Annons

Erik Wall: Chef i mina ögon är den som tar beslut och bestämmer medan ledaren är den som man vill följa

Målet för akutmottagningen i Kristianstad är att den ska sluta vara traditionellt klinikuppdelad. Akuten på CSK ska bemannas av fasta läkare som dessutom är specialister inom akutsjukvård. Erik Wall, är enhetschef för läkarna på akuten, och har varit med om att bygga upp den nya organisationen ”Akutläkarna” sedan starten.
Kristianstad • Publicerad 19 maj 2019
Akuten CSK Kristianstad. Erik Wall läkare kollar ultraljud med hjälp av Therese BäckmanFoto: Tommy Svensson

Östra Skånes läkarförening har nyligen delat ut priset till årets bästa läkarchef 2018. Erik Wall enhetschef för akutläkarna på CSK, fick den äran. Detta för sitt arbete med att från start bygga upp ”Akutläkarna”.

Annons

Hur var det att få utmärkelsen?

– Det var trevligt. Ett kvitto, förhoppningsvis, på att man gör ett bra arbete. Men det roligaste är att se medarbetarna lyckas. Man får ta till en fotbollsklyscha: något om att laget gör ledaren.

I motiveringen står det att du är ett ”...utmärkt exempel på skillnaden mellan att vara chef och att vara ledare”. Vari ligger skillnaden, skulle du säga?

– Chef i mina ögon är den som tar beslut och bestämmer medan ledaren är den som man vill följa, den som stakar ut riktningen. Man brukar prata om formella och informella ledare, den som är chef på pappret och den som medarbetarna verkligen lyssnar på.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Oj, I Sverige ska man inte berömma sig själv.... men jag är en energisk person och vill framåt och att saker och ting utvecklas. I verksamheten akutsjukvård är det mycket som händer så det är en bra träff. Balansgången är att låta alla komma till tals men samtidigt kunna fatta beslut i den massa av information man får in. Alla skall få kunna ha en åsikt men i slutändan måste chefen fatta besluten annars blir det riksdag istället för verkstad.

Varför ville du bli läkare från första början?

– Jag ville jobba med människor och min moster var läkare. Jag såg upp till henne. Mina föräldrar var lärare, det ville jag inte bli.

Varför ville du bli chef, en läkare har redan väldigt stort ansvar?

– Jag hade ingen ambition att bli chef, men ville vara med och utveckla kliniken och ha någon slags påverkansmöjlighet. Men eftersom det inte fanns någon annan just då som kunde ta min position, så fick det bli jag.

Annons

Hur känns det beslutet såhär i efterhand? Rätt?

– Ja, så länge jag får jobba som doktor, som är det bästa jag vet – mötena med patienter och anhöriga – det är det som är grejen, att ta del av deras livshistorier. Att få se sina anställda utvecklas är jättebra, men att gå in i den kliniska verksamheten och möta patienterna kan göra att humöret vänds uppåt direkt.

Du har varit med om att bygga upp det som kallas ”Akutläkarna” på CSK. Vad är det?

– Om man googlar ”Regional strategi för införande av akutläkare” så får man upp ett pdf-dokument om att Region Skåne vill införa akutläkare på akutsjukhusens akutmottagningar. Akutmottagningsenheten är en komplex verklighet som kräver högre kompetens i första ledet. Huvuddelen av läkarna ska vara fasta läkare som kan öka kvaliteten på omhändertagandet.

Vilka är de största utmaningarna för akutmottagningen i närtid?

– När det gäller utmaningen i uppbyggandet av Akutläkarna så har vi jobbat lite vid sidan av de andra verksamheterna, sett och lärt av dem. Nu har vi blivit så många att vi kan ta över viss verksamhet och då gå från att vara en förstärkning till att vara den reella tillgången. Då kommer det ställas högre krav på oss. Vi får bekänna färg och visa att det vi lärt oss kan växla ut i högre kvalitet, att man får träffa doktorer snabbare.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons