Annons

CSK-läkaren om året med covid-19: Det är fruktansvärt

Vårdpersonalen har slitit extra hårt det senaste året efter att coronapandemin slog till. Specialistläkaren Isabella Görloff har porträtterat den stora förändringen, efter att själv ha jobbat nära de covidsjuka patienterna.
Kristianstad • Publicerad 3 mars 2021
Som en del av ett fotoprojekt har läkaren Isabella Görloff porträtterat sig själv, innan och efter coronapandemin. Under senaste året har hon upplevt en mycket kämpig period på CSK.Foto: Isabella Görloff

I slutet av januari förra året utlyste världshälsoorganisationen WHO ett globalt nödläge på grund av coronaviruset. Då hade 170 personer avlidit med infektionen – i dag är siffran över 2,5 miljoner.

Specialistläkaren Isabella Görloff från Kristianstad var med redan under den första vågen. Hon arbetar som narkos- och intensivvårdsläkare på CSK.

Annons

– Vi trodde att det skulle bli värre under förra våren än vad det blev. Vi förväntade oss kaos efter att ha sett smittspridningen nere i Italien. Sommaren var sedan fortsatt lugn, men under hösten slog det till. Det blev ett enormt tryck både på covidplatserna och de vanliga intensivvårdsplatserna.

Specialistläkaren Isabella Görloff jobbar på CSK i Kristianstad. Hon är en av de som arbetat närmast covidpatienterna senaste året.Foto: Tommy Svensson

Som mest har cirka 100 patienter drabbade av covid-19 vårdats samtidigt på CSK. Platserna på intensivvården blev fullbelagda under flera månader. Många av de drabbade har fått behandling med kortison och syrgas, vissa har tvingats att ligga i respirator.

– Min förhoppning under sommaren var att vi hade sett slutet på pandemin, men jag hade fel. Den ville inte ta slut. Vi har fått vårda dubbelt så mycket patienter med samma personalstyrka som tidigare. Patienterna har behövt övervakning dygnet runt. Anhöriga har inte fått hälsa på dem, det är fruktansvärt, säger Isabella Görloff.

För att skydda sig har vårdpersonalen utrustats bland annat med visir och andningsmasker. Att bära det under långa pass har visat sig vara en utmaning.

– Personalen har fått gå flera timmar i varm utrustning. Andningsskydden lämnar kvar märken i huden till dagen efter, säger Isabella Görloff.

Hur har ni klarat av situationen?

– Vi har alla hjälpts åt i läkargruppen, täckt upp för varandra och tagit extrapass för att vi har tänkt att: ”Det kommer vara över sen”. Jag själv har haft perioder då jag jobbat tre av fyra helger. När jag hör att det kan komma en tredje våg så vill man bara gråta.

”När jag hör att det kan komma en tredje våg så vill man bara gråta”, säger Isabella Görloff. Hon hyllar vårdpersonalen som arbetat med alla covidsjuka patienter.Foto: Tommy Svensson

Den 24 februari lade Isabella ut en uppmärksammad bild på Instagram (gorloffphotography) som en del i ett fotoprojekt. Den visar hennes självporträtt före och efter coronapandemin.

”Kommer ni ihåg hur det var för drygt ett år sedan? Vem du var, hur du såg ut, vad du gjorde”, inleder hon texten med. Med bilden vill hon uppmärksamma hur hårt vårdpersonalen jobbat.

– Jag är en hängiven fotograf och har en studiecirkel tillsammans med två vänner, där ett av projekten var att ta ett självporträtt på temat ”lager av mig själv”. Där visar jag upp hur jobbet har slitit på en både fysisk och mentalt. Man vill bara att allt ska vara som vanligt, att kunna åka på semester och träffa vänner igen, säger Isabella Görloff.

Här saknas innehåll

”Jag själv har haft perioder då jag jobbat tre av fyra helger. När jag hör att det kan komma en tredje våg så vill man bara gråta.”
Isabella Görloff, specialistläkare.
Annons

Vad har du fått för respons på bilden?

– Det är många som har sagt att de känner igen sig. Jag är enormt imponerad av personal inom alla yrkeskategorier som har slitit under en tuff period. En del har nästan fått övernatta på jobbet, men vi har alla hjälpts åt.

Isabella tillhör den grupp som arbetar närmast covidpatienterna och som därför också har erbjudits vaccin. Hon vill uppmana fler att följa i hennes spår.

– Man ska följa alla riktlinjerna och göra så gott man kan för att undvika att bli smittad. När man får erbjudande om vaccin så tycker jag att man ska ställa sig först i kön. Genom att göra det så tar man ett samhällsansvar och kan skydda andra som inte är vaccinerade.

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons