Annons

Skarp kritik från KSLS inför badhusbeslut

I augusti ska förslaget om byggstart för det nya badhuset ligga klart. Men trots att det är i elfte timmen står kommunen långt från föreningslivet om både innehåll och hyressättning.
Kristianstad • Publicerad 13 juli 2019
KSLS saknar dialog med kommunen kring innehåll och hyra när Tivolibadet ska ersättas med ett nytt.
KSLS saknar dialog med kommunen kring innehåll och hyra när Tivolibadet ska ersättas med ett nytt.Foto: Bosse Nilsson

Och det är fortfarande helt öppet om det ska vara åtta eller tio banor, vilket är en avgörande fråga för KSLS (Kristianstads sim- och livräddningssällskap) som ska ha det nya badhuset som sin hemmaarena. Föreningen saknar en fungerande kommunikation med kommunen.

”Från vårt perspektiv känns det som att ambitionen är att driva oss i konkurs snarare än att finna vägar för att kommunen ska kunna behålla en simklubb som bidrar till kommunens mål att uppnå det lagstadgade kravet om simkunnighet”, skriver KSLS i en skrivelse till kommunen där man efterlyser ett möte med kommundirektör Christel Jönsson och kommunalrådet Pierre Månsson (L) för en dialog. Men så blir det inte. Föreningen hänvisas till C4 Teknik och kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons

Kritiken gäller dels kommunikationen, dels hyresnivån där föreningen anser sig uppenbart diskriminerad jämfört med övriga föreningar, förklarar Emma Malm, ordförande i KSLS.

– När det gäller kommunikationen har vi kontaktats av flera olika människor som vill att vi ska skriva och motivera varför vi vill ha tio banor. Då lägger vi tid på det och sedan kommer samma fråga från nästa person igen. Vi efterlyser en tydlig dialog. Vi vill att rätt person tar hand om våra argument, så det inte blir att de tar beslut om åtta banor och sedan dyker argumenten upp som en överraskning efteråt, säger Emma Malm.

Så sent som i förra veckan fick KSLS besked från C4 Teknik om hyran för föreningens kansli i det nya badhuset: 1 700 kronor per kvadratmeter. Det kom tillsammans med uppmaningen att ”besvara omgående”, annars kommer inget kansli att byggas. Det nya hyran innebär att föreningen får betala mer än fyra gånger så mycket som fotbollsklubbarna och mer än dubbelt så mycket som IFK Kristianstad (se faktaruta).

– Redan i dag betalar vi högre hyra än övriga föreningar. Vi kan ju inte välja, vi måste följa med badet eftersom vi har behov av ett kansli på plats som är verksamhetsnära. Kommunen hänvisar också till marknadsmässig hyra, men tar man Krinova som exempel så ligger de på 1 050 kronor per kvadratmeter för företag.

Innehållet och antalet banor har varit föremål för en långdragen och högst infekterad politisk debatt i snart två år. En debatt där relaxavdelning, badlandskap och rutschkanor har ställts mot antalet banor och vad som är kommunens kärnverksamhet.

I beslutet om byggstart i höst kommer det att finnas två alternativ framräknade, där skillnaden är åtta eller tio banor i tävlingsbassängen. De två extra banorna avgör om det ska bli en tävlingsarena. Men det är bara ett argument, menar Emma Malm.

– Vi har redan i dag för få banor för vår verksamhet. Vi har barn i kö till simskolan och stort behov av fler träningstimmar.

Föreningen har också planer på att strata para-simning för funktionshindrade och gymnasial idrottsutbildning inom simning. Man har i dag 170 simmare i tävlingsverksamhet och 400 barn i simskolan. Ambitionen är att utöka till 1 500 barn i simskola år 2027 för att öka simkunnigheten.

Fakta

Det betalar föreningarna

Det här betalar föreningarna för sina kanslilokaler:

KSLS: Betalar i dag 924 kr/m2 ( i Tivolibadet). I nya badhuset blir hyran 1 700 kr/m2. Kansliet blir på 60 m2, vilket innebär 102 000 kr om året.

IFK: 697 kr/m2 (befintlig lokal i gamla idrottshallen som de underhåller själva). IFK har även en sportshop i arenan, en förrådslokal utan fönster på 27 m2, hyran där är 733 kr/m2.

KDFF: 397 kr/m2 (befintlig lokal som de underhåller själva)

KIK: 389 kr/m2 (kansli samt kafeteria i befintlig lokal i ishallen).

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons