Annons

Åhuspartiet kan komma att läggas ner

Det låga intresset för partiets verksamhet gör att Åhuspartiet nu överväger att helt enkelt ge upp. Men KD:s Christina Borglund ser de låga siffrorna i Kristianstadsbladets opinionsundersökning snarare som en sporre.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2018
Kjell-Erik Ståhl, ÅhuspartietFoto: Kristianstad Kommun

Åhuspartiet:

Resultatet för Åhuspartiet i opinionsundersökningen var väntat, enligt gruppledaren Kjell-Erik Ståhl, som säger att partiet nu kan komma att läggas ner.

– Mig personligen skulle det, med det jag vet idag, förvåna mycket om vi fortsatte, säger han.

Annons

Enligt Ståhl har Åhuspartiet idag bara en 5-6 personer som är aktiva. Under hösten har partiet därför gått ut och försökt att få med nya engagerade i arbetet. Men intresset har varit svagt.

Till det kommer beslutet i höstas, som gör att det krävs tre procent av det totala antalet röster för att ett parti ska få plats i kommunfullmäktige.

– Jag sa redan när beslutet fattades att det var spiken i kistan för Åhuspartiet.

Ger ni upp?

– Det är det vi ska ta ställning till nu. Bedömer vi att det är utsiktslöst att komma in i fullmäktige, ja, då är det lika bra att lägga ner partiet. Beslutet tas senast vid årsmötet i februari.

Lena Holst, Centerpartiet.Foto: Lasse Ottosson

Centerpartiet:

Lena Holst, som blev gruppledare för Centerpartiet för ett år sedan, är glad men inte direkt överraskad över att stödet för hennes parti går upp.

– Jag känner bra signaler. Vi har medvind och får många nya medlemmar nu.

Är det en Lena Holst-effekt vi ser?

– Det vore ju roligt om det var så. Men det får min omgivning bedöma. Jag försöker hålla ihop laget och jag försöker lyssna, både på medlemmar och på medborgare.

Enligt opinionsundersökningen kan de styrande partierna S, L och C fortsätta att regera efter valet. Är det aktuellt?

Annons

– Ja, det måste jag säga. Det har ju fungerat bra, samarbetet, de senaste fyra åren. Men vart och ett av våra partier går till val på sina egna frågor. Sedan är det medborgarnas röst i valet som får bestämma vilka samarbeten det blir.

Peter Johansson, Moderaterna.Foto: Bosse Nilsson

Moderaterna:

Moderaternas gruppledare, oppositionsrådet Peter Johansson, är glad över att partiets siffror lyfter.

– Men vi är långt ifrån nöjda. Vi behöver lyfta ytterligare fem procentenheter, till 22-23 procent. Det är där jag tycker att Moderaterna som statsbärande parti ska ligga.

Vad är orsaken till uppgången?

– Att vi har hittat tillbaka till våra politiska kärnvärden. Det ska vara ordning och reda i ekonomin, på arbetsmarknaden och i invandringen. Ett tryggt och säkert samhälle. Lokalt är vi sedan några år ett enat parti, med lugn och ro. Det är klart att det ger effekt.

Inför valet är målsättningen ett alliansstyre, men Peter Johansson betonar att partiet går till val på Moderat politik.

– Den politiska kartan ritar vi efter valet.

Kan du tänka dig ett samarbete med Sverigedemokraterna?

– Vi ritar den politiska kartan efter valdagen, upprepar Peter Johansson.

Christina Borglund, Kristdemokraterna.Foto: Annica Jönsson

Kristdemokraterna:

Kristdemokraterna riskerar enligt undersökningen att åka ur kommunfullmäktige. Trots det säger gruppledaren Christina Borglund att det ser positivt ut.

Annons

– Om man jämför med opinionsundersökningen inför valet 2014 så ligger vi bättre till nu. Dessutom ökade stödet för oss i valet. Jämför man dessutom med riksplanet så ser det stabilare ut här i Kristianstad, säger hon. Så jag tycker att det ligger inom räckhåll att vi trots allt kommer över treprocents-spärren. Vi får jobba hårdare, helt enkelt.

Vad händer om ni åker ur?

– Det vill jag inte spekulera i. Det finns inte i vår föreställningsvärld. Nu ska vi arbeta för att fortsätta att vara kvar i fullmäktige. Jag känner ärligt att det är fullt möjligt, betonar Christina Borglund.

Ida Nilsson, MiljöpartietFoto: Kristianstad Kommun

Miljöpartiet:

Miljöpartiet tappar enligt opinionsundersökningen en tredjedel av sina väljare i Kristianstad. Gruppledare Ida Nilsson konstaterar att det är en utveckling som partiet noterar runt om i Sverige.

– Småpartier i en regering brukar tappa, och det som händer på riksplanet brukar också sippra ner lokalt.

Men Miljöpartiet har varit ganska osynligt lokalt under mandatperioden.

– Ja, det har varit en tuff tid för oss på olika sätt, konstaterar Ida Nilsson. Vi har också tappat medlemmar. Många tycker att vi på riksplanet har backat för mycket i våra hjärtefrågor. Dessutom är jag ny som gruppledare.

Hon fortsätter:

– Men vi får också nya medlemmar, så jag ser positivt på framtiden. Det är viktigt att vi nu tittar framåt och satsar på den här valrörelsen. Vi måste fortsätta att visa att vi har den bästa politiken. Där behöver vi bli bättre på alla plan.

Anders Tell (S)Foto: Fredrik Jalhed

Socialdemokraterna:

S är fortsatt det största partiet, men backar 1, 4 procent. Socialdemokraternas gruppledare Anders Tell drar inga slutsatser än.

Annons

– Det är små marginaler och vågar inte dra några slutsatser om partierna i sig. Men jag tycker det visar ett ganska stabilt läge i stort.

S och L backar och C går fram. Hur ser du på det?

– Jag ser det som att vårt samarbete har fungerat väldigt bra, även om det fanns tveksamheter från alla håll innan vi gick in i det. Vi har en majoritet som tar ansvar och har fattat viktiga beslut för framtiden. Det är vanligt att ett styre som har hanterat ganska svåra frågor rent opinionsmässigt backar mellan valen.

Enligt de här siffrorna blir det svårt att skapa majoritet inom de traditionella blocken, det måste till samarbeten, menar Anders Tell.

Hur ser du på ett fortsatt samarbete med L och C?

– Vi har ett bra samarbete, vad det kan innebära för nästa mandatperiod kan jag inte dra några slutsatser om. Men vi ska sträva efter en stabil majoritet, det är viktigt.

Niclas Nilsson (SD)Foto: Bosse Nilsson

Sverigedemokraterna:

SD ökar något men blir omsprungna av M som tar över SD:s nuvarande plats som näst största parti.

Sverigedemokraternas gruppledare Niclas Nilsson tar undersökningen med en stor nypa salt. Han hänvisar till hur stor skillnaden var förra valet mellan opinionsundersökningen och valresultatet.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få mer än 18 procent. Jag tror vi kommer att tävla med S om platsen som största parti. Vi kommer att jobba för att bli så stora som möjligt för att få inflytande.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med lokalt i Kristianstad?

Annons

– Bortsett från vad partierna säger på riksnivå så ser vi från vår sida att vi kan samarbeta med M, L, och C. Vår förhoppning är att nuvarande styre inte kan styra efter valet så de blir lite mer ödmjuka inför samarbetsmöjligheter.

Ruzica Stanojevic (V)Foto: Bosse Nilsson

Vänsterpartiet:

Vänsterpartiets gruppledare Ruzica Stanojevic ser positivt på att siffrorna visar en stabil majoritet.

– Det är väldigt lite förändringar och frågan är om det här visar något överhuvudtaget. Det kan var en fingervisning, men det är sällan det stämmer. Det kanske inte alls är relevant. För vår del är det här vi brukar ligga.

Det man kan se är att rikstrenden även slår igenom på det lokala planet, menar Ruzica Stanojevic.

– Jag vet inte om man ska det som bra eller dåligt. Jag menar att det visar att vi lokalpolitiker måste vitalisera debatten, att vi måste bli bättre på att få ut vårt budskap i de lokala frågorna.

Hon menar att det kanske var väntat att småpartierna inte klarar gränsen.

– Ska man se något positivt i de här siffrorna så är det att vi har en stabil majoritet.

Pierre Månsson (L)Foto: Bosse Nilsson

Liberalerna:

Pierre Månsson (L) är nöjd med att Liberalerna ligger kvar på en, lokalt sett, hög nivå.

– För oss är det riktigt bra att ligga på 13 procent och det är klart att vi är nöjda med att vi ligger kvar på en högre nivå i Kristianstad. Det är dessutom en högre nivå än vid samma tid för fyra år sedan, konstaterar Pierre Månsson.

Hur ser du på samarbetet med S och C? Finns det en tänkbar fortsättning på det efter valet?

Annons

– Samarbetet som vi har haft i nuvarande majoritet har fungerat väldigt bra, men vårt förstahandsalternativ är ett allianssamarbete.

Det har varit en stabil majoritet, menar Månsson och tar den politiska turbulensen i Hässleholm som motexempel.

– När man pratar med människor så är min uppfattning att man är glad att vi hittade en bred politisk lösning.

Här saknas innehåll

Matti StenrosenSkicka e-post
Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons