Annons

Färre nya covidfall – regionen planerar för fullt för dos 3

Kurvan för nya covidfall i Skåne viker neråt en aning. Samtidigt planerar regionen för fullt för hur dos 3-vaccinationen ska gå till, och den som inte fått vaccin alls kan nu bli vaccinerad vid ett sjukhusbesök.
Kristianstad • Publicerad 28 oktober 2021
Det går nu att få både första och andra dosen i samband med att man besöker ett av Region Skånes sjukhus.Foto: Johan Nilsson/TT

De senaste siffrorna för covidläget i Skåne visar en kurva som pekar en aning neråt: 96 nya fall att jämföra med 105 nya fall dagen innan. För en vecka sedan låg siffran på 84 nya fall.

Antalet inlagda covidpatienter på de skånska sjukhusen var på torsdagen 25, varav 2 patienter fick intensivvård. Det totala antalet som vaccinerats med en första dos är över 950 000 i Skåne. 888 079 skåningar är färdigvaccinerade med två doser.

Annons

Senast i vår ska alla redan vaccinerade över 16 år erbjudas en tredje dos. Region Skåne planerar för fullt för hur vaccinationen ska gå till. Först ut är de som är 65 år eller äldre, samt personal som jobbar på särskilda boenden och inom hemsjukvård och hemtjänst.

– Skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 är fortfarande gott i alla vaccinerade grupper. Däremot minskar effekten av vaccinet ju längre tiden går och utvecklingen i olika grupper varierar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att erbjuda ett mRNA-vaccin som påfyllnadsdos tidigast när det gått minst sex månader sedan andra dosen. Det gäller oavsett vilken typ av vaccin man har fått tidigare. Det innebär att den som tidigare har fått till exempel Astras vaccin, nu får Modernas eller Pfizers vaccin.

För den som ännu inte vaccinerat sig finns flera möjligheter att göra det. Alla Skånes vårdcentraler erbjuder vaccination mot covid-19 och det går också att få både första och andra dosen i samband med att man besöker ett av Region Skånes sjukhus.

Även den som följer med en vän eller anhörig till ett sjukhusbesök kan få sin vaccination på sjukhuset. Än så länge erbjuder cirka hälften av sjukhusen denna möjlighet, men fler tillkommer under de närmaste veckorna.

Covidläget i Skåne 28 oktober

Antal nya fall: 96

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 166 330

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 23

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 2

Antalet avlidna med covid-19: 1 799

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 950 008

Totalt antal färdigvaccinerade: 888 079

Här saknas innehåll

Patienter med covid-19 på sjukhus

Sjukhusort/Vårdavdelning/IVA/Totalt

Kristianstad: 3 / 0 / 3

Helsingborg: 5 / 0 / 5

Malmö: 6 / 0 / 6

Lund: 8 / 1 / 9

Ystad: 1 / 1 / 2

Totalt: 23 / 2 / 25

Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons