Annons

CSK-läkare insjuknade i covid-19 – kan ha smittat patienter

En läkare på CSK hade smittats av covid-19 utan sin vetskap – och arbetade därmed vidare. Ett flertal patienter som behandlats av läkaren kan ha blivit smittade.
Kristianstad • Publicerad 28 november 2020 • Uppdaterad 10 december 2020
Läkaren var ovetandes om att hen smittats av covid-19.Foto: Tommy Svensson

Elva patienter som i veckan besökte en av avdelningarna på CSK har fått information om att avdelningen kan ha varit utsatt för smittspridning – och har blivit ombedda att testa sig för covid-19.

”Samtidigt som du besökte vår avdelning kan det ha skett smittspridning av covid-19. En utredning har påbörjats och som ett led i detta ber vi dig lämna prov snarast. Har mer än 14 dagar passerat är smittillfället inte längre aktuellt. Vi beklagar det extra besvär som provtagningen medför för dig”, skriver CSK till de drabbade patienterna.

Mats Molt betonar att en ökad testningskapacitet förhoppningsvis minskar chanserna till att något liknande inträffar igen.Foto: Niklas Laurin/Region Skåne
Annons

En person som fått hem brevet och som Kristianstadsbladet varit i kontakt med har också insjuknat med symtom likt de för covid-19. Något provsvar har patienten i fråga dock inte hunnit få än.

Biträdande sjukhuschef Mats Molt bekräftar det inträffade.

– Det stämmer att en av doktorerna som hade vaga symtom insjuknade i veckan. Det är sånt vi hanterar fortlöpande under pandemin. Plötsligt får vi medarbetare som inte känt sig sjuka men som vi fångar upp i provtagningssvepen, som vi är väldigt aktiva med.

”Plötsligt får vi medarbetare som inte känt sig sjuka men som vi fångar upp i provtagningssvepen, som vi är väldigt aktiva med.”
Mats Molt, biträdande sjukhuschef.

Däremot hade ingen annan ur personalgruppen eller några av patienterna testat positivt för covid-19 på fredagskvällen.

”Övrig pågående testning av personal som arbetat tillsammans är fortfarande pågående och sker enligt vårdhygienens riktlinjer”, skriver Mats Molt i ett sms.

Trots att CSK enligt Molt testar sin personal i hög utsträckning finns risken att patienter nu smittats av personalen.

– Det som är svårast för oss just nu är att förstå vem som bär smittan utan symtom och hur de rör sig bland sina medarbetare. Det är besvärligt med det här viruset på det viset, att det inte alltid signalerar att det landat i någon. Vi lider av samma fenomen som man gör i övriga verksamheter.

Här saknas innehåll

Åtgärderna som vidtas är att en stor testningsapparat dragits igång, men det finns också en förhoppning om att risken för att något liknande ska inträffa igen ska sjunka.

– Vår testningskapacitet ser ut att öka ordentligt nästa vecka, då vi får ett så kallat snabbtest till hands. Förhoppningsvis blir de här händelserna färre när vi har större kapacitet att testa snabbt och få svar snabbt.

Trots omständigheterna är patienten som tidningen varit i kontakt med tydlig med att hen är tacksam över att informationen kom både snabbt och direkt från enhetschefen.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons