Annons

”Vi är pulsen i systemet”

På plan tre finns 15 operationssalar. Där finns en även grupp som ser till att du som ska opereras sover gott, inte har ont och vaknar lugnt efteråt. Narkossköterskorna på anestesimottagningen säger själva att de är pulsen i systemet.
Kristianstad
Publicerad 24 januari 2019 • Uppdaterad 6 november 2019
Operationssjuksköterskan Jessica Eriksson dukar fram för en operation medan narkossköterskan Ulrika Palmgren går igenom delar av sin utrustning.Foto: Lasse Ottosson

Du kanske tror att det här blir en sövande text. För den handlar om gänget som får dig att somna eller bedövas och förbereder dig inför operationsdagen.

På CSK:s plan tre finns bland annat dagoperation, intensivvårdsavdelning och anestesi. I dagsläget görs det mesta av alla operationer som just dagkirurgi. Det innebär att patienten kan gå hem samma dag som ingreppet har skett.

Annons

Men för att en operation ska fungera ordentligt krävs det att patienten är nersövd eller lokalbedövad (anestesi). Det är här anestesiavdelningen kommer in. Den består av undersköterskor, narkosläkare och narkossköterskor, eller anestesisköterskor som det numer heter. Det är specialistsjuksköterskor som läst vidare och utbildat sig för att söva och ge god andning, cirkulation och hantera luftvägarna. De ansvarar tillsammans med narkosläkaren för nersövda patienter.

Christina Bosson, Ulrika Palmgren, Karin Värmfors och Petra Cederholm jobbar på anestesimottagningen och ser till att patienter blir rätt förberedda för operation – och sedan rätt bedövda.Foto: Lasse Ottosson

– Här är vi sex narkossköterskor som jobbar på anestesiamottagningen. Vi ger information till patienter som ska dagopereras, och går igenom deras hälsodeklarationen och vad de har för läkemedel och vad de ska tänka på, säger Christel Bosson.

Den som ska opereras får besöka eller ringa (om de bor långt bort eller inte kan komma dit) innan för att få all information. En sjuksköterska bemannar telefonen dagligen för att svara på sådana frågor.

Teamet har till och med gjort filmer, en för vuxna och en för barn, om vad som händer när man ska opereras under dagen.

– Det är vi som deltar i filmen. Allt för att de som kommer hit ska känna igen sig så mycket som möjligt, säger Christel Bosson.

Narkossköterskorna gör även behandlingsplaner för patienterna, allt för det ska löpa så smidigt som möjligt under operationsdagen. Den dagen är de även med och tar prover, delar ut medicin och två av sjuksköterskorna är med inne under operationerna. De är också med och tar hand om patienterna på uppvaksavdelningen efteråt.

Narkossköterskan Ulrika Palmgren och operationssköterskan Jessica Eriksson klär sig inför en operation.Foto: Lasse Ottosson

Barn vara extra oroliga inför en operation. Därför har de utvecklat särskilda metoder för att informera dessa.

– Vi har dockor som vi visar på vad som händer, tillsammans med barnen. Sedan kan de själva få prova att sätta på blodtrycksmanschetter eller annat på dockan, säger kollegan Petra Cederholm.

– Vi kan också ha barn med autism. Då gör vi alltid individuella planer för dessa. En del kan vara rädda för människor i vita kläder, har varit med om något de förknippar med obehag då. Då kan vi ha andra färger, säger Ulrika Palmgren.

Genom att visa på en docka får barnen en känsla för vad som kommer att hända under operationsdagen.Foto: Lasse Ottosson

Deras arbetssätt för barnen har nu gjort att det ofta kommer studiebesök till anestesimottagningen som vill se hur de jobbar.

Annons

Vad är det då som är bäst med att jobba här?

– Alla möten. Alla människor är unika, man träffar så många och det känns som vi gör skillnad varje dag, säger Ulrika Palmgren.

– Tacksamheten. Alla patienter är så tacksamma får att de får hjälp och får det så bra som möjligt utifrån sina förutsättningar, säger Petra Cederholm.

– Det här är ett enormt lagarbete. Alla samarbetar på anestesi, operation och uppvak, och vi är alla pusselbitar som är viktiga. Vi är en del i den kedjan, men alla är lika viktiga, säger Karin Värmfors, som är enhetschef.

Totalt omfattar verksamhetsområdet anestesi/operation/intensivvård 345 medarbetare och bara anestesimottagningen har cirka 3 500 besök och telefonsamtal årligen.

På uppvaket finns det ett 20-tal sängplatser. Eftersom många åker hem tidigt efter en operation kan man där ta emot uppemot 30 patienter dagligen.Foto: Lasse Ottosson
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons