Annons

Johanna Nylander: Demokratin behöver ett hårt försvar

Att till varje pris undvika kärnvapen och världskrig kan låta nobelt på pappret, men utnyttjas av de diktatorer som skapar död och lidande.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 27 december 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

2023 var ett skitår. Inte minst runt om i världen. Världsekonomin slog till och räntehöjningarna gjorde vardagen sämre för många i Sverige. Ryssland krigar fortfarande i Ukraina, som i sin tur imponerande hållit ställningarna. En ambivalent västvärld har ännu inte lyckat sätta ner foten ordentligt mot Ryssland. Som att det går att normalisera relationer med en korrupt förtryckarstat bara man håller lite låg profil och kan ursäkta sig lite lagom för att inte skapa dålig stämning med någon. Det är tragiskt.

Stödet till Ukraina behöver bli större än att landet bara ska klara att hålla ställningarna. Det behövs en ordentlig offensiv och ett enhetligt stöd från hela västvärlden som sätter stopp på Ryssland och Putin en gång för alla. Allt annat ökar risken för att ryska invasioner sprider sig. Kanske inte nu, men så fort Kreml ser en möjlighet.

”2023 var ett skitår.”
Annons

En sådan möjlighet som Ryssland har dragit nytta av är hur Hamas attack mot Israel lett till instabilitet i hela Mellanöstern. Antidemokratiska krafter både där och i öst utnyttjar situationen, spär på antisemitism och rent judehat, samtidigt som civila palestinier faller offer i konflikten. En vapenvila utan Hamas kapitulation kommer aldrig vara hållbar vare sig för det palestinska folket eller för israeler som levt i ständigt hot om utrotning.

Sannolikt kommer varken Ryssland eller Hamas ge upp under 2024, och världen därmed fortsätta i krig och konflikt. Det är också ett tecken på förändrat världsläge. Den diplomati som fungerade under efterkrigsåren och kalla kriget är inte gångbar i dag. Att till varje pris undvika kärnvapen och världskrig kan låta nobelt på pappret, men utnyttjas av diktatorer som vill ha lite till hela tiden.

Demokratin behöver uppvärderas. Det är det minst dåliga system som finns, och det är en skillnad mellan länder som garanterar sina medborgare att välja sitt styre, som låter oppositionella röster höras i en fri och öppen debatt, och dem som inte gör det. Det är inte en garant för att alla beslut alltid ska bli perfekta eller att ett lands styrande inte kan begå stora misstag, men det är alltid bättre än alternativet. De stora konflikter som just nu drabbar världen visar också hur grymma ickedemokratiska styren är mot sina egna befolkningar. Om man inte värderar människor tillräckligt mycket för att låta dem rösta, då finns det inte mycket skydd för deras liv heller.

2024 kommer med ett par stora val som kan påverka världspolitiken. I EU väljs ett nytt parlament och EU får en ny kommission. I USA väntas ett presidentval som sannolikt kommer stå mellan sittande och föregående president som båda passerat medellivslängd. Det är en osäkrare värld som är i ett allt större behov av samverkan och ett stärkt försvar för grundläggande demokratiska värderingar.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons