Annons

Badhusgruppen hoppas på besökarna

Trots att byggkostnaden ökat med cirka 130 miljoner kronor ska driftkostnaden för nya badhuset i princip landa som tidigare beslutat. 45 000 fler skolbesök per år är en del i den beräkningen.
Kristianstad
Publicerad 10 januari 2018 • Uppdaterad 11 januari 2018
Det nya badhuset som ska ersätta Tivolibadet sticker iväg i kostnad.
Det nya badhuset som ska ersätta Tivolibadet sticker iväg i kostnad.Foto: Tommy Svensson

I november kunde Kristianstadsbladet avslöja att kostnaderna för det nya badhuset på Näsby har stuckit iväg. Kommunfullmäktige tog 2015 beslut om en byggkostnad på 340 miljoner kronor. Därefter beslutade kommunstyrelsen om ett maxtak för det årliga driftnettot på 18,5 miljoner. Enligt nya beräkningar som badhusgruppen redovisade den 13 december hade byggkostnaden ökat till 498 miljoner (inklusive indexuppräkning för år 2021). Man utgår dock från att kunna dra av 30 miljoner genom så kallade samordningseffekter. Det som inte redovisades då var hur man ska klara av den kraftiga kostnadsökningen inom driftnettot på 18,5 miljoner. Den beräkningen presenterades av badhusgruppen på onsdagen för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Det gruppen nu förordar är alternativet med en träningsbassäng med åtta banor, i stället för tio som kommunfullmäktige ville ha, samt en separat hoppbassäng. Det är enligt badhusgruppen det alternativ som ger bäst intäkter. Det här ska landa på ett driftnetto på 19,5 miljoner kronor, en miljon mer än vad kommunstyrelsen beslutade. Rickard Wilhelmsson, ekonomichef på C4 Teknik, förklarar ökningen med inflation. Driftnettot på 18,5 miljoner för den inriktning som kommunfullmäktige beslutade om 2015 skulle med hänsyn till inflationen landa på 22 miljoner år 2022, menar Vilhelmsson. Med det nya förslaget landar man däremot på 19,5.

– Det är svårt att beräkna kostnader. Det är mycket som styr och det är en levande kalkyl. Vi tror att den här beräkningen är hyfsat sannolik, men det är omöjligt att säga, säger Rickard Wilhelmsson.

Annons

Intäkterna är en avgörande del för vad det årliga driftnettot ska landa på. Men man hoppas på bra intäkter och för det krävs ett attraktivt bad med familjebad och relaxavdelning, förklarar Åsa Jansson, badmästare på Tivolibadet.

– Med det här utbudet som vi föreslår klarar vi det här driftnettot.

Åtta banor är tillräckligt, anser badhusgruppen. Tio banor ger inte så pass mycket mervärde, menar man. Med tio banor blir investeringen nio miljoner dyrare (477 miljoner) och driften 0,7 miljoner dyrare.

Separat hoppbassäng ger fler timmar för föreningar och allmänhet i motions- och träningsbassänger, vilket ger mer intäkter. Familjebadet står för 38 procent av intäkterna och där är förslaget en entrékostnad på 360 till 420 kronor för två vuxna och två barn.

Man hoppas också på att skolorna ska besöka badet betydligt mer och kalkylerar med 75 000 skolbesök istället för dagens 30 000. Skolorna kommer att debiteras 40 kronor per bad.

Hur ska den ökningen gå till?

– Vi behöver öka simkunnigheten och vill ha in skolorna mer i badet. Det nya badhuset ger en högre tillgänglighet och kan fylla ett utökat behov som finns i dag, säger Rickard Wilhelmsson.

När det gäller gym finns avtal med Friskvårdshuset. För serveringen finns inget avtal klart.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons