Annons

Konsulterna: Se över bemanningen

Gemensamma kölistor, så att patienter får åka iväg inom regionen för att få vård. Inför bemanningstal för alla enheter, så att alla får veta hur mycket personal där ska finnas. Och slå ihop små avdelningar. Det är några av de förslag som kommer från Region Skånes inhyrda konsulter.
Kristianstad • Publicerad 13 september 2020 • Uppdaterad 3 juni 2022
Bemanningen är ett av de områden som ska ses över när vården ska spara.Foto: Lasse Ottosson

Som Kb nyligen berättade har regionen anlitat konsulter från McKinsey för hittills 21 miljoner kronor för att hjälpa regionledningen att hitta olika sparåtgärder.

Och avsett vilken politisk färg politikerna har, är alla överens om att åtgärder måste genomföras. För om man bara fortsätter rulla på som vanligt, kommer kostnaderna att öka med 5,3 procent varje år. Det innebär en ökning av underskottet på en halv miljard från 2018 kommer att växa till 3 miljarder 2022. Varje halv procent som kostnadsökningen kan minska, ger direkt en 0,5 miljarder kronor.

3 500 väntade på att få göra besök eller operation hos CSK när kartläggningen gjordes av regionledningen.Foto: Mikael Persson
Annons

Samtidigt är det långa köer inom vården. Bara till CSK väntar drygt 3 500 på operation/åtgärd, och tio procent får inte vård i tid enligt vårdgarantin. För hela Skåne står 74 000 i kö, och 20 procent får inte vård i tid.

Dessutom har regionledningen som jobbar med detta sett statistiskt att det inte hjälper att bli fler. Trots att läkarna ökat med 4 procent årligen 2015-2018, har deras effektivitet minskat med 5 procent årligen. Undersköterskor och sjuksköterskor har ökat med två procent samma period, men sjuksköterskeproduktiviteten har minskat med 2 procent per år.

Kontentan är att nya arbetssätt är lösningen.

Bland de förslag som nu lyfts fram finns bland annat gemensamma kölistor i Skåne. I stället för att patienter väntar på exempelvis en operation på CSK, ska det ske en regional samordning. Då kan patienter behandlas på det sjukhus som har ledig tid.

Ett annat förslag handlar om att öka operationskapaciteten på fredagar. Då utnyttjas bara operationssalarna till 39 procent i Skåne. Bäst är det i Hässleholm, som nyttjar dessa 75 procent, och i Trelleborg med 66 procent. Ystad nyttjar dem 53 procent på fredagar, medan det är 27 procent på CSK och 25 procent i Landskrona.

Genom att operera mer på fredagar tror konsulterna att man kan öka effektiviteten och skära ner på vårdköerna.Foto: Lasse Ottosson

Inom området ”Bild och funktion” (röntgen och magnetkamera) sägs det finnas stora möjligheter att öka kapaciteten. För magnetröntgen (MR) väntar 40 procent av patienterna mer än 60 dagar, och för datortomografi (DT) är det 15 procent. Det finns dock tydliga skillnader inom regionen om hur detta bör hanteras. Enligt professionen för röntgen bör andelen oberättigade remisser minska. Det anses att övrig vård skickar för många patienter till sådana undersökningar.

Privata vårdgivare gör fler MR-undersökningar än sjuvkården i Skåne, konstateras i ett internt dokument som gått ut till regionens ledande politiker.

Enligt ledningen bör man använda personalen mer effektivt och öka samordningen. De hänvisar till siffror från Ellenbogen (privat vårdgivare) och genomsnittligt antal undersökningar per MR-maskin 2018. Ellenbogen klarade 7 048, Hässleholm 4 999, CSK 3 689, Ystad 4 561 och Trelleborg 4 236. SUS Lund låg lägst med 2 618.

Det konstateras också att man kan bli av med dagens köer på ett år, om man ökar produktionen med 15 procent. Det innebär 8 extra undersökningar per maskin och vecka.

Ledningen har också sett på nuvarande bemanning per röntgenmaskin, som är 3,9 undersköterskor och sjuksköterskor, och konstaterar att minimibemanningen är 1,7. Miniminivån bör inte ses som ett mål, men kan vara en fingervisning om att det borde gå att se över bemanning och schemaläggning för att kunna jobba effektivare.

Just bemanning är ett annat exempel som McKinsey och regionledningen lyfter fram. De rekommenderar nya bemanningstal, det vill säga ett antal om hur många anställda som behövs per avdelning. Dessa tal ska tas fram genom att verksamheterna sätter egna mål när de jämfört sig med andra liknande verksamheter. Detta kan då ge anpassning efter lokala förutsättningar, och ägarskap i verksamheten. Faran är att de kan bli uddlösa när de sätts lokalt, och att jämförelserna kan användas för att utöka bemanningen.

När CSK satts under lupp ligger de bra till när det gäller bemanningstal. De har lägst bemanning per producerat vårddygn för intermedicinska avdelningar i Skåne.Foto: Lasse Ottosson
Annons

När ledningen sett över några bemanningstal har de hittat stora skillnader inom regionen. Exempelvis har CSK lägst bemanning per producerat vårddygn för internmedicinska avdelningar, medan SUS har 40 procent högre bemanning.

Även för akutvårds- och infektionsavdelningar ligger CSK lågt i dagsläget, med 8,5 omvårdnadstimmar per vårddygn på infektionen, mot 20 i SUS Malmö. För akutmedicin ligger CSK på 10,4 medan SUS ligger på 19,2. Även inom flera andra avdelningar ligger CSK betydligt lägre än i exempelvis Malmö-Lund.

Det föreslås även att avdelningar med färre än 18 vårdplatser bör slås ihop, då så små avdelningar är svåra att bemanna effektivt. För CSK:s del skulle det då röra sig om avdelningarna 61 och 62 kirurgi, hjärtintensivavdelningen, 123 medicin, 51 obstetrik gynekologi och den medicinska akutvårdsavdelningen (MAVA).

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons