Annons

Vårdförbundet: Pinsam rapport utan nyheter

Mycket material som inte innehåller några nyheter, utan redan välkända förhållanden. Vårdförbundet Skånes ordförande Malin Tillgren sågar McKinsey-konsulternas arbete.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2020
Malin Tillgren i Öllsjö är ordförande för Vårdförbundet Skåne.
Malin Tillgren i Öllsjö är ordförande för Vårdförbundet Skåne.Foto: Tommy Svensson

Hon har läst konsulternas 186-sidiga powerpoint och kommenterar den med: Ett rätt så gediget material, som ändå inte säger så mycket. Där är inte några nyheter, och det är riktig pinsamt.

– De talar om operationer och att det inte opereras på fredagar. Men det där är redan en pågående process, att man ser över vad som görs och hur och var man kan förbättra det flödet, säger hon och fortsätter:

Annons

– Att operera mer på fredagar, det kan inte göras med tanke på personalen. Vi har arbetstidsmått, och har ofta hunnit jobba in det de andra dagarna och halva fredagen. Ska det opereras mer då, får de anställa fler personer. Sedan ställer det fler krav på hela vårdkedjan. I så fall får man bemanna upp på fler avdelningar på helgerna.

Men det Vårdförbundet Skåne reagerar mest på ”bemanningstal”.

– Det har man provat för många år sedan och fick sådant motstånd att man la ner det.

– Vi vet hur arbetsmiljön är, att då tror vi kan bli färre känns helt orealistiskt. Det finns också forskning som visar att om det finns fler sjuksköterskor minskar dödligheten hos patienterna.

”Ta konsulternas röntgenanalys. Där har de inte ens jämfört äpplen med päron, utan med bananer.”
Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet Skåne.

Det sägs också att det kan finnas avdelningar med för lite personal, som då får fler med bemanningstal?

– Eftersom det handlar om ”ekonomi i balans” och hur de ska spara tror vi inte på det där. Det känns som om de behöver anställa fler administratörer bara för att hålla koll på bemanningstalen.

– Det tråkiga med bemanningstal är att det verkar handla om att jämställa oss med antal maskiner i fabriken. När de säger att vårdproduktionen minskat så bör de undersöka varför. Är det för att patienter är mer svårt sjuka idag, att forskningen har gått framåt och fler överlever mer komplexa sjukdomar? Vi har också en lagstiftning som ålägger oss mycket administration, och regionen lägger på oss ännu mer administration.

– Sådana tal anger också bara en minimibemanning. När ska man då hinna jobba med verksamhetsutveckling, kompetensutveckling och läsa in sig på nyheter och implementera det?

Malin Tillgren anser att regionen i stället bör satsa mer på att undvika personalflykten.

– Vissa arbetsplatser har haft en personalomsättning om 20 procent per år. Ofta är det de erfarna som slutar. Då kommer det helt nyfärdiga kollegor, som saknar rutin och allt tar mer tid. De behöver slå upp fler saker, diskutera mer med andra.

Annons

Hennes sammanfattning av rapporten är att den mest innehåller sådant de redan pratat om sedan flera år.

– Men ta exempelvis konsulternas röntgenanalys. Där har de inte ens jämfört äpplen med päron, utan med bananer.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons