Annons

Brottsligheten minskar för ”vanliga människor”

Otryggheten ökar i Osby kommun. På de undersökningar vi får se, som går tillbaka till 2013, har den aldrig varit högre.
– Det är viktigt att ta känslan på allvar, säger Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef.
Osby • Publicerad 18 december 2020

391 personer har i augusti-september svarat på trygghetsmätningen. Nu presenterar polisen svaren och de visar att invånarna i Osby kommun är mer otrygga än på bra länge.

– Men det är en medelkommun, en del kommuner har mer och andra mindre problem, säger Cederholm.

Annons

Osbys snitt ligger när det gäller problemindex ligger på 2,41. 2 står för ”inga påtagliga problem”, 3 för ”ganska påtagliga problem” i skalan som går från 1 till 6.

Några av de största problemen invånarna upplever är nedskräpning, folk som bråkar utomhus, buskörning med mopeder samt känslan av otrygghet när man är ute själv sena kvällar. Det finns också en relativt stor oro för inbrott och överfall.

– Upplevd trygghet ska inte blandas ihop med faktisk trygghet. Jag skulle kunna säga att människor har fel, för brottsligheten minskar för vanliga människor men ökar i den kriminella sfären, men det är viktigt att ta känslan på allvar. Så här ser det ut i hela Sverige och vi kan inte skylla på någon annan. Det är vi poliser som måste bli mer synliga.

– I Lomma oroar de sig över villainbrott och mopeder som kör för fort. I Malmö, tio minuter bort, oroar sig folk över sprängningar, skjutningar och handgranater som kastas. Ska vi då strunta i Lommabornas känslor? Jag tycker inte det, de har bosatt sig där för att ha det lugnt.

– I ett otryggt samhälle låser man in sig och det är inte ett samhälle vi vill ha. Människor är ju flockdjur, annars hade alla bott i stugor ute i skogen.

Politikerna i Osby önskar en fast, bemannad polisstation. Hur det blir med den saken återstår att se. Men klart är att polisen satsar i lokalpolisområde Hässleholm (Hässleholm, Osby, Östra Göinge).

– Vi har 3 000 timmar mer ute i lokalpolisområdet under 2020. Det kommer bli ännu mer 2021, 2022 och 2023. Vi kommer få hit stora tillskott andra halvan 2021, vi växer så att det knakar men jag får inte berätta hur många fler vi blir, det är hemligt. Samtidigt görs det satsningar på att utreda inte minst mängdbrott och genom att utreda dessa skapar vi trygghet. Vi måste även bli mer direkta vid insatser.

Så länge kan Pär Cederholm njuta av ett ökat förtroende för polismyndigheten.

– Det är positivt och jag är superstolt över det.

– Men det innebär i sig inte att människor känner sig trygga.

Annons

På måndag presenteras Östra Göinges siffror. Vi kan redan nu berätta att den största oron folk har är trafiksituationen utomhus. Problemindex ökar också mer än i Osby, lokalpolisområde Hässleholm i helhet samt nordöstra Skåne/Blekinge och närmar sig nu 3 på skalan.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons