Annons

Ingen studiero i klassen på Hasslarödsskolan – elva barn flyttade: ”Kaos”

Under hösten slog flera föräldrar larm om ”kaos” i en förskoleklass på Hasslarödsskolan.
Kring jul lämnade nio barn skolan och kort därpå lämnade två elever till.
– Jag skickade ett flertal mejl till rektorn och försökte ringa henne men hon svarade inte på något av det, säger föräldern Natalie Kalmestad.
– Rektors arbetssituation var mycket ansträngd under hösten, säger områdeschefen Annika Holmqvist Lundh.
Osby • Publicerad 21 mars 2024
Natalie Kalmestad, Lina Grankvist och Nataley Wiik valde att flytta sina barn ”i förtid” från Hasslarödsskolan – på grund av vad de beskriver som en ”kaosartad” situation.Foto: Marcus Enochsson

Det pågår en omorganisation av skolorna i framförallt Osby tätort. Bland annat innebär den att F-3 på Hasslarödsskolan ska flyttas till Klockarskogsskolan till hösten.

Men – sedan sportlovet har redan alla elever från förskoleklass på Hasslarödsskolan flyttats och skolats in på Klockarskogsskolan. Där finns nu totalt tre förskoleklasser, och på ”Hasslaröd” finns ingen förskoleklass kvar.

Annons

Under höstterminen slog flera föräldrar larm till skolledningen på Hasslarödsskolan om vad flera av dem beskriver som en ohållbar situation i förskoleklassen – bestående av bråk och kränkningar bland barnen och stök som pedagoger inte lyckats stävja.

Redan kring jul valde föräldrar till totalt elva förskoleklasselever på Hasslarödsskolan att flytta sina barn. Nio barn flyttade först till Klockarskogsskolan och kort därpå flyttade två elever till Parkskolan.

Fem av föräldrarna som valde att flytta sina barn från ”Hasslaröd” kring jul ställer sig kritiska till hur den ansvariga rektorn hanterat miljön i klassrummet, som föräldrarna menar upplevdes som otrygg på grund av allt stök.

”Jag fick själv bevittna vilket jävla kaos det var”, säger Lina Grankvist.Foto: Marcus Enochsson

Lina Grankvist var med sin dotter på Hasslarödsskolan under fyra heldagar när dottern fortfarande gick där.

– Jag fick själv bevittna vilket jävla kaos det var. Och hela tiden såg vi hur de här stackars lärarna kämpade för att få lite ro i klassen men det hände ingenting.

En annan berörd förälder är Nataley Wiik.

– På Hasslaröd fick man lägga fokus på att förhindra bråk istället för att utbilda. Första året i skolan ska ju forma våra sexåringar och öka deras lust att lära.

Under höstterminens gång försökte föräldrarna göra sina röster hörda gentemot skolledningen. Men de som Kb/NSk talat med upplever att de inte fick tillräcklig respons och är kritiska till hur den dåvarande rektorn bemötte dem.

– Jag skickade ett flertal mejl till rektorn och försökte ringa henne men hon svarade inte på något av det, säger Natalie Kalmestad.

Natalie Kalmestad säger att hon varken fick svar på mejl eller telefon när hon kontaktade rektorn.Foto: Marcus Enochsson

En annan förälder, som vill vara anonym, menar att lärare har ett ansvar för vad som händer i klassrummen – men här vill hon inte anklaga pedagogerna.

Annons

– Om det är sådana problem så att både föräldrar och pedagoger hör av sig och säger att det inte fungerar, då måste rektorn sätta in resurser. Hon har det högsta ansvaret. Jag vet att lärare bad den dåvarande rektorn om hjälp. Vi föräldrar har ringt och sagt vårt.

”Vi föräldrar gick ihop och sa ”Hur kan vi lösa detta?” Jag var i upplösningstillstånd.”
Nataley Wiik, förälder

I december förra året kallades alla föräldrar till ett ”akut, extrainsatt föräldramöte med den ansvariga rektorn”, berättar Lina Grankvist.

– Vi fick förklara vår upplevelse. Det kändes som att rektorn lyssnade men sedan hände ingenting. Vi fick ingen återkoppling på våra frågor och allt rann ut i sanden.

Nataley Wiik berättar att hon och andra föräldrar till sist fick nog. Upplevelsen av att inte få några besked om planerade åtgärder mot stöket i klassen fick bägaren att rinna över.

– Vi föräldrar gick ihop och sa ”Hur kan vi lösa detta?” Jag var i upplösningstillstånd.

Nataley Wiik önskade tydligare kommunikation från rektorn om konkreta åtgärder.Foto: Marcus Enochsson

Nataley Wiik satte sig ner tillsammans med Lina Grankvist och skickade ett mejl till den berörda rektorn, områdeschefen Annika Holmqvist Lundh, förvaltningschefen Åsa Hallén Olofsson och kommundirektören Petra Gummesson.

– Vi ville ha någon typ av svar gällande situationen i förskoleklassen men det fick vi inte. Vi fick inget konkret, säger Nataley Wiik.

– De skrev bara ”oj, det låter inte bra, vi får kolla vidare på detta” men sedan fick vi ingen återkoppling överhuvudtaget. De har brustit i sin kommunikation med oss föräldrar, säger Lina Grankvist.

– Pedagogerna gjorde så gott de kunde. Att byta skola är inget man gör för att det är kul, men för oss fanns det inget annat alternativ, konstaterar Nataley Wiik.

Barn- och utbildning svarar: ”Arbetar ständigt med trygghet”

Områdeschefen på barn- och utbildningsförvaltningen, Annika Holmqvist Lundh, bekräftar uppgifterna om barn som lämnat Hasslarödsskolan. Hon påpekar att eleverna skulle flyttats till Klockarskogsskolan i augusti oavsett.

Annons

– För rektorerna innebär detta en jämnare och mer rimlig arbetssituation.

”Förutom två utbildade pedagoger i klassen har det satts in stöd i olika former” säger områdeschefen Annika Holmqvist Lundh.Foto: Marcus Enochsson

Vad anser ni om den kritik som föräldrar riktar mot rektorn som var ansvarig för förskoleklassen på Hasslarödsskolan under höstterminen?

– Barn- och utbildningsförvaltningen har ingen anledning att ifrågasätta rektors hantering av situationen. Vi vet att rektorn haft mycket kontakt med vårdnadshavare via såväl telefon som mejl, samt ett stort antal fysiska möten. Om rektor inte kunnat svara eller missat ett mejl kan barn- och utbildningsförvaltningen inte avgöra. Dock var rektors arbetssituation mycket ansträngd under hösten, svarar Annika Holmqvist Lundh.

Föräldrar har hört av sig, inte bara till den då ansvariga rektorn, utan också till bland andra Annika Holmqvist Lundh.

– Barn- och utbildningsförvaltningen har besvarat såväl mejl som telefonsamtal även om vårdnadshavare inte alltid är nöjda med det svar som ges, kommenterar Holmqvist Lundh.

”Barn- och utbildningsförvaltningen har inte underlåtit att sätta in resurser utifrån den ekonomiska situation som råder.”
Annika Holmqvist Lundh, områdeschef för grund- och gymnasieskola

Vilken roll har lärarna i förskoleklassen på Hasslarödsskolan spelat? Kunde de ha agerat annorlunda?

– Barn- och utbildningsförvaltningen vill inte uttala sig i denna fråga eftersom svaret, oavsett hur det ser ut, kan missförstås, svarar Annika Holmqvist Lundh.

Hur arbetar ni för att förhindra att liknande situationer upprepas?

– Alla verksamheter i barn- och utbildningsförvaltningen arbetar ständigt med trygghet och studiero. Dåvarande rektor ska ej dömas utifrån situationen i en årskurs.

Hade den här situationen kunnat avhjälpas om det funnits andra ekonomiska förutsättningar för er verksamhet?

Annons

– Barn- och utbildningsförvaltningen har inte underlåtit att sätta in resurser utifrån den ekonomiska situation som råder. Förutom två utbildade pedagoger i klassen har det satts in stöd i olika former, såsom speciallärare och tillfällig resurs, svarar Annika Holmqvist Lundh.

Kb/NSk har även sökt rektorn på Hasslarödsskolan, som dock avstår från att kommentera situationen.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons