Annons

Förskola evakueras efter vattenskada

Två avdelningar på Lekholmens förskola ska evakueras på grund av vattenskada. Utredning av lokalerna ska göras i september.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2018 • Uppdaterad 15 augusti 2018
Foto: ARNE FORSELL

På en av Lekholmens avdelningar upptäcktes att golvet sviktade och fläckar på väggarna som liknade svartmögel. En avdelning evakuerades därför på måndagen till en annan lokal på Lekholmen som egentligen var planerad att rymma en ny avdelning.

På tisdagen undersöktes lokalerna som förvaltas av C4 Teknik och det stod då klart att det handlar om en vattenskada, berättar Håkan Nilsson, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

– Det är en vatteneldning som tydligen har stått och läckt under en längre tid. Golv och delar av väggarna har skadats, träet har blivit dåligt och behöver bytas ut.

Det innebär att två avdelningar (ej nattis) nu måste evakueras och flyttas till andra lokaler i kommunen från och med måndag. Var det blir är ännu oklart.

Om det rör sig om svartmögel vet man inte i dagsläget.

– Vi har inte fått någon information om att det skulle vara det, säger Håkan NiIsson.

Att det skulle vara problem med syllarna är inget man vet i dagsläget heller. Det man vet sedan tidigare är att personal har klagat på inomhusmiljö under en tid.

– Vi har kännedom om det och vissa åtgärder har gjorts, men det har inte hjälpt. Därför har vi sedan tidigare beställt en utredning, en statusgenomgång, som ska göras i september.

Barn- och utbildningsförvaltningen kände inte till problemen eller den första evakueringen när Kristianstadsbladet tog kontakt på tisdagen. Att man inget visste ska vara anledningen till att föräldrarna inte har informerats, menar Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Under tisdagen gick information ut till föräldrarna.

Han konstaterar att läget är så pass akut att evakuering var enda lösningen. Evakueringen gäller avdelning med dagverksamhet. Nattisavdelningen där barnen övernattar blir kvar i sina vanliga lokaler, där ska enligt uppgift inte finnas några skador.

– Det här är trist och inte alls bra varken för barn, föräldrar eller personal. Men vi ska erbjuda verksamhet, vi ska lösa det, säger Kenth Olsson.

Många skolor och förskolor från 60-, 70- och 80-talen har de senaste åren drabbats av omfattande problem med fukt- och mögelskador, vilket Kristianstadsbladet har rapporterat om vid ett flertal tillfällen. Ett av de mest omfattande var Sånnaskolan i Åhus som fick rivas och nu byggs en helt ny skola. Tvedegårds förskola är ett annat exempel där den dåliga miljön ledde till att lokalerna fick tömmas och hela verksamheten är flyttad till paviljonger.

Annons

Lekholmens förskola står med på kommunens lista över så kallade riskkonstruktioner, det vill säga lokaler som är byggda på ett sådant sätt att det finns risk för exempelvis fuktskador och mögel. Men det har inte funnits någon plan för renovering eller rivning.

– Kortsiktigt har vi en lösning nu, men statusbedömningen är beställd och den får ge svar på vad som behöver göras framöver, säger Håkan Nilsson.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons