Annons

Tuffa spelregler för vaccin gör det kämpigt för vårdcentraler

Vårdcentraler som vaccinerar mot covid-19 får bara besked om hur många doser de tilldelas för en vecka i taget. ”Det är en stor faktor för att vi inte kan erbjuda vaccinationer flera veckor framåt”, förklarar Louise Palmqvist, sjuksköterska på Näsby vårdcentral.
Kristianstad • Publicerad 18 april 2021 • Uppdaterad 21 april 2021
Sjuksköterskan Kajsa Mattsson gav Gun-Marie Bergh hennes första vaccindos. Hon undrade om många blivit dåliga efter sin vaccination. En vanlig fråga, liksom frågan vilket vaccin man får.Foto: Åsa Borglin

Efter över ett år med pandemi leder längtan efter vaccination till en hel del frustration och irritation när personer som fått erbjudande om vaccin inte omedelbart kan boka en tid för att få sin dos. Bland annat har vårdcentraler fått kritik för bristande planering.

Vad som är mindre känt hos allmänheten är dock att viktiga förutsättningar saknas för att vårdcentralerna ska kunna planera med god framförhållning.

Annons

– Det är viktigt att poängtera att vi bara får en prognos för hur mycket vaccin vi tilldelas under de närmsta fyra veckorna. Ett tilldelningsbesked anger antal vaccindoser för en vecka framåt. För efterföljande tre veckor handlar det om rena prognoser. Detta är en avgörande faktor för att vi inte kan erbjuda vaccinationer flera veckor framåt, säger Louise Palmqvist, sjuksköterska som är en av tre vaccinationsansvariga på Näsby vårdcentral.

Dessutom blir de tilldelade vaccin utifrån noggranna uträkningar om hur många personer de har i de olika åldersspannen som ska vaccineras.

– Med detta sagt uppmanar vi och vädjar till personer som inte är listade hos oss att kontakta sin ordinarie vårdcentral i första hand för bokning. Däremot erbjuder vi hushållskontakter med rätt ålder att vaccineras, säger Louise Palmqvist, som har uppfattningen att många tycker att Näsby vårdcentral har en bra tillgänglighet och bra struktur och därför väljer att kontakta dem.

Som en av tre vaccinationsansvariga erbjuder Louise Palmqvist bland annat handledning till kollegor om hur de kan bemöta olika frågor kring vaccination och den frustration och ilska som samtidigt uttrycks emellanåt.Foto: Åsa Borglin

För att kunna ta stora volymer av patienter till vaccination har Näsby vårdcentral sedan februari öppet på lördagar när ordinarie verksamhet är stängd. De kan inte stänga ner helt på vardagar, utan då vaccineras ett mindre antal, 90–120 personer, jämfört med 270 som var antalet som skulle vaccineras på lördagen när Kristianstadsbladet var på besök. Tio anställda var redo, plus en timvikarie. Tidsplanen är elva personer i kvarten och är upprättad med hänsyn till att göra vaccineringen säker och även gällande arbetsmiljön.

”Vid dåligt väder flyttar vi inomhus. Det finns plats för det och en plan, men när vädret tillåter är vi utomhus för det är ännu säkrare.”
Louise Palmqvist, sjuksköterska

Någon bristande planering är det inte tal om. Tvärtom. Vaccinen mot covid-19 har kort livslängd vilket kräver noggrann planering vecka för vecka, dag för dag.

Till exempel är Pfizers vaccin hållbart fyra dagar efter att det anländer till vårdcentralen. När personalen har spätt vaccinet enligt rutin och dragit upp i sprutor är det hållbart i sex timmar En ampull räcker till flera personer och därför gäller det att ha rätt antal personer bokade för att inget vaccin ska gå till spillo.

– Vi är stolta att vi hittills inte behövt kassera någon dos vaccin, säger Louise Palmqvist.

Vaccinen kan inte levereras som förfyllda sprutor som annat vaccin, vilket hon uppfattar att allmänheten förväntar sig. Detta gör att det krävs planering där det avsätts tid och personal för att själva dra upp det ur ampuller, spruta för spruta på själva vaccinationsdagen. Tidsåtgången varierar beroende på vilket vaccin som används.

Även när det gäller smittsäkerheten krävs en minutiös organisering. Av de 270 som ska vaccineras under dagen ska 150 ha sin andra dos, övriga sin första. På stora skyltar fästa på lastpallar välkomnas besökarna och pilar pekar var de ska ta vägen beroende på vilken dos de ska få.

För dos 2 går man till baksidan av vårdcentralen och anmäler sig. Själva vaccinationen sker utomhus, men i skydd av tälttak och väggar. I tältet finns tre stickstationer som avskiljs med skärmar och ute på gräsmattan står stolar på avstånd från varandra där man sitter och väntar i 15 minuter efteråt för att fånga upp eventuella biverkningar.

Annons

De som ska få sin första dos går inomhus. Personal ser till att lotsa besökarna till olika väntrum och vidare till stickstationerna i en jämn ström så att de hela tiden håller säkert avstånd. Utgång sker på annat håll för att förhindra möten.

– Vid dåligt väder flyttar vi inomhus. Det finns plats för det och en plan, men när vädret tillåter är vi utomhus för det är ännu säkrare, säger Louise Palmqvist.

Här saknas innehåll

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons