Annons

Konsulter för 21 miljoner ska hjälpa sjukvården att spara

Region Skånes sjukvård går med stora underskott. Därför har regionen anlitat konsulter från McKinsey för att få fram förslag på åtgärder om hur vården kan effektiviseras – och spara pengar.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2020 • Uppdaterad 3 juni 2022
Sjukvården i Skåne har gått med underskott i många år. Nu ska konsulter hjälpa regionen att hitta åtgärder för att vända underskottet.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Det är regiondirektör Alf Jönsson som har anlitat McKinsey, en konsultfirma inom ekonomi och företagsstyrning. De har hjälpt företagsledningar och offentlig sektor med strategisk rådgivning och tagit bra betalt för detta.

Så är även fallet med Region Skåne. Hittills har konsulterna kostat regionen 21 miljoner kronor. Mer är att vänta.

Annons

– Det är väldigt mycket pengar. Fasansfullt mycket pengar. Jag kan tänka mig att det finns en effekt i att låta utomstående se vad man pysslar med, men regionen behöver stärka den egna förmågan att driva det här arbetet också, säger Sara Svensson, vänsterpartiets gruppledare i regionen.

Sara Svensson tycker att det verkar vara en hög prislapp för idéerna.Foto: Jens Christian

Konsulterna har haft i uppdrag att hjälpa regionledning och sjukhusförvaltningar att förbättra tillgängligheten (= korta köerna) och få ordning på ekonomin. Deras arbete är analysstöd, benchmarking och omvärldsbevakning. Konsulternas uppdrag ska inte utmynna i någon granskning eller rapport, utan vara ett stöd åt cheferna om hur de kan vända trenden med att sjukvården i Skåne går med nära en miljard i underskott.

– De rubriker vi har sett hittills är intet nytt under solen. Då är prislappen för konsulterna extremt dyr, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.

Hon säger det efter regionstyrelsens möte på torsdagen, då det var en dragning om vad konsulterna kommit fram till preliminärt. Det finns en power-point på 186 sidor med olika förslag eller åtgärder.

– Jag är lite beklämd över att diskussionen mest har handlat om upphandlingen har gått rätt till och vad det har kostat. Inte om vad som ska genomföras. Det intressanta är om vi kommer åt de förluster vi gör varje år, säger regionrådet Gilbert Tribo (L).

– Ja, det kostar pengar. Men det kostar även pengar om vi inte gör något. Tar vi in någon utifrån hittar vi saker saker att göra som ingen internt skyddar. Det här är ett sätt att komma tillrätta med problemen, säger regionrådet Per Einarsson (KD).

Kan vi spara in 200 miljoner om året är det rena guldgruvan, säger Niclas Nilsson (SD).Foto: Kristianstad Kommun

Sverigedemokraternas gruppledare Niclas Nilsson är inne på samma linje:

– Det intressanta nu handlar om vad vi får ut av detta. Kan vi få ner kostnaderna och spara 200 miljoner kronor årligen är 21 miljoner inte mycket i förhållande, då är det rena rama guldgruvan. Framtiden får väl utvisa om det var kloka förslag.

Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) har redan tidigare framhållit att han tycker att det verkar vara dyrt för att ta in konsulterna.

– Vår bedömning är att valutan för pengarna nog är väldigt begränsad. Nu fick vi bara en översiktlig dragning idag på 20 minuter. Men det är rätt grejer de lyfter fram, det är inget fel i det. Däremot delar jag inte uppfattningen som de har framfört att det inte behövs ökad bemanning i vården, säger Fritzon.

Henrik Fritzon (S) ifrågasätter kostnaden och undrar om inte liknande kompetens finns inom regionen.Foto: Peter Åklundh
Annons

Några av förslagen är att Skånes sjukhus bör utöka specialiseringen, och att de mindre sjukhusen bör ta hand om mer av den planerade vården. Det är ett arbete som redan inletts på sina håll, exempelvis med att CSK ska göra fler skopiundersökningar.

Det framhålls också att det bör bli bättre remissflöden, gemensamma väntelistor inom Skåne och att man gör utnyttja operationssalarna mer effektivt. Bland annat har de märkt att det opereras i låg grad på fredagar på flera sjukhus.

– Fast de här åtgärderna är inget nytt. Det är sådant vi har vetat länge att de behöver göras. Men att ställa om en organisation med 34 000 medarbetare kräver ett ledarskap, fortsätter Henrik Fritzon och ställer sig frågan om konsulternas kompetens att veta hur sjukvård ska bedrivas är lika bra som den kunskap som finns internt i regionen.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons