tag beroende på turbulensen kring regeringsskiftet.

Kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Kommunalrådet Pierre Månsson (L).Foto: Lasse Ottosson

– Det är en besvikelse. Vi hade ändå räknat med att regeringen skulle tillföra ytterligare resurser. Jag tror vi alla räknade med att det skulle bli lite till för att stärka skola och omsorg. Budskapet från alla kommuner är att vi har stora utmaningar. Utifrån det jag är förvånad att det är så magert, säger Månsson.

Hur ser du på att ditt eget parti Liberalerna har suttit med och förhandlat fram budgetförslaget?

– Jag brukar vara kritisk när de gör fel oavsett vem som sitter i regeringen. Det finns mycket som är bra i budgetförslaget, men även saker man kan ifrågasätta. Jag tycker till exempel att familjeveckan inte är något annat än valfläsk till familjerna. Det är viktigare att se till att det finns pengar till skolan.

Regeringen har själv gjort bedömningen att landets kommuner och regioner behöver 90 miljarder mer år 2026 för att klara av ökningen av barn och äldre. SKL håller med och räknar med att ett stort antal kommuner kommer att gå med underskott i år, dock inte Kristianstad.

– Men vi kommer att se ökade skattehöjningar i kommunerna generellt, även om det inte är aktuellt här, säger Månsson.

Här saknas innehåll

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons