Annons

Tivolibadet vittrar sönder snabbare än väntat

En ny utredning av Tivolibadet visar att badet vittrar sönder snabbare än väntat. Bassängerna måste stöttas upp underifrån.
Kristianstad • Publicerad 14 februari 2018
I Tivolibadets källare. I dagsläget måste konstruktionerna under bassängerna hållas uppe av stämpor (stöttor).
I Tivolibadets källare. I dagsläget måste konstruktionerna under bassängerna hållas uppe av stämpor (stöttor).Foto: Kristianstads kommun

Att Tivolibadet vittrar sönder underifrån har man konstaterat sedan flera år tillbaka. Men det går nu snabbare än kommunen hade räknat med. Det visar en ny statusbedömning som gjorts av den bärande konstruktionen av badet.

– Det förfaller och förfallet i betongen går snabbare än man trott. Det håller till 2022 om vi fortsätter underhålla. Det kan ta längre tid, det kan också ta kortare tid. Man kan bada, det är inga risker, men det är bråttom att få det nya badhuset på plats, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Betongpelarna under badet vittrar sönder.
Betongpelarna under badet vittrar sönder.Foto: Kristianstads kommun
Annons

2012 gjordes en utredning av Tivolibadet. Bedömningen då var att det skulle hålla fram till 2022 med hjälp av åtgärder. Livslängden för teknik och ventilation beräknades till mellan 2018 och 2022. Även där krävs omfattande åtgärder. Det var i samband med detta som planerna om att bygga ett nytt badhus startade.

Problemet är korrosionsskador i den armerade betongkonstruktionen och att betongen vittrar sönder. I dagsläget lägger kommunen cirka en miljon kronor om året på åtgärder för att hålla det delvis 60 år gamla badhuset vid liv. Men åtgärderna kan komma att bli betydligt mer omfattande framöver konstateras i utredningen som gjorts av forskningsinstitutet Rise. ”Utöver att korrosionsskadorna bedömts som omfattande kan det även konstateras att korrosionshastigheten har accelererat oförväntat mycket de senaste fem åren”, står det i den nya rapporten.

Problemen är stora både i den nya och gamla delen. Så här ser det ut under varmvattenbassängen.
Problemen är stora både i den nya och gamla delen. Så här ser det ut under varmvattenbassängen.Foto: Kristianstads kommun

Problemen är stora både i den gamla och den nya delen. Dels beror det på åldern, dels på att man tidigare använde salt i bassängvattnet. Men badhuset har inte mått bra av saltvatten, vilket har skyndat på korrosionen. I nuläget löser man problemen genom att bland annat stötta upp konstruktionen under bassängerna med stämpor (stöttor). Enligt utredningen kan verksamheten drivas vidare om man har regelbunden uppsikt över utvecklingen och åtgärdar efterhand. Undersökningar sker kontinuerligt av kommunens egen personal och två gånger om året av extern expertis.

– Badet ska kunna hålla till 2022, men det blir dyrare och dyrare att åtgärda det. Badet funkar bra och man ska fortsätta bada, vi ska hålla det igång. Men vi kommer aldrig låta det innebära en risk för badgästerna, säger kommunalrådet Anders Tell (S).

Så här ser det ut under barnbassängen,
Så här ser det ut under barnbassängen,Foto: Kristianstads kommun

Just nu är badlandskapet i barndelen stängt på grund av läckage i bassängdelarna.

– Vi reparerar nu, men kommer att kunna öppna inom några dagar. Det ser lovande ut. Efter det måste bubbelpoolen åtgärdas och det kommer vi att göra under sommaren, säger Staffan Johansson på C4 Teknik.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons