Annons

Vårdförbundet: Vi behöver mer än applåder

Uteblivna julledigheter. Förflyttningar till andra avdelningar, med covid-sjuka. Nu efterlyser Vårdförbundet Skåne mer morötter i stället för tvång till den hårt pressade personalen.
Kristianstad • Publicerad 22 december 2020
Malin Tillgren,  Vårdförbundet Skånes ordförande, säger att de behöver mer än applåder som ett tecken på uppskattning.
Malin Tillgren, Vårdförbundet Skånes ordförande, säger att de behöver mer än applåder som ett tecken på uppskattning.Foto: Mikael Persson

Malin Tillgren från Kristianstad är ordförande för Vårdförbundet Skåne. Det är facket för sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

När nu covid-patienter ökat i stort antal har det ställt extra hårda krav på sjukhusen och personalen. Det är många som inte får någon välbehövlig julledighet, och det finns vårdpersonal som flyttas till helt andra avdelningar än de är vana vid.

Annons

– Läget är allvarligt. Sjukhusen är under hård press. Ändå måste jag säga att det funkar bäst i Kristianstad och nordöstra Skåne. Jag har ju täta avstämningar med huvudskyddsombuden och andra. Nordöstra Skåne ligger hela tiden ett halvt steg före. Nordvästra ett steg bakom. SUS är så stora att det är svårt att få en helhetsbild, men de försöker också ligga lite före, säger hon.

Sjukhusen i nordöstra Skåne får mestadels beröm av Malin Tillgren,  ordförande för Vårdförbundet Skåne.
Sjukhusen i nordöstra Skåne får mestadels beröm av Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet Skåne.Foto: Mikael Persson

Vad menas då med att CSK och Hässleholm ligger före?

– Det handlar om helheten. Man har en bra dialog med oss fackliga, man ligger i framkant för att öppna nya covid-platser innan de behövs.

– Men inom några verksamheter ser vi att det finns chefer som inte fört dialog med medarbetarna på det sätt man skulle önska.

Ett exempel är personal som får jobba på andra avdelningar.

– Arbetsgivaren har oftast rätt att förflytta medarbetaren. Det är inte alltid att medarbetaren känner jippie, att jag vill göra detta. Det kan vara att de har anpassat sitt liv efter nuvarande arbetet. De kanske inte kan lösa barnomsorgen när de plötsligt måste jobba kvällar och helger. De kanske bor så att kollektivtrafiken fungerar dagtid, men inte annars, och har ingen bil.

Men det finns också olika aspekter på patientsäkerheten.

– Man vill jobba patiensäkert. Men en del har kanske aldrig jobbat på vårdavdelning, hittar inte där, kan inte den typen av journalsystem, har inte jobbat med den här typen av patienter tidigare. Många covid-patienter har också underliggande sjukdomar. Det kan vara många år sedan medarbetarna läste om de sjukdomarna, och kunskapen och läkemedlen utvecklas hela tiden.

Legitimationen ryka om man gör fel fast man är ovan. Därför vill Vårdförbundet se att medlemmarna får bättre förutsättningar för att sköta jobbet  – inte minst ur patientsäkerhetssynpunkt.
Legitimationen ryka om man gör fel fast man är ovan. Därför vill Vårdförbundet se att medlemmarna får bättre förutsättningar för att sköta jobbet – inte minst ur patientsäkerhetssynpunkt.Foto: Mikael Persson

Hon påpekar att då de har ett legitimationsyrke, ska de jobba efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Men hur ska de få den om de inte jobbat med de aktuella ärendena på senare år?

– Gör man ett misstag är det ens legitimation som blir indragen, då finns det ingen framtid inom yrket mer.

Annons

Malin Tillgren efterlyser i stället fler morötter inom vården.

– Julbonusen var positiv, att man ger den till alla. Men vi vet att finns det incitament blir det lättare att göra olika saker, man blir mer positivt inställd till att det blir obekvämt i mitt privatliv. Det blir en annan känsla av frivillighet då. Det är kanske lättare att få en att avstå sin sökta semester om även den kan få samma bonus i så fall som de som tar extrapass.

Samtidigt förstår Vårdförbundet allvaret i situationen och personalen gör allt vad de kan för att hjälpa till. Men de ser heller ingen direkt ljusning. När den akuta krisen är över kommer de ha växande köer att tampas med.

Därför har Vårdförbundet Skåne nu också skrivit ett öppet brev till politikerna, där förbundet påtalar att de på kort tid ställt om och ställt upp så att landets invånare kunnat få vård och behandling av en sjukdom som ingen tidigare mött.

– Vårdförbundets medlemmar har arbetat miljontals timmar övertid och fått semestrar och ledigheter indragna. De ledigheter som sköts till hösten och vintern riskerar även de att bli inställda, när vi befinner oss mitt i en kraftig andra våg lagom till jul.

– Våra medlemmar behöver mer än bara applåder och delade fruktkorgar. De behöver bli högre värderade som bevis på att deras kunskap, kompetens, slit och uppoffringar inte bara tas för givet, står det i brevet. Som avslutas med att de vill ha ett löfte om en rejäl lönesatsning under 2021, samt en tydlig satsning på de särskilt yrkesskickliga. Det sista var något som förhandlades fram i senaste kollektivavtalet. Det kan sägas upp i förtid om denna passus inte infrias.

”Våra medlemmar behöver mer än bara applåder och delade fruktkorgar. De behöver bli högre värderade som bevis på att deras kunskap, kompetens, slit och uppoffringar inte bara tas för givet.”
Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet Skåne.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons