Annons

CSK byggs om för nära 115 miljoner

Flera stora upprustningar av Centralsjukhuset pågår för närvarande. Snart ståtar en helt ny mag- och tarmmottagning med fler undersökningsrum, samt nyinstallation av en PET-CT-kamera.
Kristianstad • Publicerad 21 februari 2018
I beredningsrummet för PET-CT kläs rummet med totalt sju ton bly längs väggarna. Läkarna Anna Kandell-Collén, Magnus Simonsson och Jörgen Torp ser hur långt man har kommit.Foto: Lasse Ottosson

36 ton bly. Bara vikten får de flesta att häpna och byggjobbarna har redan förstärkt pelarna under plan två för att vara säkra på att rummen ska klara vikten. Blyet behövs för att skydda mot strålning när den nya PET-CT-kameran sätts in på plan två. PET är en avancerad undersökningsmetod som kan spåra sjukdomar som ökar ämnesomsättningen lokalt i kroppen, exempelvis tumörer. CT är en datortomograf, en skiktröntgenapparat som kan ta detaljerade röntgenbilder.

– När det här är klart innebär det att våra patienter slipper att åka till Malmö eller Lund för att genomgå den här undersökningen. De slipper att göra en CT-undersökning här och en PET-CT i södra Skåne, säger Magnus Simonsson, överläkare på klinisk fysiologi.

Ombyggnad pågår.Foto: Lasse Ottosson
Annons

Redan i juni väntas apparaten vara installerad och tas i drift. Då ska ombyggnaden etapp ett av lokalerna på plan två vara klar. Just nu håller arbetsledaren Sebastian Palmqvist och hans medarbetare från Skanska på att göra i ordning rummen. Det blir bland annat ett stort undersökningsrum där kameran ska stå, och några vilorum för patienterna. Blyet kommer i sjok om 45 centimeter breda remsor på plywood, som monteras upp på väggarna. De som är 4 millimeter tjocka väger 50 kilo styck.

De tjockaste blyväggarna sätts inte där apparaten står, för den strålar inte så mycket. Utan mest bly sätts upp i beredningsrummet för det radioaktiva spårämnet, omkring sju ton.

Blyet kommer förmonterat på plywood och staplas upp längs väggarna.Foto: Lasse Ottosson

Vid en PET-undersökning injiceras en sockerlösning med ett radioaktivt spårämne i kroppen. Detta tas upp i vävnader med hög ämnesomsättning och gör att radioaktiviteten kan spåras med PET-kameran. Ämnet tas upp i högre grad av vävnader som har hög ämnesomsättning och på så sätt går det att spåra vävnader som har en sjukligt hög ämnesomsättning. Exempelvis tumörer, inflammationer och infektioner.

– Så när patienten kommer hit och får lösningen i sig är det viktigt att de vilar 45 minuter innan undersökningen, så de inte har hög omsättning i exempelvis muskler. Själva undersökningen tar 20–30 minuter.

Det radioaktiva ämnet har en kort halveringstid på två timmar, vilket gör att det snabbt lämnar kroppen.

Förutom den nya kameran, som i sig kostar runt 27 miljoner kronor med olika utrustningar och installationskostnader, tillkommer elva miljoner kronor för övriga ombyggnader av lokalerna. Bara blyet som går åt kostar 1,6 miljoner kronor.

– Det är en utmaning att jobba med det, jag har aldrig gjort det tidigare. Vi har också noggranna kontroller av alla som jobbar här, både före och efter, och måste använda ordentlig skyddsutrustning, säger Sebastian Palmqvist.

Magnus Simonsson är överläkare på klinisk fysiologi och säger att den stora fördelen blir för patienterna som inte behöver åka till sydvästra Skåne för PET-CT-undersökningar framöver.Foto: Lasse Ottosson

Lars Nordgren är byggprojektledare i Region Skåne och förklarar att de ska vara färdiga med installationen i vecka 20.

– Efter det har vi ytterligare etapper, med fler rum för ultraljudsundersökningar. De ska vara klara runt semestern och i september. Samtidigt passar vi på och gör andra förbättringar, som att installera sprinklers för att höja brandsäkerheten.

Men för patienterna blir den största skillnaden att fler undersökningar nu kan göras i Kristianstad.

Annons

– I första hand ska vi ta hand om våra patienter inom Kryh (Kristianstad, Ystad, Simrishamn och Hässleholm). Men vi kommer även att ta emot patienter från övriga Skåne och den Södra Sjukvårdsregionen, säger Magnus Simonsson.

I dagsläget finns det fyra PET-CT-kameror i Skåne. Två i Malmö och två i Lund. Men politikerna har beslutat om en satsning på att bygga ut kapaciteten, så fler nya kommer att installeras, bland annat även i Helsingborg. 2016 gjordes 6 000 sådana undersökningar i Skåne. I 80 procent av fallen rörde det sig om cancerpatienter.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons