Annons

Johanna Nylander: Legalisera narkotika – cannabis mindre skadligt än sprit

Avkriminalisera narkotika, eller utred det åtminstone.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 8 januari 2024 • Uppdaterad 18 januari 2024
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Substanser som THC, det psykoaktiva ämnet i cannabis, är betydligt mindre skadliga än sprit.
Substanser som THC, det psykoaktiva ämnet i cannabis, är betydligt mindre skadliga än sprit.Foto: Markus Schreiber

I höstas kom en ny narkotikautredning vars mål bland annat var att föreslå åtgärder som kan minska den höga narkotikadödligheten. En snabb konsekvens av utredningen var att regeringen öppnade upp för att det livräddande Naloxon mot opioid-överdoser kan säljas receptfritt på apotek i framtiden.

Det är ett litet steg på vägen, och generellt innehåller narkotikautredningen flera vettiga förslag om hur samhället kan bli bättre på att vårda missbrukare och ge stöd till deras anhöriga. Som att ge bättre tillgänglighet till motgift, sprututbyten och andra verksamheter med låga trösklar dit fler kan vända sig för att få vård. Att ändra den politiska målsättningen från det utopiska narkotikafria samhället, till att arbeta för ett samhälle med minskade skador från narkotika. Helt enkelt att se till att narkotikan orsakar så lite skador som möjligt.

Annons

Utredningen fick aldrig chansen att se över frågan om en möjlig avkriminalisering av narkotika, och de lyfter själva att en översyn skulle behövas. Det finns flera uppenbara problem med att dagens lagstiftning gör alla som är i närheten av narkotikaklassade substanser till kriminella. Det är också en lag som är alltmer i otakt med tiden.

Dagens unga dricker mindre alkohol. I stora delar av världen har man förstått att substanser som THC, det psykoaktiva ämnet i cannabis, är betydligt mindre skadliga än sprit. I länder som legaliserat cannabis finns det ett etablerat bruk som är betydligt mer sofistikerat än helgfyllor och det svenska partyknarkandet. I USA lär livsstilsmagasin ut hur man bäst kombinerar cannabis med träning, med livspusslet, hur det kan hjälpa till med allt från klimakteriebesvär till långvarig smärta och locka fram lusten i äktenskapet. Flera av våra nordiska och europeiska grannländer har kommit längre i lagstiftningen och omvärderar tidigare totalförbud till förmån för avkriminalisering och legalisering.

”Dagens unga dricker mindre alkohol.”

I Sverige finns det stora steg kvar att ta. En avkriminalisering hade varit ett första steg för att få bort de kriminella gängens makt över kunder som mest är ute efter ett rus. Det har potential att föra missbrukarna ett par steg närmare ordentlig vård.

Regeringen behöver ta åt sig av förslagen som lyfts fram i den senaste narkotikautredningen och omvandla dem till verklighet. Men de behöver också förlänga uppdraget och på allvar se över hur en avkriminalisering bäst kan genomföras. Både sittande och föregående regering har vägrat att ens utreda vilka effekter som narkotikastrafflagen har. Det är som att man vet innerst inne att den är dålig men inte riktigt vågar öppna möjligheten till förändring av rädsla för att erkänna att man har haft fel. Till dess är man fortsatt i otakt med samtiden, ger onödigt mycket makt till de kriminella gängen på vägen och riskerar livet för missbrukare.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons