Annons

933 miljoner till Skånes vårdköer

Miljonerna regnar ner över Skåne. I måndags kom besked om 400 miljoner i ökat statsbidrag, samt 533 miljoner för att hantera vårdköerna. ”Höj skatten i stället” anser Henrik Fritzon (S). ”Ge oss mer” säger Gilbert Tribo (L).
Kristianstad • Publicerad 7 september 2020
Henrik Fritzon (S) och Gilbert Tribo (L) har olika åsikter även om statsbidragen.
Henrik Fritzon (S) och Gilbert Tribo (L) har olika åsikter även om statsbidragen.Foto: Montage: Kristianstadsbladet

På en presskonferens kunde en nöjd statsminister presentera fler statliga pengar som går till kommuner och regioner.

Totalt rör det sig om 19,7 miljarder kronor. Där ingår 4 miljarder till äldreomsorg i kommunerna, samt 1,7 miljarder till utbildning av personal inom äldreomsorgen.

Annons

4 miljarder går till sjukvården för att kunna betala av på vårdskulden – det vill säga de operationer som ställts in på grund av coronapandemin.

10 miljarder är generellt höjda statsbidrag till kommuner och regioner, där regionerna får 30 procent av detta.

Sedan tidigare har det även beslutats om en höjning av statsbidragen med 12,5 miljarder från 2021.

Pengarna från staten ska bland annat gå till att kapa vårdköerna, vilka växt under coronapandemin.
Pengarna från staten ska bland annat gå till att kapa vårdköerna, vilka växt under coronapandemin.Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Totalt beräknas de nya pengarna ge Region Skåne 933 miljoner extra. Ett välkommet tillskott, enligt regionrådet Gilbert Tribo (L) från Kristianstad.

– Vi har haft extraordinära kostnader som uppstått till följd av covid-19, samtidigt har många patienter fått sina operationer inställda. Det är oerhört tråkigt och det behöver vi nu prioritera. För Skånes del handlar det om vårdköer som motsvarar ungefär en miljard kronor, säger Gilbert Tribo och fortsätter:

– Men 4 miljarder fördelat över alla regioner räcker inte långt. Det finns heller ingen långsiktighet i statsbidraget och därför behöver regeringen även i kommande budgetpropositioner göra ännu fler insatser för att prioritera hälso- och sjukvården.

Han påpekar att även om regeringens intentioner är goda så behöver ambitionerna för sjukvården höjas. Inte minst nu när det finns så långa köer och många skåningar väntar på att få sin vård.

Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) säger att regeringen och dess samarbetspartier nu räddar den skånska sjukvården och ekonomin:

– Vårdköerna växte redan förra året, men har sedan våren vuxit lavinartat och är nu de längsta någonsin.

– Samtidigt måste jag säga att jag tycker att det orimligt att den borgerliga regionledningen sitter och väntar på att regeringen ska rädda den skånska sjukvården. Region Skåne har väsentligt lägre skatt än övriga landet och vi har en borgerlig regionledning som gjort till en ideologisk käpphäst att hålla den egna skatten låg samtidigt som den förlitar sig på skattepengar från statsbudgeten. Det är osolidariskt gentemot övriga landet, fortsätter Fritzon.

Annons

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, blir konfunderad över skatteutspelet.

– Att höja skatten när det är stor arbetslöshet, det är inte det som nationalekonomer och andra experter normalt brukar föreslå. Nu vill man i stället att hjulen ska snurra mer, då blir det kontraproduktivt att höja. Det är bättre att staten går in och täcker upp delar av kostnaden, precis som den har lovat att den ska göra. Och då vore det konstigt om vi inte söker de pengarna.

Just pengarna anser han är välkomna.

– Det är bra att vi får extra pengar, men jag tror inte att de räcker fullt ut för att täcka våra kostnader. Vi har haft merkostnader i vården på 1,5 miljarder, vi har vårdskulden med alla uppskjutna operationer som är 1,2 miljarder. Kollektivtrafiken har tappat 1 miljard, sedan har vi Folktandvården på 120 miljoner, Operan och Dansteatern på 50 oc 60 miljoner, och lite mindre poster. Så jag uppskattar att för full kostnadstäckning skulle vi behöva 4--4,5 miljarder kronor.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons