Annons

Hon tar kraften till Afrika

Genom att ta vara på energin som solen ger så skapar detta både arbetstillfällen och el till de som verkligen behöver det.
Ulrika Tornerefelt leder ett företag som arbetar för hållbarhet på riktigt.
Osby/Stockholm/Afrika • Publicerad 5 januari 2021
Charles Agueh, VD för ett av Stella Futuras partnerbolag i Togo/Benin och Ulrika Tornerefelt på Stella Futura skriver under ett Letter of intent för att bygga hållbara micronät i landsbygdsbyar.Foto: Stella Futura

Ulrika Tornerefelt är en stjärna för framtiden inom energibranschen, precis som bolaget som hon är vd för och medskapare av, Stella Futura, som är latin och betyder framtidens stjärna.

– Solen är den stjärna vars energi vi använder då vi designar energisystem till våra kunder. Stella Futura kombinerar ingenjörskonst inom förnyelsebara energisystem (design och installation av solpaneler samt batterier) med innovativa affärsmodeller så att den gröna elen når ut till våra slutkunder. Endast då kan vi accelerera utbyggnaden av förnyelsebara energisystem globalt.

Annons

– Tillförlitlig, grön och prisvärd el är en rättvisefråga, säger Ulrika Tornerefelt.

Ulrika är född och uppvuxen i Osby. Hon har pluggat till civilingenjör inom kemiteknik i Lund. 2005 hamnade hon i Stockholm där hon fortfarande bor och arbetar.

Varför startade du Stella Futura?

– Det pratas mycket om hållbarhet och cirkulär ekonomi idag, men för att verkligen skapa bästa möjliga utväxling för att nå en hållbar samhällsutveckling måste man tillgängliggöra grön el på ett ekonomiskt rimligt sätt till alla samhällen, och dess funktioner. Det anser jag är den huvuduppgift vår generation har att lösa.

”Det är ingen rocket science att sätta upp solpaneler och batterier, om man har den tekniska kompetensen förstås, men utmaningen i många afrikanska länder ligger i att få kan direktbetala för ett solcellssystem med batterier.”
Ulrika Tornerefelt, Stella Futura

Ulrika Tornerefelt gav sig in i energibranschen för ungefär 12 år sedan med stort fokus på olika former av energilagring.

– Jag har arbetat med många briljanta och drivande människor. Men på ett möte med en delegation, från Ghana, så berättade de att det inte fanns någon vettig affärsmodell för att bygga ut förnyelsebara energisystem snabbt i Västafrika, trots att potentialen för solenergi är jättestor.

Förnyelsebara teknik, solceller och batterier, är många gånger inte det komplexa. Snarare ligger utmaningen i att många kunder i afrikanska länder inte kan direktbetala för ett solcells- och batterisystem. Det var därför jag startade Stella Futura för drygt 2,5 år sedan, säger Ulrika.

– Det är ingen rocket science att sätta upp solpaneler och batterier, om man har den tekniska kompetensen förstås, men utmaningen i många afrikanska länder ligger i att få kan direktbetala för ett solcellssystem med batterier.

Två tjejer, Doreen och Lizzie, i "Women on roofs" bär solpaneler i Ghana i Afrika. Stella Futura. Projektet utbildar kvinnliga energiingenjörer till solcellsinstallatörer.Foto: LEMA CONCEPTS AFRICA

Stella Futura etablerades med största fokus på att skapa energisystem för den afrikanska marknaden. Ett dotterbolag etablerades också i Accra, Ghana. Fyra installationer är klara på en intensivvårdsavdelning på ett barnsjukhus, ett vattenforskningsinstitut, en plaståtervinningsfabrik samt på Unicefs huvudkontor i Somalia.

Ulrika understryker att Stella inte skall förväxlas med välgörenhet och bistånd. Våra kunder gör nämligen stora besparingar samtidigt som Stella och våra finansiella partners får rimliga marginaler med god vinst.

Annons

– ”Impact with Profit” helt enkelt.

Sverige då?

– Jo, marknaden börjar nu också öppna upp sig rejält i Sverige och Norden för oss. Utmaningarna med stabil elförsörjning ökar i vårt land, framför allt i den södra delen. När man byter ut kärnkraft mot sol- och vindkraft, så uppstår andra utmaningar med elleveransen. Sol- och vindkraft behöver stöd av batterier för att upprätthålla en bra el-kvalitet.

– Vi siktar på att bli landets ledande aktör på Flexibilitetsmarknaden. Jag är enormt stolt och känner stor respekt över vad vårt team har åstadkommit, säger Ulrika Tornerefelt.

Här saknas innehåll

Carina PersianSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons