Annons

Jan fick operationen uppskjuten tio månader

Det är ett relativt enkelt ingrepp, som tar en timme. Jan Persson har väntat på det i snart 1,5 år. I våras fick han veta att han äntligen skulle få tid – men sedan kom coronan. Jan går fortfarande och väntar på att kunna få en drägligare livskvalitet.
Bromölla • Publicerad 9 september 2020
Jan Persson i Bromölla anser att han han fått vänta för länge på sin prostataoperation.
Jan Persson i Bromölla anser att han han fått vänta för länge på sin prostataoperation.Foto: Mikael Persson

Han vågar knappt åka någonstans. Han sover bara några timmar om natten, en god natt. Han måste ständigt gå upp på toaletten för att kissa, även om det inte kommer något.

Gubbsjukan kallas det för, när det blir svårt för män att kissa, eller att de hela tiden måste gå på toaletten och det känns som om blåsan aldrig töms. Andra symtom som hör till är svårigheter att kissa, svag stråle och avbrott i flödet.

Annons

Många män i övre medelåldern känner igen en del av symtomen som hör till, och det beror på att körteln runt urinröret, prostatan, växer och trycker mot urinröret. Godartad prostataförstoring sägs drabba hälften av männen i 50-årsåldern. I 80-årsåldern är 80 procent drabbade.

Jan Persson kan bara sova några timmar per natt, och har svårt för att åka bort.
Jan Persson kan bara sova några timmar per natt, och har svårt för att åka bort.Foto: Mikael Persson

Jan Persson, 78, fick symtomen för några år sedan och sökte hjälp hos urologer.

– Det konstaterades att jag hade högt PSA-värde, 5,7, och eftersom jag även har diabetes och pacemaker tar man allt sånt på allvar. Jag fick remiss till sjukhuset och de skulle operera mig.

Det som var aktuellt i hans fall är en så kallad prostatahyvling. Att man med instrument går in och skrapar (hyvlar) bort en bit av prostatan, så att det inte är lika trångt i urinröret mer. Ingreppet görs under narkos eller med ryggmärgsbedövning, och tar cirka 30-60 minuter. Redan då fick han veta att det är 7 månaders väntetid på denna åtgärd.

Prostatan är den körtel som omger övre delen av urinröret. När den börjar växa får män svårt för att urinera.
Prostatan är den körtel som omger övre delen av urinröret. När den börjar växa får män svårt för att urinera.Foto: /TT

Vårdgarantin säger att man ska kunna få en sådan behandling inom 90 dagar. Så när han frågade efter detta fick han besked.

– Jo, jag kunde få åka till Göteborg och bli opererad där. Men jag är även stelopererad i ryggen. Med pacemaker och diabetes och allt kan jag inte sitta i en bil så länge. Bara det blir ett trauma. Sedan har jag lite problem med synen också.

Så han väntade istället, på att få en kallelse. Tidigt i våras tröttnade han, gick upp på avdelningen på CSK och fick fatt i chefen.

– Han la armen om mig, sa att ”det här ska vi ordna” och sedan fick jag ett brev om allt var planerat och att jag snart skulle kallas.

Jan har fått flera brev om sin situation. Men ingen kallelse till operation. När han trodde det äntligen skulle bli av kom coronan.
Jan har fått flera brev om sin situation. Men ingen kallelse till operation. När han trodde det äntligen skulle bli av kom coronan.Foto: Mikael Persson

Sedan kom coronan. Jan fick ett nytt brev, där det stod att de inte kunde prioritera honom. På grund av coronan utför de bara operationer där tillståndet är livshotande.

– Men hur vet de det? Hur vet de att detta inte utvecklas till prostatacancer?

Annons

– Jag är faktiskt rätt sur över bemötandet. Jag kan förstå att de i början ställer om och har problem. Men nu är pandemin inte så farlig som de har tänkt sig och de kan inte bara skylla allt på coronan. De har fått ta över urologer från Tryggakliniken, som kan göra dessa operationer. Men om de bara ska operera livshotande sjukdomar, då måste de ha tid över, för så många prostatacancerfall är det ändå inte. Då är det slöseri med resurser.

– Nu har vi ett av de största sjukhusen i Skåne, och det finns även Lund. Men de kan inte göra en sådan enkel operation. Jag tycker att det är skrämmande, och jag har heller inte fått något som helst svar på min fråga om det här kan utvecklas värre, trots att jag har skrivit till sjukhuset och frågat.

Han anser att samhället måste ha en fungerande sjukvård, trots pandemin.

– Även om det kanske inte är livshotande, så är vi många som lider och mår dåligt av att inte få behandling i tid. Någon måste sätta ner foten och se till att det händer något.

En pacemaker, diabetes och stelopererad rygg gör att Jan Persson inte kan åka till exempelvis Göteborg för operation, som det föreslogs ett tag.
En pacemaker, diabetes och stelopererad rygg gör att Jan Persson inte kan åka till exempelvis Göteborg för operation, som det föreslogs ett tag.Foto: Mikael Persson

Leif Haendler, verksamhetschef för kirurgi och urologi på CSK, kommenterar inte det enskilda patientärendet (trots att Jan Persson har gett oss en fullmakt att ta del av hans uppgifter och att sekretessen därmed är hävd. Patientsekretessen är till för att skydda patienten, inte sjukhuset).

Men generellt uppger Haendler att väntetiden till sådan behandling är besvärande både lokalt och nationellt, på grund av brist på specialister inom urologi.

”Under våren har vi gjort en analys av den urologiska verksamheten och dess behov av åtgärder. Syftet är att framöver kunna erbjuda jämlik vård med god tillgänglighet. Därför har ett förbättringsarbete inletts och effekterna av detta hoppas kunna ses under senhösten eller senast vid årsskiftet.”

De beklagar de olägenheter väntetiderna för med sig där behandlingen prioriterats ner. Men de jobbar nu aktivt med att göra den vård som fått stå tillbaka med anledning av pandemin. Men något besked om när Jan kan opereras kan de inte ge.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons