Rikard Olsén osannolik matchhjälte för KIK

Kristianstads IK spelar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong. Stor matchhjälte blev backen Rikard Olsén efter ett sanslöst sudden-drama.
– Det var en jäkla högoddsare att jag fick avgöra det här, säger den oväntade hjälten till Bladetsporten efter att det värsta segerfirandet lagt sig (nåja).
Ishockey/Upplands Väsby • Publicerad 23 mars 2021 • Uppdaterad 24 mars 2021
Kristianstads spelare jublar efter vinsten.
Kristianstads spelare jublar efter vinsten.Foto: JESPER ZERMAN

Det vimlade inte av målchanser i den första perioden, men de chanser som skapades stod hemmalaget för.

KIK sköt ynka fyra skott på mål – Väsby tio – och förlorade tekningarna med hela 5–14. Väsby satte också sig själva i förarsätet när man än en gång bröt ett uppspel av KIK.

Och precis som vid söndagens avgörande var det William Pethrus som inte var tillräckligt distinkt när han skulle lägga ut pucken och Väsby utnyttjade detta på bästa sätt.

Phil Kemp hittade Johannes Nilsson som var iskall när han väntade ut Clang och fick ner KIK-keepern på isen. När det jobbet var gjort kunde Oscar Bjerselius lägga in pucken i nästan tom kasse.

Efter det var det betydligt närmare 2–0 än 1–1. KIK hade oerhört svårt att limma fast pucken i offensiv zon och var för lättlästa och långsamma i sitt passningsspel.

Efter en period fanns bara en utväg inför fortsättningen: Kvalitetshöjning eller division 1 säsongen 21/22.

KIK snackade ihop sig i första periodpausen och gjorde det som krävdes för att göra match av den femte fajten.

För i andra perioden var det KIK som var spelförande och man fick också in den viktiga kvitteringen eter att Erik Flood hittat Malte Sjögren, som nöp till direkt och då hann Linus Ryttar inte med i sidled.

Efter det hade Herman Hansson nästan öppet mål från sidoläge och retur från Ryttar men KIK:s powerforward träffade inte mål.

I anfallet efter blev Raphael Lavoie helt fri med Calle Clang men missade sista dragningen när han hakades upp en smula av en KIK-spelare.

I tredje perioden fortsatte KIK att äga mest puck och Väsbys defensiv började så smått att vackla med flera osäkra ageranden i egen zon.

Kedjan med Malte Sjögren, Daniel ”Kingen” Andersson och Herman Hansson vaskade fram en två-tre bra lägen för KIK, men antingen var Linus Ryttar i vägen eller så hade KIK siktet fel inställt.

Och lagen fortsatte att skapa chanser – och bränna – i den första förlängningsperioden.

KIK hade de flesta – och bästa. Inte minst Dennis Svensson. Först vispade han en backhand i stolpen och kort därefter fick han ett friläge men Linus Ryttar gjorde en vass räddning med benskydden.

Väsby var inte heller utan målchanser. Sebastian Svensson prickade stolpen – en puck som Calle Clang inte var nära. Men något avgörandet fick vi inte utan det blev en femte period.

Och väl där behövde vi vänta i drygt elva minuter. Då hittade Dennis Svensson fram med en passning till backen Rikard Olsén som hittade målet.

En riktig bomb som innebär att KIK spelar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong.

Ishockey, Play out 5:5

Väsby–KIK 1–2 efter sudden death (1–0, 0–1, 0–0, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (6.58) Oscar Bjerselius (Johannes Nilsson, Phil Kemp).

Andra perioden: 1–1 (7.27) Malte Sjögren (Erik Flood, Daniel Andersson).

Femte perioden: 1–2 (11.29) Rikard Olsén (Dennis Svensson).

Skott: 41–34 (10–4, 9–9, 3–7, 12–7, 7–7).

Utv, Väsby: 3x2. Kristianstad: 3x2.

Domare: David Bergman, Värmdö, och Daniel Eriksson, Leksand.

Kristianstad klara för Hockeyallsvenskan efter sammanlagt 3–2 i matcher.