Annons

I Skåne finns barnen med vid förhandlingsbordet

När Kristdemokraterna är med och styr finns barnen vid förhandlingsbordet. Under många år har vi drivit att Barnkonventionen ska bli svensk lag och sedan 1 januari 2020 har det blivit verklighet. Innan sommaren beslutade också ett enigt regionfullmäktige i Skåne att uppdatera policyn för barns rättigheter för första gången sedan 2006. Det var verkligen på tiden att ta ett politiskt beslut om inriktningen på arbetet kring barnrättsfrågor, skriver Kristdemokraterna Per Einarsson och Anders Lundström.
Barnkonventionen • Publicerad 20 november 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barn som inte får sina grundläggande behov tillfredsställda eller utsätts för misshandel och övergrepp riskerar sämre hälsa på lång sikt.
Barn som inte får sina grundläggande behov tillfredsställda eller utsätts för misshandel och övergrepp riskerar sämre hälsa på lång sikt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varje dag, året runt kommer Region Skåne i kontakt med barn. Barn är patienter vid våra sjukhus och vårdcentraler, anhöriga till dem som behöver hälso- och sjukvård, aktiva i kulturella aktiviteter och de är resenärer i kollektivtrafiken. De är medborgare som berörs av alla Region Skånes verksamheter. Därför är det viktigt att lyssna på barnen.

Traditionellt har hälso- och sjukvården som helhet legat efter i arbetet med barnrättsfrågor men under de senaste åren har flera satsningar skett som inneburit att dessa frågor nu fått en tydlig prioritering. Naturligtvis är detta ett ständigt pågående arbete där det finns möjligheter till förbättringar.

”Det handlar om att stötta vården att våga se, fråga och agera när barn far illa eller riskerar att fara illa.”
Annons

Det finns mer att göra och nu släpps rapporten – Barn i utsatta livssituationer 2020 – inom ramen för Region Skånes kunskapscentrum för barnhälsovård. Vi ser fram emot rapporten och kommer att läsa den noga för att se om det finns ytterligare beslut som behöver tas för att barnen i Skåne ska få det bättre. Utgångspunkten för rapporten är fakta som registrerats i vårdverksamheterna under 2011-2019, Förenklat visar det att arbetet utvecklats i Region Skåne. Rapporten presenteras på Barnkonventionens dag, vilket är viktigt och bra.

Vi är övertygade om att de barnskyddsteam som finns i Helsingborg, Kristianstad och på Skånes Universitetssjukhus i Malmö/Lund (SUS) sedan början av 2019 har varit en bidragande orsak till ett ökat fokus på detta angelägna område. Barnens rättigheter är idag en naturlig del av Region Skånes arbete och det har blivit lättare att följa upp och stötta vårdverksamheterna i hela Skåne när det gäller barnrättsarbetet. Det handlar om att stötta vården att våga se, fråga och agera när barn far illa eller riskerar att fara illa. Barn som inte får sina grundläggande behov tillfredsställda eller utsätts för misshandel och övergrepp riskerar sämre hälsa på lång sikt såväl kroppsligen som psykiskt.

”Det är viktigt att verksamheterna löpande och kontinuerligt frågar efter barnens erfarenheter och upplevelser.”

Inom ramen för barnskyddsteamen har det också lanserats en tydlig checklista för all vårdpersonal som de ska använda sig av i mötet med utsatta barn. Syftet med checklistan är att den ska vara ett stöd, både akut och i uppföljningsarbetet. Inte bara medicinskt, utan också i det psykiska omhändertagandet och vilka myndigheter som ska kontaktas.

Här saknas innehåll

Vi anser att det behövs ett fokus också på kunskap för att kunna förbättra arbetet. För att garantera barns rättigheter behövs det gedigna och goda kunskaper. Utbildning utifrån medarbetarnas olika ansvar och roller måste hela tiden utvecklas och förbättras. Barn och anhöriga behöver få information om barnets rättigheter för att underlätta mötet mellan barn och medarbetare. I det mötet måste vi hela tiden förbättra oss så att alla oavsett bakgrund ska kunna påverka sin situation. Det är viktigt att verksamheterna löpande och kontinuerligt frågar efter barnens erfarenheter och upplevelser.

”Det går alltid att göra det lite bättre, för varje barn. Våra barn förtjänar det och har rätt att förvänta sig det av oss förtroendevalda.”

Därför är denna första rapport ett bra verktyg att förstå vad som går på rätt håll och vad Region Skåne behöver bli bättre på. Vi ska läsa rapporten noga och ta till oss kunskapsunderlaget för att framöver kunna presentera nya politiska förslag för att ytterligare förbättra barnens situation. Det går alltid att göra det lite bättre, för varje barn. Våra barn förtjänar det och har rätt att förvänta sig det av oss förtroendevalda. Alla barn har rätt till en god vård oavsett var man bor och var man söker vård i Skåne.

Det känns fantastiskt att som kristdemokrat se hur barnrättsarbetet blir bättre och bättre i Region Skåne. Vi gör skillnad för barnen i vårt samhälle. Det är politik på riktigt.

Per Einarsson (KD), regionråd och ordförande för Psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett

Annons
Annons
Annons
Annons