Annons

BUN: Nämnden som försvann – detta har hänt

Efter en vinter och vår kantad av besparingsförslag – som sedan dragits tillbaka – satte kommunstyrelsen till slut ner foten och avsatte hela barn- och utbildningsnämnden.
Barn- och utbildningsförvaltningen lyder nu direkt under kommunstyrelsen. Detta är en del av vägen dit.
Osby kommun • Publicerad 5 juni 2023
Åsa Hallén Olofsson är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Osby – som nu lyder direkt under kommunstyrelsen.
Åsa Hallén Olofsson är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Osby – som nu lyder direkt under kommunstyrelsen.Foto: Simon Rehnström

Den 28 november 2022 antogs en ny budget för kommunen i kommunfullmäktige. Detta berörde inte minst barn- och utbildningsnämnden (BUN), med tillhörande förvaltning.

– Barn- och utbildningsförvaltningen fick en total budget för 2023 på 317 miljoner kronor, att jämföra med budgeten för 2022, som var 337 miljoner kronor. Uppdraget är att anpassa budgeten i förhållande till ett minskat barn- och elevantal i Osby kommun, skriver Åsa Hallén Olofsson i ett mejl till Kb/NSk. Hon är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

Den 31 januari 2023 sammanträdde BUN, och nämnden ställdes då inför två alternativ: antingen skulle två avdelningar på Hasselgårdens förskola läggas ned, eller så skulle delar av Äventyrsgården läggas ned. Ärendet bordlades dock, då politikerna ville ha mer fakta innan de kunde fatta något beslut.

Turerna kring förskolorna väckte reaktioner från bland annat föräldrar och protester uppstod.

Under ett extrainsatt sammanträde den 14 februari beslutade dock politikerna i BUN att låta Äventyrsgården vara kvar.

– Vi har enhälligt kommit fram till att inte rycka bort en hel enhet. Alla barn kommer få gå kvar på sina förskolor. Däremot kommer två avdelningar på Rönnegården och en avdelning på Skogsgården att stängas, sade dåvarande ordförande för BUN, Lars-Anton Ivarsson (M), till Kb/NSk.

Den 28 februari låg ett nytt förslag på BUN:s bord. Det löd: lägg ner yrkesprogrammen hotell- och turism, försäljning- och service samt barn- och fritid på Ekbackeskolan.

– Det är ytterst tråkigt att vecka efter vecka komma med förslag på besparingar. Det är situationen som vi är i nu, sade förvaltningschefen Åsa Hallén Olofsson till Kb/NSk vid tillfället.

Även mot detta förslag hördes protester. Lärare på Ekbackeskolan var kritiska.

Glädjen blev desto större när BUN tog beslut i frågan – om att inte lägga ned de tre yrkesprogrammen.

– Även om en del av dagens program vissa år har haft svårt att attrahera elever, så är det gedigna program som efter studenten antingen gör våra ungdomar redo för vidare studier alternativt både attraktiva och anställningsbara på arbetsmarknaden, skrev dåvarande BUN:s ordförande Lars-Anton Ivarsson (M) i ett mejl till Kb/NSk.

Niklas Larsson (C) är kommunstyrelsens ordförande. Att avsätta barn- och utbildningsnämnden har han beskrivit som ”inget drömscenario”.
Niklas Larsson (C) är kommunstyrelsens ordförande. Att avsätta barn- och utbildningsnämnden har han beskrivit som ”inget drömscenario”.Foto: Lasse Ottosson

Under sammanträdet den 28 februari yrkade Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna på att programmen skulle behållas. Centern röstade för att lägga ned programmen.

Annons

Den 28 mars kom nästa besparingsförslag upp i BUN. Det innefattade att sluta hyra ut ett antal kommunala lokaler. Genastorps skola, Hököns skola, Hemgården i Killeberg och Medborgarhuset i Lönsboda berördes.

Kb/NSk kunde vidare, den 5 april, berätta att uppsägningar inom barn- och utbildningsverksamheten stod att vänta. Enligt uppgifter till tidningen ska personal i samband med detta blivit tillsagd av chef att inte tala om dessa uppsägningar.

Den 26 april berättade Kb/NSk om förslaget att avsätta hela BUN.

– Inget drömscenario utan en känslig och svår situation. Jag hoppas på samsyn och att vi kan se helheten för kommunens bästa, sade Niklas Larsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag kan bara konstatera att det är en mycket besynnerlig hantering. Niklas Larsson har ännu inte kontaktat mig i frågan, utan den kom mig tillkänna via Moderaternas ordförande, sade Lars-Anton Ivarsson (M), dåvarande ordförande i BUN.

Lars-Anton Ivarsson (M) är före detta ordförande i barn- och utbildningsnämnden – eftersom den nämnden inte finns mer.
Lars-Anton Ivarsson (M) är före detta ordförande i barn- och utbildningsnämnden – eftersom den nämnden inte finns mer.Foto: Jonas Lundin

Vid ett extrainsatt kommunfullmäktige den 3 maj avsattes hela barn- och utbildningsnämnden. Dess förvaltning lyder nu direkt under kommunstyrelsen.

Statsvetaren Anders Sannerstedt ”har aldrig sett något liknande” och trodde att det låg personliga konflikter bakom skeendena i Osby kommun.

Teorin om konflikt avfärdades av representanter för Treklövern, men oppositionsrådet Daniel Landin (S) köpte inte detta.

Under ett extrainsatt sammanträde den 9 maj beslutade kommunstyrelsen att pausa antagningen till barn- och fritidsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

Annons

– En enig kommunstyrelse ställer sig bakom beslutet, sade Niklas Larsson (C).

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons