Annons

De vill höja skatten i Skåne

Tre partier i Region Skåne vill höja skatten inför nästa år. ”Skåne ligger bland de regioner med lägst skattesats” säger oppositionsrådet Henrik Fritzon (S). Och SD vill ge en coronabonus till personalen.
Kristianstad • Publicerad 15 oktober 2020
56 kronor mer i månaden för medianinkomsttagaren. Det innebär S förslag till skattehöjning i Region Skåne.
56 kronor mer i månaden för medianinkomsttagaren. Det innebär S förslag till skattehöjning i Region Skåne.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Oppositionen har presenterat sina budgetförslag för Skåne 2021. Av dessa vill MP höja skatten med 20 öre och V med 38 öre. Alliansen och SD, som har majoritet, vill ha oförändrad skattesats på 11,18 per 100 kronor.

Socialdemokraterna vill satsa mer på vården och kollektivtrafiken och finansierar detta med en skattehöjning på 25 öre. Det ger 740 miljoner i intäkter.

Annons

– Höjningen motsvarar 56 kronor mer i månaden för en medianinkomsttagare som har 31 700 i månadslön, säger Henrik Fritzon.

Pengarna ska användas för att beta av vårdskulden. Därför vill S lägga 279 miljoner mer till en kösatsning, med bland annat 118 miljoner mer till SUS, 19 till CSK, 7,7 till Hässleholm och 10 mer till Ystad. Trelleborg får 5,9 miljoner mer.

För kollektivtrafiken vill de satsa 400 miljoner mer än Alliansen, totalt 3,5 miljarder, för att återställa trafiken till förkrisnivå. Folktandvårdens ram vill de öka med 70 miljoner, för att kunna sänka tandvårdspriserna.

– Vårt mål är att de ska ligga på den nationella referensprislistan. Nu är vi i vissa fall 65 procent dyrare, säger Fritzon.

Fler satsningar är bland annat 80 miljoner mer till hälsovalet, 30 miljoner mer till mobil vård och 4 miljoner för att få familjecentraler i alla kommuner.

Sverigedemokraterna vill i sin budget satsa 215 miljoner mer på vården än Alliansen. Bland annat ingår en coronabonus till personalen på 130 miljoner.

”Exakt hur en coronabonus till personalen ska fördelas är upp till arbetsgivare och fack att förhandla om.”
Marlene Ottesen, SD.

– Exakt hur det ska fördelas är upp till arbetsgivare och fack att förhandla om. Det kan vara en tillfällig bonus, eller gå till utbildning eller fortbildning eller lönesatsningar, säger Marlene Ottesen (SD).

Partiet vill också se en onkologisk vårdavdelning på CSK (20 miljoner), lägga 1,5 miljoner mer på forskning inom psykiatri, 4 miljoner mer på en landsbygdssatsning för kollektivtrafiken och satsa på förbättrad personalparkering vid sjukhusen för 4 miljoner. Satsningarna finansieras genom hårdare effektiviseringskrav (1,2 procent), lägre uppräkning av demografi, minskade bidrag till regional utveckling och kultur samt de politiska partierna. De räknar också med en intäkt om 20 miljoner genom att tillåta reklam i Skånetrafiken.

Vänstern vill använda sin skattehöjning på 1100 miljoner till att göra vården mer jämlik. Bland annat lägger de 900 miljoner mer på sjukvården och vill göra upp med privatiseringsvården samt återta mer vård i offentlig regi.

De vill även ha bort straffavgifterna för patienter som uteblir från bokade möten, införa 30 timmars arbetsvecka, samt satsa 300 miljoner mer på kollektivtrafiken. Kulturen får 28 miljoner mer, för att återställa de nedskärningar som tidigare gjorts.

Annons

Miljöpartiet använder sin skattehöjning, 594 miljoner, till att korta köerna (240 miljoner mer), satsa på psykiatrin med totalt 127 miljoner mer, samt en total satsning på vården med 427 miljoner mer än Alliansen. I detta ligger en satsning på våldsutsatta barn och kvinnor. Fler familjecentraler, fler barnskyddsteam samt även liknande team för vuxna som utsätts för våld föreslås.

Miljöpartiet föreslår också 300 miljoner mer än Alliansen till kollektivtrafiken, för att få fler att åka klimatsmart.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons