Annons

Vindkraftsmötena gav bara fler frågor och mer motstånd

Eurowind genomförde den 14 mars 2023 ett samrådsmöte i Osby avseende en utredning om att bygga 15 stycken 270 meter höga vindkraftverk sju kilometer norr om Osby.
Vindkraft • Publicerad 3 april 2023 • Uppdaterad 12 april 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samrådsmötena om vindkraft i Osby slog bottenrekord i hur dåliga de var.
Samrådsmötena om vindkraft i Osby slog bottenrekord i hur dåliga de var.Foto: Simon Rehnström

Projektledaren, Tove Hagström, presenterade sina experter inom olika områden där vindkraftsetableringen kommer att påverka såsom kultur, natur, ljud med mera. På plats fanns även representanter från två av de fyra markägare som valt att underteckna arrendeavtal med Eurowind, Hushållningssällskapet Skåne och Lunds stift.

Mötet hölls i två omgångar med uppskattningsvis över 100 åhörare per gång. Dessa var förväntansfulla, nu skulle man får svar på alla sina frågor, dels genom att man gick runt till olika informationsmontrar och dels genom en gemensam frågestund.

Annons

Hela kvällen blev en stor besvikelse. Frågestunden var oproffsigt upplagd. Varje fråga skulle upprepas av den opartiska moderatorn istället för att ha flera mikrofoner som kunde vandra runt till varje frågeställare. Ett smart sätt att få så få frågor som möjligt? Varje fråga tog nämligen dubbelt så lång tid.

De svar som erhölls från experterna var på låg nivå om de ens kunde svara. Flertalet gånger besvarades en helt annan fråga än den som ställts och frågan fick därmed upprepas av en uppmärksam publik. Vissa svar möttes av skratt från de inbjudna medan flera frågeställare fick applåder speciellt från de som kommer att få sina livsmiljöer sönderslagna om vindkraften blir en realitet. Vittnesmål från drabbade utanför Alvesta bekräftade alla de farhågor som de nu hotade i Osby har. Inget kommer att bli som förut när miljardindustrin rullar in med sin miljöfarliga elproduktionsindustri i de tysta områdena vid Liasjön.

”Som representant för Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) var detta de sämsta samrådsmötena som jag varit på.”

Det vanligaste svaret från experterna var ”vi kommer att följa lagar och regler”, ”vi får återkomma”, ”skriv frågan i era synpunkter” samt ”det kommer i miljökonsekvensbeskrivningen i vår ansökan”.

Mötet började med en presentation av projektledaren där 90 procent av hennes uttalanden och bilder kunde ifrågasättas och diskuteras. Men tid till detta fanns inte. Att vara så ovarsam med sanningen och att inrikta sig på att vilseleda den kunniga publiken är dessvärre ett känt mönster från vindkraftsbranschen.

Att ha respekt för människors oro och försöka skapa acceptans från kommuninvånarna var ett mål för kvällen från Eurowind. Det blev precis det motsatta, ett kompakt motstånd mot företaget och dess intentioner. Fanns det då ingen i publiken som höjde sin röst och förespråkade vindkraft? Det korta svaret är nej!

Som representant för Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) var detta de sämsta samrådsmötena som jag varit på. De är alla dåliga men detta tog priset.

Vi vet verkligheten för de som utsätts för vindkraft. Vi vet vilka värden som går till spillo. Vi vet hur projektörerna arbetar, vilseleder och skönmålar. Det enda som kan rädda Osby kommun från en opålitlig energikälla med urusel leveransförmåga som förstör naturen, landskapet och allt som lever där, allemansrätten, äganderätten och människors livsmiljöer är ett klokt beslut i kommunfullmäktige.

Henrik Wachtmeister, vice ordförande i Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons