Annons

Förflyttade sjuksköterskan: ”Lite värre denna gången”

De har blivit omplacerade till att behandla covidpatienter. En verklighet som innebär påfrestningar på scheman och arbetstider samt väldigt lite att säga till om. ”Det är precis samma situation som i våras”, säger en specialistsjuksköterska.
Kristianstad • Publicerad 9 december 2020 • Uppdaterad 10 december 2020
Sjuksköterskan Kristianstadsbladet varit i kontakt med är besviken över hur lite de har att säga till om.
Sjuksköterskan Kristianstadsbladet varit i kontakt med är besviken över hur lite de har att säga till om.Foto: Lasse Ottosson

För att kunna bemanna covid-avdelningarna på CSK krävs det att personal förflyttas från andra avdelningar. I våras ledde det till att merparten av de planerade operationerna på sjukhuset ställdes in och operationskön växte.

I slutet av november kom beskedet att CSK återigen tvingas dra ner på operationerna, då ytterligare en intensivvårdsavdelning (IVA) för covid-patienter öppnade upp.

Annons

Tillvägagångssättet har rört upp känslor. En specialistsjuksköterska som blivit omplacerad till covid-IVA är kritisk till att de nu hamnat i ”precis samma situation” som i våras.

– Från ledningens sida hade de sagt att de tagit lärdom av det som varit och att vi ska göra på ett annorlunda vis, säger sjuksköterskan som vill vara anonym.

Här saknas innehåll

De hade blivit förvarnade om att CSK behövde gå upp i sin eskaleringsplan. Skuggscheman, vilket är arbetstiderna för de sköterskor som assisterar IVA-sjuksköterskorna, skulle påbörjas inom 24 timmar.

Bemanningen gick omedelbart upp till motsvarande det högsta patientantalet, det vill säga sex stycken, trots att det inte var så många som vårdades.

– Då blev det många fler pass på covid-IVA:n. Vi jobbar mestadels dagtid men på covid-IVA ska alla dygnets timmar täckas. Då blir det scheman som inte är så gynnsamma för återhämtning.

Hon är noggrann med att poängtera förståelsen för att de alla måste hjälpa till under pandemin, men bristen på att inte ha någonting att säga till om skaver.

Det är just schemat och arbetstiderna som är mest påfrestande. Vana dagarbetare får arbeta dagar, kvällar och nätter. Allting huller om buller. Schemat kommer enbart med en veckas framförhållning, vilket gör det omöjligt att planera för resten av livet.

”Vår enhetschef bestämmer vem som ska jobba där. Det är i lite diktaturanda.”
Specialistsjuksköterskan.

En torsdag fick hon och hennes kollegor veta att de skulle bemanna intensivvårdsavdelningen. Oavsett om de ville eller inte. På måndagen började de jobba. De hann nätt och jämnt få sitt schema innan dess.

– Vår enhetschef bestämmer vem som ska jobba där. Det är i lite diktaturanda. Meddelandet till oss var att vi absolut inte fick ifrågasätta detta. Vare sig scheman eller vilka som ska jobba där.

– Jag förstår ju vad de menar men att säga så är lite diktatur-varning.

Annons

Den upplärning och utbildning sköterskorna fick i våras har lyst med sin frånvaro den här gången. Istället har det gällt att komma ihåg vad man lärde sig, vilket varit påfrestande för en del.

– Men jag tycker det har känts okej, även om jag önskat lite uppfräschning.

Sjuksköterskan tycker att arbetet funkar bra – trots svårigheterna det medfört.
Sjuksköterskan tycker att arbetet funkar bra – trots svårigheterna det medfört.Foto: Johan Nilsson/TT

Hon tycker inte att det råder någon tvekan om att CSK och Region Skåne kunde hanterat den ökade eskaleringsgraden på ett bättre vis. Ett annat urval av sköterskor kunde enligt henne lett till att de skulle kunna ha igång fler operationer och personal borde ha förflyttats frivilligt. Lärdomar borde helt enkelt ha tagits från i våras.

Nu väntar istället en oviss vinter för specialistsjuksköterskan och hennes kollegor.

– Nu står vi inför julen också. Det gör det nog lite värre denna gången. Vi vet fortfarande ingenting om våra redan beviljade ledigheter.

Kvinnan anser att det främst är den korta framförhållningen gällande schemat och de annorlunda arbetstiderna som är påfrestande.
Kvinnan anser att det främst är den korta framförhållningen gällande schemat och de annorlunda arbetstiderna som är påfrestande.Foto: Lasse Ottosson
Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons