Annons

Romersk pizza i anrik lokal

Sedan 1930-talet har det varit kafé och konditori på adressen, men nu blir det italiensk bistro.
Kristianstad • Publicerad 16 oktober 2020
Walter My och Martina Palmitessa fastnade direkt för lokalen när de gick förbi i somras.Foto: Lasse Ottosson

Den gamla skylten hänger kvar, men det senaste året har Café Fenix lokaler stått tomma. Tills paret Martina Palmitessa och Walter My kom förbi i somras. Den här lokalen såg ut att passa precis för deras dröm, att skapa en italiensk bistro i Sverige.

– Vi har bott i Italien ganska många år, men flyttade hem för ett år sedan. Vi har velat göra det här länge, säger Martina Palmitessa.

Här saknas innehåll

Annons

Hon är född och uppväxt i Malmö och har även bott i Hässleholm, men efter gymnasiet flyttade hon till Italien, som hennes pappa kom ifrån. Där har hon undervisat i engelska. Det var också där hon träffade Walter My som kommer från Sicilien.

– Jag har jobbat med druvor, mest vindruvor på Sicilien, säger han.

Men så var det den där drömmen om en restaurang i Sverige. De bestämde tid med fastighetsägaren Brönnalyckan AB och gillade lokalen direkt.

– Det är kul att det finns så mycket historia i lokalen, säger Martina Palmitessa.

Martina Palmitessa, Walter My och Martinas mamma Helena Hansen är alla delägare och kommer att hjälpa till att driva den.Foto: Lasse Ottosson

Dessutom är det gott om plats till det som de vill skapa, en bistro där man både kan äta lunch och middag. Plus en delikatessbutik i ena delen med ost, charkuterier och italienska produkter som de själva saknar i Sverige.

– I Kristianstad finns ingen italiensk restaurang som drivs av italienare. Vi hoppas kunna ta hit riktigt italiensk matkultur och produkter, säger Martina Palmitessa.

”I Kristianstad finns ingen italiensk restaurang som drivs av italienare. Vi hoppas kunna ta hit riktigt italiensk matkultur och produkter.”
Martina Palmitessa

Exempelvis ska de laga pizza in teglia, helt enkelt pizza som bakas på plåt och delas i lagom stora bitar. Romersk streetfood som Martina Palmitessa säger.

Men också rätter från det sicilianska köket, som pasta al forno och lasagne.

– Vi ska ha en kort meny och satsa på hög kvalitet och bra råvaror. Det blir ganska mycket traditionella maträtter, rätt mycket klassiskt, säger Martina Palmitessa.

Martina Palmitessa och Walter My har många spännande planer. Den 16 november öppnar restaurangen och i februari ska de få barn.Foto: Lasse Ottosson

I en och en halv månad har de ställt i ordning och målat lokalen. Den 16 november öppnar de, men redan har nyfikna förbipasserande kikat in genom glasrutan i dörren för att se vad som händer.

Annons

– Vi vill skapa en känsla av att vara i Italien. Restaurangdelen ska vara mysig och familjär med italiensk musik och smaker. Butiksdelen ska vara som att handla i en italiensk bottega, säger Martina Palmitessa.

Till stor del blir restaurangen, som ska heta La Bottega del Gusto, familjedriven, men de kommer också att ha en anställd kock.

– Min mamma kommer om två veckor och hjälper mig i köket, säger Walter My.

Budskapet i fönstret har gjort många nyfikna. ”Vi arbetar för er ... ” betyder slutklämmen på italienska.Foto: Lasse Ottosson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons